16 °C Budapest

Visszatértek a nullás számlacsomagok: most lehet lecsapni rájuk a bankokban

2019. szeptember 3. 05:41

Több ezer magyar fiatal kezdi most szeptemberben az egyetemet, és ez legtöbbjük számára egyben az első bankszámlát is jelenti. A diákszámlák nagyon hasonlóak bankonként, mégsem mindegy, mit választunk, mert később a döntésünknek borsos ára lehet. Mi most összegyűjtöttük a hazai bankok diákszámláit, és azok legfontosabb költségtételeit. A hagyományos bankszámlához szokott olvasót most figyelmeztetnénk: lehet irigykedni, a diákoknak ugyanis szinte ingyen van a bankolás.

Az egyetemistáknak ma már sok intézményben előírás, hogy banki folyószámlával kell rendelkezniük. Ez egyrészt azért is fontos, hogy az egyetem erre tudja utalni az ösztöndíjat, másrészt a tandíjköteles képzésben részt vevők innen tudják elindítani az utalásaikat az egyetemnek. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a fiatal felnőttek ezáltal pénzügyileg tudatosabbak lehetnek, kialakulhatnak bankolási szokásaik.

A bankok már igyekeznek fiatalkorban megfogni az ügyfeleket, hiszen a diákszámlát nyitó ügyfél jó eséllyel a későbbiekben, dolgozó évei alatt is a bank ügyfele marad. Egy jól belőtt diákszámla tehát be tudja vonzani az ügyfeleket, aki később kifizeti a drága banki költségeket - mert a hagyományos számláknak viszont néha borsos ára van.

Hasonlítsd össze a banki folyószámlákat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A diákszámlák között ezért lényeges különbség nincs - sok szempont lehet, amit figyelembe lehet venni, de a költségek itt nem elsődlegesek, hiszen a bankok a speciálisan diákok számára ajánlott bankszámláknál a díjakat jellemzően minimalizálják. Sokan dönthetnek az alapján, hogy a szülők melyik bankhoz tartoznak, de fontos lehet az ATM- és fióklefedettség is.

Ennek ellenére természetesen nem árt figyelembe venni a költségeket, mert bár a számlavezetési díjat a legtöbb bank elengedi, egyéb költségek tekintetében lehet különbség a bankok között - bár diákszámlák esetén ez inkább pár száz, mint párezer forint. Arra érdemes figyelni, hogy amennyiben elérjük a korhatárt, akkor a bank átrak minket egy másik számlacsomagba, és nem feltétlenül a legkedvezőbbe - akkor pedig meglepően tapasztalhatjuk, hogy az addig 0 forintos számlavezetési díj hirtelen pár ezer forintosra hízik. De nézzük meg sorban a diákszámlákat (a hagyományos bankszámlák összehasonlításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk).

Budapest Bank

A Budapest Banknál 25 éves kor alatt lehet diákszámlát igényelni, ennek feltétele a tanulói jogviszony igazolása. Ezzel a 25 évvel egyébként egy évvel rávernek a versenytársaknál jellemző 24 éves korra, így náluk egy évvel tovább élvezhetik a diákszámla előnyeit a fiatalok. De mik is ezek az előnyök?

Hasonlítsd össze a banki folyószámlákat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A számlavezetési díj 0 forint, amennyiben megfelelünk a feltételeknek. A feltételek közül az egyik, hogy minimum 10 ezer forint értékben vásároljunk havonta kártyával, és elektronikus számlakivonatot kérjünk. Ha ezek egyikének nem felelünk meg, akkor azonnal drágább lesz a számlavezetés, mindössze azonban pár száz forintos lehet legfeljebb.

A bankkártya éves díja 0 forint az első évben, azután viszont felszámolnak egy 2694 forintos díjat évente. Az átutalás 106 forintba kerül, ehhez pedig jön természetesen a tranzakciós illeték, 20 ezer forint felett 0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forint.

CIB Bank

A CIB Banknál a számlavezetési díj 0 forint, a diákoknak szóló ECO For You számlacsomag esetén. A számlacsomagot 18 és 24 év közötti fiatalok igényelhetik, akik nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. Ha a számlát bezárjuk 6 hónapon belül, akkor 3500 forintot kell kifizetnünk, ha hat hónapon túl tesszük ezt, akkor viszont ingyenesen búcsút mondhatunk a banknak.
A kártya éves díja kereken 0 forint, az átutalás díja 0,348 százalék, de maximum 6967 forint. Ez egyaránt érvényes bankon belüli és kívüli átutalásokra is. Természetesen a tranzakciós illetéket itt is figyelembe kell venni.

