10 °C Budapest
Már napirenden van: végleg kivezetik ezt a szolgáltatást Magyarországon

Már napirenden van: végleg kivezetik ezt a szolgáltatást Magyarországon

2020. december 26. 15:03

Elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, ám az egyéni fogyasztóknak is számos előnyt tartogat. Az új technológia már csak azért is megállíthatatlan, mert jóval gazdaságosabb az üzemeltetése, mint a mobilkommunikáció korábbi generációié.

3G kivezetése már napirenden van a hatóságnál és a piaci szereplőknél is: 2022 vége, 2023 eleje környékén történhet meg. Az akkor felszabaduló frekvenciákat az 5G-re lehet majd újrahasznosítani. Ez gazdaságossági, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontokból is jóval előnyösebb, mint a korábbi generációk használata - mondta Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az évtized feléig több száz milliárd forintot tehet ki az ötödik generációs mobiltechnológiát (5G) érintő beruházások értéke Magyarországon - mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, hogy a beruházásokban nemcsak a szolgáltatók, hanem az 5G-t az Ipar 4.0 keretében felhasználó ágazatok is jelentékeny mértékben részt vesznek - ilyenek például az intelligens közlekedés és logisztika, az okosagrárium, valamint az egészségügy és a szórakoztatóipar fejlesztői.

Elsősorban az iparban hoz átütő fejlesztéseket az 5G, ám az egyéni fogyasztóknak is számos előnyt tartogat. Arról szólva, hogy őket hogyan érinti az 5G várható terjedése, Mácz Ákos felidézte, hogy a mobilkommunikációs technológiában az 1980-as, 90-es évek óta nagyjából tízévente váltják egymást az egyes generációk, így az 5G is fokozatosan megjelenik a magánfogyasztók életében a következő néhány évben - írja a lap.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?