Bejött a sötét jóslat? Emiatt van ilyen izzasztó meleg

Bejött a sötét jóslat? Emiatt van ilyen izzasztó meleg

2018. július 30. 17:27

Alig lehet kimenni az utcára, olyan meleg van Magyarországon. Az ország középső és nyugati részein másodfokú, keleti és délnyugati részein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Vannak, akiket nem lep meg a jelenlegi helyzet, ők azok a tudósok, akik már régen megjósolták, hogy ha nem teszünk valamit a klímaváltozással, akkor ez lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés. Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti.

A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Azt írták: a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség várható ezen a hétvégén. Az európai ECMWF modell 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Még ez is rendkívülinek számít, spanyol/portugál viszonylatban is. 

Az amerikai GFS modell szerint Portugáliában 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ilyet - jegyezték meg - előrejelzőik még nem láttak Európában.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő. A Washington Post cikke szerint szinte egész Európában rekordszinten tanyázik a hőmérséklet, 1976 óta nem láttak ennél hosszabb hőhullámot. Az elmúlt napokban még Skandinávia egyes részein is rendkívül meleg volt, és az időjárási szélsőségek alól nem képezett kivételt sem teljes Hollandia, sem London, sem pedig Párizs.

A konkrét időjárási események klímaváltozáshoz való kapcsolódását megmagyarázó World Weather Attribution hálózathoz tartozó tudósok szerint a hőhullám természete megfelel a korábban felállított modelleknek, de vannak még megválaszolatlan kérdések is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egy ilyen vagy ennél súlyosabb hőhullám kétszer nagyobb eséllyel alakul ki ma [ahhoz képest], mintha az emberi tevékenység nem változtatta volna meg a klímát

- olvasható legfrissebb jelentésükben. Ha ez már önmagában nem elég ijesztő, akkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha még egy fokot emelkedik a Föld átlaghőmérséklete (az ipari forradalom előtti időkhöz képest már emelkedett egyet), akkor 

a mostanihoz hasonló hőhullámok a jelenleginél ötször gyakrabban alakulhatnak majd ki

- nyilatkozta Michael Bryne, a brit Imperial College klímakutatója a Newsweek-nek. Nem csoda, hogy sokan nem szeretnek a klímaváltozás problémájával foglalkozni, hisz igen lehangoló téma.

Gyorsan közelítünk azon időszakhoz, amikor ezek az extrém hőhullámok normálisnak fognak számítani. A kérdés az, hogy miképpen tudunk majd hozzászokni a változásokhoz és [hogyan fogjuk tudni] csillapítani [azok hatásait]

- mondta el a szakértő az amerikai hetilapnak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?