26 °C Budapest
A bejgli készítés fortélyai: bejgli recept, mi a különbség a bejgli és a kalács között?

A bejgli készítés fortélyai: bejgli recept, mi a különbség a bejgli és a kalács között?

2020. december 19. 12:03

A bejgli készítés titka: mákos bejgli, gesztenyés bejgli recept. Mi a különbség a bejgli és a kalács között, miért reped meg a bejgli, a bejgli sütése hány fokon történik?

A bejgli egy olyan karácsonyi alapédesség, ami egyetlen családi asztalról sem hiányozhat az ünnepek alatt - mégis olyan megosztó a bejgli recept készítése. Tényleg olyan nehéz ezt a magyaros desszertet megsütni? Milyen töltelékkel a legfinomabb a bejgli? Maradjunk a klasszikus mákos bejgli elkészítésénél vagy evezzünk ismeretlen vizekre és próbáljunk ki valami újat, mégpedig a gesztenyés bejgli recept formájában? Cikkünkben minden bejgli készítéssel kapcsolatos kérdést megválaszolunk: tudd meg, hogyan készül a bejgli, miért reped szét a bejgli, a bejgli sütése hány fokon történjen és mi a különbség a bejgli és a kalács között!

Mi a különbség a bejgli és a kalács között?

A "bejgli vagy kalács" dilemma rengeteg családnál előkerül az ünnepek alatt, hiszen elég vékony határvonal választja el a két receptet egymástól. A bejgli és a kalács közötti különbség egyes háziasszonyok, nagymamák szerint az élesztőben rejlik: míg a mákos kalács tészta recept előírja az élesztőt, addig egyes bejgli receptekből elméletben kihagyható. A valóság igazából az, hogy mind a kalács, mind a bejgli tésztája nagyon hasonló kelttészta recept alapján készül - a bejgli tésztát ellenben sokan vékonyabbra nyújtják a kalácsénál, így arányában több tölteléket tartalmaz. Sokan viszont úgy gondolják, hogy a kalács és a bejgli között igazából semmi különbség, csak az elnevezés más.

Mákos bejgli

A bejgli tészta hozzávalói

  • 550 g búza finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 10 g élesztő
  • 100 g sertészsír
  • 1 dl tej
  • 150 g teavaj
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet só
  • + 2 db tojás a kenéshez

A bejgli készítése

  • 1. Futtassuk föl az élesztőt a langyos tejben egy kis cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
  • 2. A lisztet egy nagy tálban morzsoljuk össze a vajjal, a zsírral, a csipet sóval, illetve a porcukorral. Ha egyenletesen eloszlattuk a nedves hozzávalókat a száraz közegben, öntsük hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrjuk addig, míg a bejgli tészta homogén nem lesz.
  • 3. Válasszuk szét a bejgli tésztát négy egyenlő részre, ezeket külön-külön, lefedve tegyük félre kelni. Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a tetszőleges bejgli tölteléket.
  • 4. A pihent bejgli tésztát gyúrjuk át még egyszer, majd nyújtsuk egyforma téglalapokká. Kanalazzuk rájuk egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel őket csigaalakban. A széleket hajtsuk be, nehogy kifolyjon a bejgli töltelék.
  • 5. Tegyük a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg minél távolabb egymástól. A kenéshez félretett 2 db tojást verjük fel és kenjük meg vele a bejgli rudakat - hagyjuk rajtuk ezt megszáradni.
  • 6. Süssük őket pirosra 200°-ra előmelegített sütőben 15 percig, majd további 15 percig 170°-on. Tálaljuk ízlés szerint melegen / hidegen. Tároljuk letakarva, hogy a bejgli ne száradjon ki.
Ünnepi bejgli

Mákos bejgli töltelék recept

A mákos bejgli töltelék hozzávalói

  • 300 g darált mák
  • 100 g kristálycukor
  • 1 ek méz
  • 1 dl tej
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • ½ citrom leve
  • ízlés szerint mazsola

A mákos bejgli töltelék elkészítése

  • 1. Egyszerűen keverjük össze a mákot a tejjel és a cukorral, majd kis lángon, kevergetve főzzük addig, míg ragacsos masszát nem kapunk.
  • 2. Keverjük hozzá a mézet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és citromlevet, illetve ízlés szerint mazsolát és kész is vagyunk a mákos bejgli töltelékével!

Gesztenyés bejgli töltelék recept

A gesztenyés bejgli töltelék hozzávalói

  • 250 g gesztenyemassza
  • 100 g porcukor
  • 2 ek rumaroma
  • ízlés szerint mazsola

A gesztenyés bejgli töltelék elkészítése

  • 1. A gesztenyés bejgli töltelék hozzávalóit egyszerűen keverjük össze; legjobb, ha kézzel is átdolgozzuk. Ha túl töménynek találjuk, nyugodtan lazítsuk egy kis tejjel.

A bejgli sütése hány fokon történjen?

A bejgli rudakat először magas hőfokon (200°) sütjük 15 percen keresztül, majd alacsonyabb hőfokra állítjuk a sütőt (170°) és ugyanennyi ideig benn tartjuk. Alul-felül sütési módot használjunk.

Miért reped ki a bejgli? Mit tegyünk ellene?

A finom házi bejgli általában nem a szépségéről, hanem az ízéről híres, ugyanis ez a magyaros kalács igencsak hajlamos sütés közben megrepedni, ami a bejgli belsejében keletkező gőzöknek köszönhető. Villával óvatosan szurkáljuk meg a bejgli rudakat, hogy a nyomás sütés közben távozhasson. Vigyázzunk arra is, hogy a bejgli rudak ne érjenek a tepsiben egymáshoz, ugyanis, ha összesülnek, biztos, hogy ki fognak repedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?