21 °C Budapest
Ezt rengeteg szülő elrontja: a gyerek élete végéig ihatja a levét

Ezt rengeteg szülő elrontja: a gyerek élete végéig ihatja a levét

2019. november 9. 13:04

A zsebpénz a szakértő szerint az egyik első és legfontosabb eszköze a pénzügyi nevelésnek, tehát érdemes tudatosan és főleg rendszeresen adni a gyermekeknek, ha azt szeretnénk, hogy pénzügyileg stabilan álló felnőtt legyen belőle. Ám nem mindegy, miképp érkezik az a pénz. Ma még sokan félnek, ha utalják, a gyerek sosem tanulja meg a pénz valódi értékét. Szakemberek szerint azonban ezek alaptalan félelmek.

Egyes felmérések szerint manapság már minden harmadik szülő digitálisan fizet zsebpénzt, azaz egyenesen a csemete bankszámlájára utalja. A 14 évnél fiatalabb gyermekek körében ez az arány még magasabb - leglábbis Európa nyugati felén.

Itthon azonban még nem tartunk itt. A zsebpénz kérdésével a Pénzcentrum is foglalkozott már számos alkalommal, tavaly például arról kérdeztük meg olvasóinkat, ők mennyi pénzt adnak a gyermekeik kezébe. Több mint kétezren válaszoltak. Ahogy az az arányokból kiderül, a kérdésünkre válaszoló magyar szülők pontosan egyharmada 33 százaléka soha, vagy csak alkalmanként, rendszertelenül ad a gyerek kezébe pénzt, amit belátása szerint költhet el. A Pénzcentrum kérdésére a válaszadók 19-19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 500 és 1000, illetve 5000 forintnál kevesebbet ad rendszeresen, míg 12 százalék 500 forintot vagy annál kevesebbet hetente, illetve 18 százalék 5000 forintnál is többet havonta.

De ahogy a szakértőtől megtudtuk, nem is az összeg a fontos, azt mindenki a saját pénztárcájához képest határozza meg, sokkal inkább a rendszeresség és a kiszámíthatóság. Ha azonban nem kap pénzt, sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

Utaljak vagy ne utaljak?

Persze nem csak az összeg, a mód is számos kérdést felvet. Ami a digitális zsebpénz mellett szól, az a kényelem, a biztonság, és nem utolsó sorban, így játszva megtanulhatják a legkisebbek a bankolás szabályait.

A készpénz nélküli fizetések sokkal könnyebbé teszik az életet, ugyanakkor a digitális világban könnyű lehet megfeledkezni a pénz értékéről: különösen akkor, ha a gyerek néhány kattintással elszórhatja

- mondta ez az Independentnek Clint Wilson, pénzügyi szakember, majd hozzátette, semmi sem indokolja, hogy féljünk a készpénz nélküli fizetésektől, nincs okunk "megvédeni" tőle a gyermekeinket. Inkább minél korábban vezessük be őket a digitális pénzügyek világába. A számítógépek világában kinek jutna eszébe megtanítani a gyereket írógépet használni?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok már igyekeznek fiatalkorban megfogni az ügyfeleket, hiszen a diákszámlát nyitó ügyfél jó eséllyel a későbbiekben, dolgozó évei alatt is a bank ügyfele marad. Egy jól belőtt diákszámla tehát be tudja vonzani az ügyfeleket, aki később kifizeti a drága banki költségeket - mert a hagyományos számláknak viszont néha borsos ára van.

Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A diákszámlák között elsősorban nem a költségek között vannak különbségek, hiszen a bankok a speciálisan diákok számára ajánlott bankszámláknál a díjakat jellemzően minimalizálják. Érdemes azért odafigyelni az ajánlatokra: bár a számlavezetési díjat a legtöbb bank elengedi, egyéb költségek tekintetében lehet különbség a bankok között - bár diákszámlák esetén ez inkább pár száz, mint párezer forint. Korábban összehasonlítottuk az összes diákszámla ajánlatot, melyből az derült ki, inkább aszerint érdemes dönteni, hogy a diákszámla után mely banknál szeretne majd bankolni a fiatal.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35