Elindult a fenyőfa-akció az Auchan áruházak parkolóiban, most a Pénzcentrum a fóti üzletnél lévő faárus árlistáját szerezte meg.
A bejgli készítés titka: mákos bejgli, gesztenyés bejgli recept. Mi a különbség a bejgli és a kalács között, miért reped meg a bejgli, a bejgli sütése hány fokon történik?
A bejgli egy olyan karácsonyi alapédesség, ami egyetlen családi asztalról sem hiányozhat az ünnepek alatt - mégis olyan megosztó a bejgli recept készítése. Tényleg olyan nehéz ezt a magyaros desszertet megsütni? Milyen töltelékkel a legfinomabb a bejgli? Maradjunk a klasszikus mákos bejgli elkészítésénél vagy evezzünk ismeretlen vizekre és próbáljunk ki valami újat, mégpedig a gesztenyés bejgli recept formájában? Cikkünkben minden bejgli készítéssel kapcsolatos kérdést megválaszolunk: tudd meg, hogyan készül a bejgli, miért reped szét a bejgli, a bejgli sütése hány fokon történjen és mi a különbség a bejgli és a kalács között!
Mi a különbség a bejgli és a kalács között?
A "bejgli vagy kalács" dilemma rengeteg családnál előkerül az ünnepek alatt, hiszen elég vékony határvonal választja el a két receptet egymástól. A bejgli és a kalács közötti különbség egyes háziasszonyok, nagymamák szerint az élesztőben rejlik: míg a mákos kalács tészta recept előírja az élesztőt, addig egyes bejgli receptekből elméletben kihagyható. A valóság igazából az, hogy mind a kalács, mind a bejgli tésztája nagyon hasonló kelttészta recept alapján készül - a bejgli tésztát ellenben sokan vékonyabbra nyújtják a kalácsénál, így arányában több tölteléket tartalmaz. Sokan viszont úgy gondolják, hogy a kalács és a bejgli között igazából semmi különbség, csak az elnevezés más.

A bejgli tészta hozzávalói
- 550 g búza finomliszt
- 2 db tojássárgája
- 10 g élesztő
- 100 g sertészsír
- 1 dl tej
- 150 g teavaj
- 60 g porcukor
- 1 csipet só
- + 2 db tojás a kenéshez
A bejgli készítése
- 1. Futtassuk föl az élesztőt a langyos tejben egy kis cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
- 2. A lisztet egy nagy tálban morzsoljuk össze a vajjal, a zsírral, a csipet sóval, illetve a porcukorral. Ha egyenletesen eloszlattuk a nedves hozzávalókat a száraz közegben, öntsük hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrjuk addig, míg a bejgli tészta homogén nem lesz.
- 3. Válasszuk szét a bejgli tésztát négy egyenlő részre, ezeket külön-külön, lefedve tegyük félre kelni. Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a tetszőleges bejgli tölteléket.
- 4. A pihent bejgli tésztát gyúrjuk át még egyszer, majd nyújtsuk egyforma téglalapokká. Kanalazzuk rájuk egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel őket csigaalakban. A széleket hajtsuk be, nehogy kifolyjon a bejgli töltelék.
- 5. Tegyük a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg minél távolabb egymástól. A kenéshez félretett 2 db tojást verjük fel és kenjük meg vele a bejgli rudakat - hagyjuk rajtuk ezt megszáradni.
- 6. Süssük őket pirosra 200°-ra előmelegített sütőben 15 percig, majd további 15 percig 170°-on. Tálaljuk ízlés szerint melegen / hidegen. Tároljuk letakarva, hogy a bejgli ne száradjon ki.

Mákos bejgli töltelék recept
A mákos bejgli töltelék hozzávalói
- 300 g darált mák
- 100 g kristálycukor
- 1 ek méz
- 1 dl tej
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- ½ citrom leve
- ízlés szerint mazsola
A mákos bejgli töltelék elkészítése
- 1. Egyszerűen keverjük össze a mákot a tejjel és a cukorral, majd kis lángon, kevergetve főzzük addig, míg ragacsos masszát nem kapunk.
- 2. Keverjük hozzá a mézet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és citromlevet, illetve ízlés szerint mazsolát és kész is vagyunk a mákos bejgli töltelékével!
Gesztenyés bejgli töltelék recept
A gesztenyés bejgli töltelék hozzávalói
- 250 g gesztenyemassza
- 100 g porcukor
- 2 ek rumaroma
- ízlés szerint mazsola
A gesztenyés bejgli töltelék elkészítése
- 1. A gesztenyés bejgli töltelék hozzávalóit egyszerűen keverjük össze; legjobb, ha kézzel is átdolgozzuk. Ha túl töménynek találjuk, nyugodtan lazítsuk egy kis tejjel.
A bejgli sütése hány fokon történjen?
A bejgli rudakat először magas hőfokon (200°) sütjük 15 percen keresztül, majd alacsonyabb hőfokra állítjuk a sütőt (170°) és ugyanennyi ideig benn tartjuk. Alul-felül sütési módot használjunk.
Miért reped ki a bejgli? Mit tegyünk ellene?
A finom házi bejgli általában nem a szépségéről, hanem az ízéről híres, ugyanis ez a magyaros kalács igencsak hajlamos sütés közben megrepedni, ami a bejgli belsejében keletkező gőzöknek köszönhető. Villával óvatosan szurkáljuk meg a bejgli rudakat, hogy a nyomás sütés közben távozhasson. Vigyázzunk arra is, hogy a bejgli rudak ne érjenek a tepsiben egymáshoz, ugyanis, ha összesülnek, biztos, hogy ki fognak repedni.
Eldőlni látszik, ez lesz Esterházy Péter egykori otthonával: korábban eladták volna a legendás házat
Az Emőd utcai ingatlant Óbuda önkormányzata vásárolta meg, miután Esterházy fia eladásra hirdette azt.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.







