14 °C Budapest

Bejött a sötét jóslat? Emiatt van ilyen izzasztó meleg

2018. július 30. 17:27

Alig lehet kimenni az utcára, olyan meleg van Magyarországon. Az ország középső és nyugati részein másodfokú, keleti és délnyugati részein pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Vannak, akiket nem lep meg a jelenlegi helyzet, ők azok a tudósok, akik már régen megjósolták, hogy ha nem teszünk valamit a klímaváltozással, akkor ez lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés. Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti.

A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A meteorológiai szolgálat a Facebookon felhívta a figyelmet, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Azt írták: a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség várható ezen a hétvégén. Az európai ECMWF modell 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Még ez is rendkívülinek számít, spanyol/portugál viszonylatban is. 

Az amerikai GFS modell szerint Portugáliában 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ilyet - jegyezték meg - előrejelzőik még nem láttak Európában.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő. A Washington Post cikke szerint szinte egész Európában rekordszinten tanyázik a hőmérséklet, 1976 óta nem láttak ennél hosszabb hőhullámot. Az elmúlt napokban még Skandinávia egyes részein is rendkívül meleg volt, és az időjárási szélsőségek alól nem képezett kivételt sem teljes Hollandia, sem London, sem pedig Párizs.

A konkrét időjárási események klímaváltozáshoz való kapcsolódását megmagyarázó World Weather Attribution hálózathoz tartozó tudósok szerint a hőhullám természete megfelel a korábban felállított modelleknek, de vannak még megválaszolatlan kérdések is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy ilyen vagy ennél súlyosabb hőhullám kétszer nagyobb eséllyel alakul ki ma [ahhoz képest], mintha az emberi tevékenység nem változtatta volna meg a klímát

- olvasható legfrissebb jelentésükben. Ha ez már önmagában nem elég ijesztő, akkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha még egy fokot emelkedik a Föld átlaghőmérséklete (az ipari forradalom előtti időkhöz képest már emelkedett egyet), akkor 

a mostanihoz hasonló hőhullámok a jelenleginél ötször gyakrabban alakulhatnak majd ki

- nyilatkozta Michael Bryne, a brit Imperial College klímakutatója a Newsweek-nek. Nem csoda, hogy sokan nem szeretnek a klímaváltozás problémájával foglalkozni, hisz igen lehangoló téma.

Gyorsan közelítünk azon időszakhoz, amikor ezek az extrém hőhullámok normálisnak fognak számítani. A kérdés az, hogy miképpen tudunk majd hozzászokni a változásokhoz és [hogyan fogjuk tudni] csillapítani [azok hatásait]

- mondta el a szakértő az amerikai hetilapnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem