9 °C Budapest

Robban a bírságbomba: pár hete maradt annak, akinek kertes háza, hobbitelke van

2020. május 17. 06:47

Az idei évben is árgus szemekkel figyeli majd a hatóság a parlagfűvel fertőzött területeket, és szórják majd a bírságokat a mulasztóknak bel- és külterületen egyaránt. És ez nem csak üres fenyegetőzés. A Pénzcentrum információi szerint tavaly összesen 3336 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 161 millió forintot.

Mint arról itt a Pénzcentrumon is beszámoltunk, a tavalyi évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő. Ez azt jelenti, hogy már egész évben kötelesség a parlagfű elleni védekezés, és a hatóságok is egész évben árgus szemekkel keresik a mulasztókat, de különösen az allergiaszezon közeledtével - és végig a szezon alatt - indulnak be igazán. Aki esetleg nem tudná: minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie.

És ez nem csak üres fenyegetőzés. Arról, hogy mi várható idén parlagfű-fronton az országban, illetve mennyire repkedtek a tavalyi évben a bírságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) illetékeseit kérdeztük.

Pénzcentrum: Mit mutatnak az elmúlt évek statisztikái; hogyan alakult a parlagfűvel fertőzött területek aránya az országban?

Nébih: A fertőzött területek nagyságáról nincs információnk, viszont a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő. A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. Évről-évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, azonban a belterületen lévő eljárások számában nem tapasztalható emelkedés.

Pénzcentrum: Mire számítanak az idei szezonban, kevesebb lesz a parlagfűvel fertőzött terület, mint tavaly vagy az időjárás kedvezett a növény terjedésének?

Nébih: Ezzel kapcsolatban nem tudunk egyértelmű választ adni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését. Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu) parlagfű szezonban kéthetente megjelentetünk az országos parlagfű helyzetképpel kapcsolatban hasznos információkat, ahonnan az érdeklődők tájékozódhatnak az aktuális országos helyzetről.

Pénzcentrum: Mire számítanak, az idei évben megnehezíti majd a felderítéseket, illetve a hatósági intézkedéseket a koronavírus-járvány?

Nébih: Alapvetően a koronavírus-járvány nem nehezíti a felderítéseket, hiszen szabad területekről van szó, szabad levegőn zajlik a munka, ahol az előírt távolságtartási követelmények betarthatóak a felderítés során. Továbbá, ahogy minden évben, helikopteres felderítés is zajlik, ami gyorsan, nagy területek felderítésére alkalmas, természetesen itt is a megfelelő szabályok betartásával. Összességében a felderítések ugyanúgy zajlanak, mint a megelőző években, a Parlagfű Bejelentő Rendszer is fogadja a bejelentéseket az idei évben is, segítve a hatékonyabb felderítést és hatósági eljárást.

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban összesen hány esetben szabott ki a hivatal növényvédelmi bírságot parlagfű miatt belterületen?

Nébih: A tavalyi év során 96 db bírsághatározat született belterületen. Megemlítenénk, hogy belterületi eljárás esetén a bírságot nem a Nébih szabja ki, hanem - a jegyző által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján - az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban összesen mekkora összegben szabott ki a hivatal növényvédelmi bírságot parlagfű miatt belterületen?

Nébih: A kiszabott bírság összege belterület esetében 8.554.000 Ft volt. (Ezt természetesen szintén nem a Nébih szabta ki, a fentebb leírt okokból.)

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban belterületen mekkora volt a legmagasabb kiszabott bírságösszeg?

Nébih: "Top büntetésről" nem tudunk információt adni, általánosságban elmondható, hogy belterületen a bírságösszegek jellemzően 50.000-150.000 Ft között mozogtak a tavalyi évben.

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban összesen hány esetben szabott ki a hivatal növényvédelmi bírságot parlagfű miatt külterületen?

Nébih: A tavalyi év során 3240 db bírsághatározat született külterületen. Megemlítenénk, hogy külterületi eljárás esetén a bírságot nem a Nébih szabja ki, hanem - a földhivatal által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján - az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya.

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban összesen mekkora összegben szabott ki a hivatal növényvédelmi bírságot parlagfű miatt külterületen?

Nébih: A kiszabott bírság összege külterület esetében 152.931.269 Ft volt. (Ezt természetesen szintén nem a Nébih szabta ki, a fentebb leírt okokból.)

Pénzcentrum: A tavalyi szezonban külterületen mekkora volt a legmagasabb kiszabott bírságösszeg?

Nébih: Külterületen a legmagasabb bírság összege 2.000.000 Ft volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm