1 °C Budapest

Javában tart a razzia: türelmi idő nincs, simán bírságolják a háztulajdonosokat

2019. augusztus 17. 13:00

Az idei évtől megszűnt a kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő, így a hatóságok már nemcsak szezonálisan, hanem azon kívül is razziáznak és bírságolnak. És ez nem csak üres fenyegetés, tavaly például 4025 esetben szabtak ki a mulasztókra pénzbüntetést. Mutatjuk a tudnivalókat.

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - hívta fel a figyelmet nemrég a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy már egész évben kötelesség a parlagfű elleni védekezés, és a hatóságok is egész évben árgus szemekkel keresik a mulasztókat.

Mint azt Gyuricza Csaba kiemelte, a fertőzöttség mértéke indokolja a korábban július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását. A szakember szerint ez annak tudható be, hogy a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek Magyarországon, amelyek elterjedését a korai védekezéssel próbálják megakadályozni. Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak, amely egy hét intenzív kommunikációt jelentett a témában - mondta a főigazgató.

A probléma az, hogy nagyon sokan nem ismerik a parlagfüvet, márpedig a védekezés a felismerésnél kezdődik. Magyarországon több mint kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, ráadásul az allergiások száma minden évben 20 ezerrel nő.

- tette hozzá Gyuricza Csaba.

5 millió is lehet a bírság!

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen,

a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára.

Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak üres fenyegetés!

Az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve növekszik a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága. A lakosság egyre gyakrabban alkalmazza a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ennek köszönhetően több fertőzött terület kerül a hatóságok látókörébe. Évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma is, amit azonban nem feltétlenül követ a belterületen indított eljárások számának növekedése. Ez a probléma mindenképpen csak helyben orvosolható, hiszen az eljárás, az intézkedés lehetősége jegyzői hatáskörben van

- mondta el a Pénzcentrumnak korábban a Nébih. A hatóság arról is beszámolt lapunknak, hogy a hatályos jogszabályok szerint, belterületi eljárás esetén nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szabja ki a bírságot, hanem - a jegyző által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján - a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya. 2018 során például 154 db bírsághatározat született belterületen.

Ez számszerűsítve 13 033 034 forint bírságot jelentett tavaly.

Itt azonban fontos leszögezni, hogy a parlagfű elleni védekezésben elsődleges szempont a pollenszóródás megakadályozása, ennek eszköze a közérdekű védekezés elrendelése. A bírság kiszabására az eljárás végén kerülhet sor, mértéke a terület nagyságától és a fertőzés mértékétől függ. 

A belterületi adatok mellett a Nébih megosztotta a Pénzcentrummal a külterületen kiszabott bírságok számát is, ami 3 871 volt 2018-ban. Ami számszerűsítve

189 065 819 forint bírságot jelentett a földtulajdonosoknak.

Külön érdekesség, hogy a külterületi bírságoknál a legmagasabb összeg 1 110 000 forint volt a hatóság tájékoztatása szerint. Jól látszik tehát, hogy az ellenőrzések igen magas számú telket érinthettek, ha összejött a több mint 189 milliós bírsághalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm