2 °C Budapest

Megpecsételődött a túlárazott budapesti ingatlanok sorsa: elindult a kivárós játék

2020. augusztus 18. 15:03

Az elmúlt évek ingatlanpiaci nyüzsgésében kiemelt szerepet játszottak a külföldi befektetők. Budapest belvárosában különösen sok ingatlant vásároltak fel, rövidtávú bérbeadás és befektetés céljából, ez a helyzet viszont a világjárvány érkezésével együtt alaposan megváltozott.

A koronavírus érkezésével természetesen szinte minden megváltozott

- értékelte a budapesti belvárosi ingatlanpiacot Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, aki arról is beszélt, hogyan viszonyulnak most a fővárosi ingatlanokhoz az ázsiai befektetők.

A Central Home közleménye szerint a csökkenő tendencia amúgy már tavaly elkezdődött, 2019-ben is kevesebb kínai vevő keresett már Budapesten lakást. A legtöbben 40-80 millió közötti ingatlanokat kerestek, nappali + 1 vagy 2 hálós beosztással. Nagyobb kereslet volt a jó állapotú, azonnal, felújítás nélkül is használható, AIRBNB-re alkalmas lakásokra, hiszen a gyors megtérülés volt a cél.

A vietnami vevőcsoport is nagyon aktív volt, hasonlóan a rövid távú kiadásra törekedtek a befektetéseiknél. Rájuk, ugyanúgy, mint a kínai vevőkre a villámgyors döntéshozatal a jellemző, általában 1 nap alatt határoznak, és tesznek vételi ajánlatot. Havi néhány fix vevő biztosan érkezett ezekből a vevőcsoportokból a tavalyi évben. 

A 2020-as év viszont mindent a fejére tetejére állított. Így bár mind a kínai, mind a vietnami vevők továbbra is szívesen ruháznának be budapesti belvárosi ingatlanra, egyelőre kivárnak. Csak olyan áron vásárolnak, ami számukra is megfelelő, a túlárazott lakások ideje lejárt. Jelenleg még jó ideig számítani lehet némi árcsökkenésre, így addig csak korlátozott számban számítunk rájuk

- elemzi a helyzetet Ben-Ezra Orran. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A járványhelyzet miatt az utóbbi hónapokban a határok lezárása sem segített az ingatlanpiaci mozgásoknak, értelemszerűen csak a már Magyarországon élő kínai és vietnami befektetők tudtak vásárolni. Bár a gazdasági élet leállása és a turizmus drasztikus csökkenése sok befektetőnek átrendezte a terveit, azért még a tavaszi hónapokban is zajlottak sikeres adásvételek. Ezek jellemzően inkább a nagyon különleges lakások keltek el, viszont általános volt, hogy az egész folyamat lassabban tudott zajlani, kitolódtak a döntési ciklusok, nehezebb volt ügyleteket zárni. 

A szakértő arra számít, hogy a második félév azért már lényegesen erősebb lesz, több sikeres tranzakcióval, de ehhez szükség van arra, hogy ismét beinduljanak az utazások is, és személyesen jöhessenek körülnézni a befektetni szándékozó kínai és vietnami vásárlók. A budapesti lakást eladóknak pedig minden bizonnyal nagyobb kompromisszumkészségre és rugalmasságra lesz szükségük a sikeres adásvétel érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?