10 °C Budapest
Kiderült, mikor várható a 12 ezer forintos rezsicsökkentés

Kiderült, mikor várható a 12 ezer forintos rezsicsökkentés

MTI
2018. március 11. 11:32

A kormány hétfőn tárgyal a távhővel fűtők téli rezsicsökkentését szabályozó rendeletről, amely alapján a szolgáltatók az áprilisi számlákban érvényesítik a 12 ezer forintos támogatást - közölte Kósa Lajos.

Kósa Lajos a hétvégén tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a távhőszolgáltatók az áprilisi számlákban írják jóvá a 12 ezer forintot. Ahol a fizetés fogyasztóhelyenként történik, ott a családok közvetlenül kapják meg a támogatást, ahol pedig a társasház rendezi a távhőszámlát, ott a társasház kapja meg a segítséget, és dönti el később, miként érvényesíti azt a tulajdonosok felé közölte Kósa Lajos.

A legtöbben, 3,4 millió fogyasztó a gázszámláján keresztül kapja meg ezt a segítséget, míg 650 ezer háztartásnál a távhő rezsijében érvényesítik a támogatást, mondta Kósa.

A  "téli" rezsicsökkentésről szóló rendelet egyébként pénteken jelent meg, amely alapján 12 ezer forint visszajár mindenkinek valamikor a rezsiből. A mindenki persze nem igaz, hisz, ahogy már szerdán is megírtuk, az árammal fűtők például teljesen kimaradnak a kedvezményből, a reggeli rendelet után pedig újabb körrőlderült ki, hogy nem úgy részesül a rezsicsökkentésből, ahogy eddig szó volt róla. 

A rendeletben ugyanis az olvasható, hogy azok, akik olyan gázfűtéses társasházban laknak, ahol nincs egyedi gázóra, attól függően, hogy 20 m3/h alatti vagy feletti gázmérővel rendelkezik a társasház, legfeljebb lakóközösségenként 24, illetve 120 ezer forint rezsicsökkentésben részesülhetnek. Ilyen társasház rengeteg van országszerte, példaként vegyük az újlipótvárosi Kleopátra Házat, ahol 446 lakás van, így az ott lakók 120000/446, azaz 269 forintra számíthatnak lakásonként, amely jelentősen elmarad a beígért 12 ezertől.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40