11 °C Budapest

Egyre drágább vidkéken lakást, házat venni: eddig tarthat a lendület

2018. április 27. 10:00

A vidéki lakáspiacon egyértelmű az élénkülés, ugyanis a megyeszékhelyeken 13 százalékra gyorsult a drágulás üteme. Bár Budapesten lassabban emelkedtek az árak, így is 15 százalékos volt az emelkedés. A fővárosban egyébként a használt lakásoknál 30 millió forint a lélektani határ, míg a megyeszékhelyeken 15,5, a vidéki városokban pedig 14,5 millió forintnál húzódik.


A múlt évben konszolidálódás jeleit mutatta magyarországi lakáspiac, ez részben abból látható, hogy az adásvételek száma az előzetes adatok alapján 2,2 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi 9 százalékos bővülés után - derül ki az ingatlan.com KSH legfrissebb - előzetes - jelentésén és saját adatokon alapuló elemzéséből.

A teljes lakáspiaci forgalomra vonatkozóan nincsenek meg a végleges adatok, tavaly összesen 150 ezer lakásadásvétel történhetett

- tette hozzá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Vidéki gyorsulás kíséri a budapesti lassulást

Az egész éves adatok egyértelműen megerősítik azt a múlt év közben kirajzolódó folyamatot, hogy a vidéki lakáspiac megkezdte a felzárkózást Budapesthez a drágulás szempontjából. Budapesten a KSH hivatalos adatai szerint 2017-ben a használt lakások átlagos négyzetméterára 415 ezer forint volt. Ez jelentős, 15 százalékos drágulást jelent, ugyanakkor ez a tempó lényegesen elmarad az egy évvel korábbi 24 százalékos áremelkedéstől. Miközben a fővárosban lassabban drágultak a lakások, vidéken gyorsabban nőttek az árak. A megyeszékhelyeken az egy évvel korábbi 11 százalék után 13 százalékkal 205 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A vidéki városokban pedig 6-ról 7 százalékra nőtt az áremelkedés üteme, ez pedig 147 ezer forintos átlagos négyzetméterárat eredményezett.

Lélektani határok

A 2017-es hivatalos adatok alátámasztják az ingatlan.com korábbi elemzéseit, amelyek szerint a fővárosban még mindig a 30 millió forint jelenti a lélektani határt, mivel a lakásvásárlók 75 százaléka ennél olcsóbb lakóingatlant keres. Ez látható abból is, hogy hivatalos adatok szerint a múlt évben eladott budapesti használt lakások 80 százaléka 30 millió forintnál olcsóbban talált gazdára. Balogh László szerint a lakásvásárlók az ingatlanpiac lassuló lendülete ellenére sincsenek könnyű helyzetben. A 30 millió forintos lélektani határnál olcsóbb ingatlanok ugyanis idén áprilisban az ingatlan.com-on hirdető magánszemélyek teljes fővárosi használtlakás-kínálatának 43 százalékát fedték le. Az ország többi részén is megfigyelhető lakáspiaci lélektani határ: a megyeszékhelyeken a 15,5 millió, a vidéki városokban pedig a 14,5 millió forintnál olcsóbb lakások adták a 2017-es teljes forgalom 80 százalékát. A községekben megfigyelhető lélektani értékhatár, még ennél is jóval szerényebb, 7 millió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm