31 °C Budapest
Több száz kispostát zárhatnak be hamarosan? Megszólalt a Magyar Posta

Több száz kispostát zárhatnak be hamarosan? Megszólalt a Magyar Posta

2019. október 5. 17:02

Régóta tervezett bezárási hullám söpörhet végig a falusi kispostákon - írja a napi.hu. A hírportál több szakszervezeti forrásból úgy értesült, hogy mintegy 300 postai hivatalra kerülhet lakat. A cikk megjelenése után megszólalt a Magyar Posta is, cáfolják az értesülést.

Régóta tervezett bezárási hullám indulhat október második felétől, közvetlenül az önkormányzati választások után; a napi.hu, több szakszervezeti forrástól származó értesülése szerint még nem ismert azoknak a településeknek a listája, ahol bezárnak a postai hivatalok, de az biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyházán október 17-én nyit ki utoljára a helyi posta.

Már bejelentették, hogy bezárunk, október 17-én délig vagyok nyitva, 18-án már kipakolunk. Nagyon sajnálom 

- mondta a lapnak a kisdombegyházi posta egyik munkatársa.

A Napi.hu írása szerint a lépést már évek óta tervezik; ezzel kapcsolatban idézik Szarka Zsolt, a Magyar Posta volt vezérigazgatójának 2016-os nyilatkozatát: "Egyes kistelepüléseken  a tényleges postai tevékenység valójában nagyon alacsony, vagyis a hatékonyságban vannak hiányosságok. Például napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitás figyelhető meg érintett postakörben, 121 postán a feladott napi könyvelt levélküldemény nem éri el az 5 darabot, 412 postán a feladott heti csomag darabszáma átlagosan 1 darab, vagyis a kapacitás kihasználatlan, ezért veszteséges ezeken a helyeken a működés."

A cikk megjelenése után a Magyar Posta részletes, a napi.hu értesülését cáfoló közleményt adott ki, melyet a Pénzcentrum szerkesztőségének is eljuttattak. Az alábbiakban ezt közöljük:

"(...) A napi.hu-tól átvett eredeti cikk nem megalapozott, annak fő kijelentését az eredeti cikk szerzője sem tudja igazolni. (...)

A cikk már címében is félrevezető, az állításokra semmilyen bizonyítéka nincs a szerzőnek. A kijelentését egy 3 évvel ezelőtt elhangzott mondatra alapozza, melyet a kettővel (sic!) ezelőtti vezérigazgató tett, aki egyébként 2017-ben távozott a Postától.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A cikkben említett kisdombegyházi postát valóban kénytelen bezárni a Magyar Posta, mert az önkormányzat szeptember közepén felmondta az ingatlan bérleti szerződését, onnan október 21-ig ki kell költözni. Ezért a Magyar Posta október 21-től mobilpostai járatot fog működtetni Kisdombegyházán, úgy ahogy azt más hasonló nagyságú településeken is teszi.

Az Önök által átvett cikk is felsorolja, hogy a Posta milyen problémákkal, elsősorban munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a Posta sosem cáfolta. A létszámhiány mértéke ugyanakkor a dolgozói létszám egyszázaléka körüli mértékű (erről a HelloVidék írt nemrég részletes elemzést - a szerk.), amely nem kiemelkedő a magyar gazdasági szereplők között. Hozzátesszük, hogy ahol hiányzik a postás, az probléma, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a küldemények ennek ellenére mindenkihez időben megérkezzenek.

Leszögezzük, hogy a Magyar Posta minden tekintetben betartja a rá vonatkozó jogszabályokat. Az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés szerinti előírásokat pedig nem csupán betartja, hanem több tekintetben felülteljesíti."

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?