1 °C Budapest
Patkánykrízis Budapesten: itt szólj, ha rágcsálót látsz

Patkánykrízis Budapesten: itt szólj, ha rágcsálót látsz

2018. július 21. 11:30

Negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ám a legutóbbi közbeszerzési eljárást egy kisebb cégekből álló konzorcium nyerte el. Július 19-től megváltozott, hogy hol kell jelezni, ha patkányt látunk Budapesten.

A patkányírtást Budapesten, jogelődjeivel együtt 1971 óta a Bábolna Bio végezte. Most azonban elvesztették a munkára kiírt közbeszerzést, ami miatt a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak, amely azonban az eljárás lezárultáig engedélyezte a szerződéskötést az új szereplővel, különben veszélyesen elszaporodhatnának a rágcsálók - írja szombati számában a Magyar Idők.

A cikk szerint a közbeszerzési eljárás nyerteseként kihirdetett RNBH Konzorciummal a Fővárosi Önkormányzat már meg is kötötte a szerződést, amelynek alapján 2022-ig a konzorciumot alkotó négy társaság végezheti a patkánymentesítést Budapest területén, persze csak akkor, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem határoz másképp.

A feladat igen nagy léptékű: a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban kell írtani a patkányoakat. A rendszeres és szisztematikus munkának köszönhető - írja a lap-, hogy míg a 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány szaladgált Budapest területén, a főváros immár hosszú évek óta patkánymentesnek tekinthető. 

A Bábolna Biónál - amelynek szerződése június végén járt le - a Magyar Idők érdeklődésére azt mondták, nem tudnak arról, hogy július elseje óta bárki is végzett volna ingyenes patkánymentesítést a fővárosban, a rágcsálókkal kapcsolatos bejelentések továbbra is hozzájuk érkeznek, ám ezekre érdemben már nem reagálhatnak. A döntőbizottság július 18-i határozatából az is kiderül, hogy 

a szerződés lejártát követően, a szolgáltatás ellátatlansága miatt már több mint 430 bejelentés érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz. Ez másfélszerese a korábbi irtási időszakban beérkezett panaszok számának,

a főváros járványügyi osztályának tájékoztatása szerint pedig 

az elmúlt napokban a helyzet kezd tarthatatlanná válni.

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatóságánál ugyanakkor jelezték: július 19-től már újra van gazdája a patkányirtásnak. Az RNBH Konzorcium a lakossági bejelentéseket 

  • a 06/70-364-6531 telefonszámon és 
  • a patkanyirtas@gmail.com címen fogadja.

Igen, jól látjuk, egy bárki által regisztrálható, Gmail-es email címen.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?