Erste Bank

Az Erste Egyszámla diákoknak szóló variánsát 14-26 év közöttiek igényelhetik - ez szintén jóval szélesebb sáv, mint az általánosan elterjedt 18-24 év közötti tartomány. A számlavezetési díj 0 forint, a teljes éves díj szintén 0 forint. Itt is bezárhatjuk a számlát hat hónapon belül, 5273 forintért, azon túl viszont nem kell fizetnünk a számlabezárásért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hasonlítsd össze a banki folyószámlákat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A bankon kívüli utalás 0,174 százalékos díjjal intézhető, a minimum összeg 168 forint, a maximum 10 715. Ha telefonról indítjuk ezt, akkor a költség 0,184 százalékra rúg, a minimum pedig 273 forint. A bankon belüli utalás némileg olcsóbb: 0,121 százalék és minimum 136, maximum 7210 forint, a telefonról történő utalás 0,142 százalék, minimum 168 és maximum 7210 forint. A tranzakciós illetékkel természetesen a diákszámla esetén is számolni kell.

K&H

A K&H diákszámlájánál sincs számlavezetési díj, ahogy a kártya éves díja is 0 forint. A kártya kibocsátásának viszont van díja, az pedig egészen pontosan a kiválasztott kártya kibocsátási díja 75 százalékának megfelelő összeg. A bankon kívüli átutalásnak 0,69 százalékos díja van, ehhez jön még 359 forint, de összesen legfeljebb 6428, ha az átutalást a TeleCenteren keresztül intézik. Az e-bank és mobilbank esetén ez 0,57 százalék, de minimum 68 forint, maximum 4616.

A bankon belüli átutalásnak is van díja, ez 0,43 százalék plusz 198 forint, de legfeljebb 6429 forint telecenteren keresztül, e-bank és mobilbank esetén 0,4 százalékos ez a díj, de minimum 80, maximum 4564 forint.

MKB Bank

Az MKB-nál a diákszámlát 18 és 24 év között lehet használni, a számlevezetési díj 390 forint - ezt az első három hónapban elengedik. A bankkártyának viszont nincs éves díja, és az utalásnak is fix költsége van, ez 100 forint tranzakciónkként, plusz a tranzakciós illeték, természetesen. Ha TeleBANKárból indítjuk az utalást, akkor 400 forint ez a fix díj.

Hasonlítsd össze a banki folyószámlákat a Pénzcentrum kalkulátorában!

OTP Bank

Az OTP Junior is 18 és 24 év között használható, a számlavezetésnek nincs díja. A kártya kibocsátási díja 2101 forint, de egy jelenleg élő akció keretében ezt most elengedik. A kártya éves díja 0 forint, a második évtől viszont 797 forintba kerül. Az átutalásnak van költsége a banknál, egységesen 0,35 százalék bankon kívülre és belülre is. A minimum összeg 227 forint, a maximum 10 280 forint.

UniCredit

Az UniCreditnél is nyithatunk díjmentesen számlát, a számlavezetésnek azonban havi 210 forintos díja van. A havi belföldi átutalás költsége az összeg 0,318 százaléka, de minimum 138, maximum 7326 forint. A bankon kívüli átutalás 0,318 százalékos költséggel történik, a minimum összeg 229 forint, a maximum 7326.

Takarék

A Takarék Csoport kétféle számlanyitási lehetőséget is biztosít a fiatalok számára. A 14 -18 év közöttiek 50 Ft-os a számlavezetési díj ellenében nyithatnak számlát, amely azonban Családi kedvezmény esetén 0 Ft. A 18 - 26 év közötti korosztály számára ez a díj 200 Ft. A bankkártya éves díja 3500 Ft, amely a gyártási költséget tartalmazza. Az eseti átutalások bankon belül elektronikus csatornán keresztül 0,1 százalék, min 100 Ft, max 15000 Ft; bankon kívül 0,2 százalék, min 100 Ft, max 15000 Ft.Rendszeres átutalások esetén is ezzel a díjmértékkel kell számolni a tranzakciós illetékkel együtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem