10 °C Budapest
Megpecsételődött a túlárazott budapesti ingatlanok sorsa: elindult a kivárós játék

Megpecsételődött a túlárazott budapesti ingatlanok sorsa: elindult a kivárós játék

2020. augusztus 18. 15:03

Az elmúlt évek ingatlanpiaci nyüzsgésében kiemelt szerepet játszottak a külföldi befektetők. Budapest belvárosában különösen sok ingatlant vásároltak fel, rövidtávú bérbeadás és befektetés céljából, ez a helyzet viszont a világjárvány érkezésével együtt alaposan megváltozott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A koronavírus érkezésével természetesen szinte minden megváltozott

- értékelte a budapesti belvárosi ingatlanpiacot Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, aki arról is beszélt, hogyan viszonyulnak most a fővárosi ingatlanokhoz az ázsiai befektetők.

A Central Home közleménye szerint a csökkenő tendencia amúgy már tavaly elkezdődött, 2019-ben is kevesebb kínai vevő keresett már Budapesten lakást. A legtöbben 40-80 millió közötti ingatlanokat kerestek, nappali + 1 vagy 2 hálós beosztással. Nagyobb kereslet volt a jó állapotú, azonnal, felújítás nélkül is használható, AIRBNB-re alkalmas lakásokra, hiszen a gyors megtérülés volt a cél.

A vietnami vevőcsoport is nagyon aktív volt, hasonlóan a rövid távú kiadásra törekedtek a befektetéseiknél. Rájuk, ugyanúgy, mint a kínai vevőkre a villámgyors döntéshozatal a jellemző, általában 1 nap alatt határoznak, és tesznek vételi ajánlatot. Havi néhány fix vevő biztosan érkezett ezekből a vevőcsoportokból a tavalyi évben. 

A 2020-as év viszont mindent a fejére tetejére állított. Így bár mind a kínai, mind a vietnami vevők továbbra is szívesen ruháznának be budapesti belvárosi ingatlanra, egyelőre kivárnak. Csak olyan áron vásárolnak, ami számukra is megfelelő, a túlárazott lakások ideje lejárt. Jelenleg még jó ideig számítani lehet némi árcsökkenésre, így addig csak korlátozott számban számítunk rájuk

- elemzi a helyzetet Ben-Ezra Orran. 

A járványhelyzet miatt az utóbbi hónapokban a határok lezárása sem segített az ingatlanpiaci mozgásoknak, értelemszerűen csak a már Magyarországon élő kínai és vietnami befektetők tudtak vásárolni. Bár a gazdasági élet leállása és a turizmus drasztikus csökkenése sok befektetőnek átrendezte a terveit, azért még a tavaszi hónapokban is zajlottak sikeres adásvételek. Ezek jellemzően inkább a nagyon különleges lakások keltek el, viszont általános volt, hogy az egész folyamat lassabban tudott zajlani, kitolódtak a döntési ciklusok, nehezebb volt ügyleteket zárni. 

A szakértő arra számít, hogy a második félév azért már lényegesen erősebb lesz, több sikeres tranzakcióval, de ehhez szükség van arra, hogy ismét beinduljanak az utazások is, és személyesen jöhessenek körülnézni a befektetni szándékozó kínai és vietnami vásárlók. A budapesti lakást eladóknak pedig minden bizonnyal nagyobb kompromisszumkészségre és rugalmasságra lesz szükségük a sikeres adásvétel érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?