Több száz kispostát zárhatnak be hamarosan? Megszólalt a Magyar Posta

2019. október 5. 17:02

Régóta tervezett bezárási hullám söpörhet végig a falusi kispostákon - írja a napi.hu. A hírportál több szakszervezeti forrásból úgy értesült, hogy mintegy 300 postai hivatalra kerülhet lakat. A cikk megjelenése után megszólalt a Magyar Posta is, cáfolják az értesülést.

Régóta tervezett bezárási hullám indulhat október második felétől, közvetlenül az önkormányzati választások után; a napi.hu, több szakszervezeti forrástól származó értesülése szerint még nem ismert azoknak a településeknek a listája, ahol bezárnak a postai hivatalok, de az biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyházán október 17-én nyit ki utoljára a helyi posta.

Már bejelentették, hogy bezárunk, október 17-én délig vagyok nyitva, 18-án már kipakolunk. Nagyon sajnálom 

- mondta a lapnak a kisdombegyházi posta egyik munkatársa.

A Napi.hu írása szerint a lépést már évek óta tervezik; ezzel kapcsolatban idézik Szarka Zsolt, a Magyar Posta volt vezérigazgatójának 2016-os nyilatkozatát: "Egyes kistelepüléseken  a tényleges postai tevékenység valójában nagyon alacsony, vagyis a hatékonyságban vannak hiányosságok. Például napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitás figyelhető meg érintett postakörben, 121 postán a feladott napi könyvelt levélküldemény nem éri el az 5 darabot, 412 postán a feladott heti csomag darabszáma átlagosan 1 darab, vagyis a kapacitás kihasználatlan, ezért veszteséges ezeken a helyeken a működés."

A cikk megjelenése után a Magyar Posta részletes, a napi.hu értesülését cáfoló közleményt adott ki, melyet a Pénzcentrum szerkesztőségének is eljuttattak. Az alábbiakban ezt közöljük:

"(...) A napi.hu-tól átvett eredeti cikk nem megalapozott, annak fő kijelentését az eredeti cikk szerzője sem tudja igazolni. (...)

A cikk már címében is félrevezető, az állításokra semmilyen bizonyítéka nincs a szerzőnek. A kijelentését egy 3 évvel ezelőtt elhangzott mondatra alapozza, melyet a kettővel (sic!) ezelőtti vezérigazgató tett, aki egyébként 2017-ben távozott a Postától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cikkben említett kisdombegyházi postát valóban kénytelen bezárni a Magyar Posta, mert az önkormányzat szeptember közepén felmondta az ingatlan bérleti szerződését, onnan október 21-ig ki kell költözni. Ezért a Magyar Posta október 21-től mobilpostai járatot fog működtetni Kisdombegyházán, úgy ahogy azt más hasonló nagyságú településeken is teszi.

Az Önök által átvett cikk is felsorolja, hogy a Posta milyen problémákkal, elsősorban munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a Posta sosem cáfolta. A létszámhiány mértéke ugyanakkor a dolgozói létszám egyszázaléka körüli mértékű (erről a HelloVidék írt nemrég részletes elemzést - a szerk.), amely nem kiemelkedő a magyar gazdasági szereplők között. Hozzátesszük, hogy ahol hiányzik a postás, az probléma, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a küldemények ennek ellenére mindenkihez időben megérkezzenek.

Leszögezzük, hogy a Magyar Posta minden tekintetben betartja a rá vonatkozó jogszabályokat. Az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés szerinti előírásokat pedig nem csupán betartja, hanem több tekintetben felülteljesíti."

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem