Legtöbben csak színleljük a boldogságot, mert könnyebb becsapni magunkat, és nem megmutatni másoknak, hogy mit is élünk át valójában.
A Mastercard tizenkilenc európai országban kétezer embert kérdezett arról, hogy milyen változásokat tapasztaltak az otthoni gasztronómia területén. A kutatás szerint egy átlagos magyar felnőtt jelenleg 40 százalékkal több időt, heti 20 órát tölt el a konyhában.
A Mastercard kutatása szerint a megnövekedett főzési kedv együtt jár azzal is, hogy szeretünk új dolgokat tanulni és alkalmazni a főzés során. A magyarok döntő többsége (60%) állítja, hogy sokat tanult a konyhai fortélyokról az elmúlt egy évben, és kifejezetten nyitott új receptek kipróbálására. Közel ugyanennyien (55%) állítják, hogy az utóbbi időszakban nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra.
Talán a szakácskönyvek ideje lejárt? A válaszadók 54%-a arról számol be, hogy elsősorban televíziós főzőműsorok, internetes blogok, közösségi média, valamint különböző streaming szolgáltatások segítségével fejlesztette főzőtudását. Bár nagy a nyitottság az új receptek és ételek felé, a legnépszerűbb hazai étel mégis a régi kedvencnek számító gulyás- palacsinta kombó - mutatta ki a Mastercard kutatása.
Másik fontos változás, hogy a lezárások következtében többször eszik együtt a család. A megkérdezett magyarok többsége (60%) szerint ezek a közös étkezések újra összehozták a családot. Nem csoda, hogy a többség (82%) szívesen megtartaná a rendszeres közös étkezés szokását.
"Gyertek át, főzünk valamit!" - ez a mondat egyre kevesebbszer hangzott el az elmúlt évtizedben, ahogy a személyes meghívások száma egész Európában csökkent. Azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben itt is változás van - derül ki a kutatásból. Amikor ezt a szabályok engedték, a felmérésben résztvevők fele (46%) meghívta családját, barátait vendégségbe, és sokan (17%) virtuális vacsorát rendeztek. Hasonlóan a szűk családi közös étkezésekhez, honfitársaink bő kétharmada (74%) szeretné megtartani a vacsorameghívást, mint közösségi élményt a korlátozások feloldása után is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%, a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Talán nem meglepő, hogy változás van az élelmiszervásárlási szokásokban is. Magyarországon kicsit kevésbé népszerű az online bevásárlás, mint az EU többi országában - talán a lazább nyitvatartási szabályok miatt. Honfitársaink negyede (26%) próbálta ki az online bevásárlást a lezárások alatt, míg az EU átlag ennél valamivel magasabb volt (30%) a Mastercard kutatása szerint.
TOP kényelmi ételek Európában:
- Egyesült Királyság és Írország - Roast dinner - Hagyományos brit főétel, amit készítenek malacból, marhából, bárányból és akár idény szerinti szárnyasokból is, köretként zöldségek, sült burgonya és Yorkshire Pudding kerül mellé.
- Franciaország - Crêpes
- Olaszország - Spaghetti alla Carbonara
- Németország - Rindsrouladen - Szalonna, hagyma és gyakran savanyúság köré tekert marhahús. vörös káposztával
- Spanyolország - Tortilla
- Lengyelország - Naleśniki - Lengyel palacsintaféle, készítik vékony és vastag tésztájú változatát is.
- Oroszország - Kotleti - Sült húspástétom.
- Ukrajna - Borscs
- Törökország - Köfte
- Magyarország - Palacsinta
- Románia - Mămăligă - Puliszka.
- Hollandia - Stamppot - Tört burgonya, amit valamilyen más, főtt zöldséggel vagy savanyú káposztával kevernek össze.
- Portugália - Bacalhau a bras - Sós szárított tőkehal vékonyra vágott, tojásos sült krumplival.
- Svédország - Húsgolyó
- Belgium - Frieten - Sültkrumpli, amit Belgiumban először alacsonyabb, majd magasabb hőmérsékletű olajban sütnek ki, sokszor a két sütéskor eltérő típusú olajat használva.
- Csehország - Guláš - A magyar gulyás cseh megfelelője, többféle fűszerezéssel és körettel, a leggyakrabban marha lábszárból készítik.
Ausztria - Bécsi szelet - Szlovákia - Kapustnica - Káposztaleves

Így játszható ki a brutális rezsiemelés 2023 telén: legális trükkel spórolhatsz rengeteget a fűtésen
A radiátorszelepek és a termosztátok hatékony használata csökkentik a fűtésszámlát, és segítenek, hogy az energiát csak akkor használjuk fel, amikor szükséges.
A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.
Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.
Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.
Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.
-
A Black Friday után itt a Green Friday: mutatjuk, milyen akciók várnak
A túlfogyasztásra hívja fel a figyelmet a Mastercard kampánya.
-
Karácsonyi készülődés a PENNY-vel (x)
Szívhez szóló videóval is köszönti a vásárlókat az üzletlánc
- Ingyenessé tenné a közlekedést minden 14 év alatti és a fogyatékkal élők számára is a kormány - a nap hírei
- Petr Pavel: nem számít, ha „irritáló tényező” lett Ukrajna támogatása
- Stockholmban mutatta be tudományos eredményeit Karikó Katalin
- Az ENSZ szerint hamarosan újabb átkelő nyílhat a Gázai övezet felé
- Január elsejétől 81 kórház üzemeltetését veszi át a KEF – minőségjavulást remélnek
- Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren
Agrárszektor Konferencia 2023
Sustainable World 2023
Mi lesz veled magyar élelmiszer?


