2 °C Budapest

Sorra rámolják ki a lakásokat: te mindent megteszel a családi biztonságért?

2017. szeptember 2. 07:00

Közel hatvanezren osztották meg a Facebookon egy kecskeméti nő képeit, melyeket a bébikamerja készített, és egy férfi szerepel rajtuk, aki a poszt tanúsága szerint betört a nő lakásába. Ehhez kapcsolódóan arra voltunk kíváncsiak, hogy hasznos-e egy kamerarendszer otthonra, és mit kezdenek egy ilyen felvétellel a biztosítók? Vegyes kép rajzolódik ki a kérdésben, de érdemes szakember segítségét kérni, ha kamerákat szerelünk a lakásba, és még egy esetleges betörő jogait is figyelembe kell venni.

Szinte letarolta a magyar Facebook-közösség hírfolyamát az a júliusi bejegyzés, melyben egy kecskeméti nő, bébi megfigyelő kamera által készített képeket osztott meg. A képeken egy férfi látható, aki a posztoló nő leírása szerint kirabolta őt.

Arról sajnos nincs hír, hogy meglett-e a feltételezett rabló, arra viszont jó példa ez a bejegyzés, hogy jelentős segítséget nyújthat egy betörés, de akár egy lakásunkban bekövetkező elemi kár esetén is, ha van lakásunkban kamera. 

A kérdéssel kapcsolatban megkerestünk magyarországi biztosítókat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 

  • gyorsít-e valamit egy kárügyintézési folyamaton, amennyiben van felvételünk egy betörésről vagy elemi kárról,
  • gyakran kapnak-e ilyen felvételeket, valamint, hogy
  • biztosítási szempontból mire figyeljenek azok, akik beszereltetnek otthonra kamerarendszert? 

Segít ez valamit?

A felvételek legtöbbször arra alkalmasak csupán, hogy a káresemény bekövetkeztét igazolják. A jogalap elbírálására önmagukban ritkán használhatóak fel, hiszen azokon általában nem azonosíthatóak a szükséges alapvető tényezők sem. Betörésnél ilyen például a feltört zár típusa, a betört üveg vastagsága, viharkár esetén a tető sérülésének nagysága, a cserép minősége, stb. A helyszíni szemle tehát a legtöbb esetben nem hagyható ki, emiatt a kamera alapvetően nem gyorsítja meg a kárrendezés folyamatát

- írta a Pénzcentrum megkeresésére Almássy Gabriella, az UNION Biztosító nem-életbiztosítási igazgatósági tagja. A szakember azt is közölte lapunkkal, hogy volt már arra több példa is, hogy a kárügyintézési folyamat során kaptak ilyen típusú felvételeket, de azért nem ez a jellemző. 

A beszereléssel, telepítéssel kapcsolatban azt a jótanácsot adta, hogy a felvételek tárolásánál figyelni kell arra, hogy a felvételek akár hetek múlva is elérhetőek legyenek, hiszen ha egy kéthetes nyaralás alatt törnek be a lakásunkba, akkor egy olyan kamerarendszer, mely néhány nap múlva törli a felvételeket, egyáltalán nem segít ki minket. A biztosítási szakember arra is figyelmeztetett, hogy érdemes minősített biztonságtechnikai céggel felszereltetni a rendszert, hiszen ők tudják például megállapítani, hogy hány kamerára van szükség, illetve azokat hova kell elhelyezni.

A Groupama Biztosítónál is úgy látják, egy ilyen felvétel valószínűleg nem gyorsítaná meg a kárügyintézés folyamatát, hisz az nem nyújtana plusz információt a kárrendezési szabályzatban rögzített feltételek szempontjából. Példaként a betöréses lopást vette lapunknak küldött válaszában a biztosító, mely esetében vizsgálják a behatolás helyét, a védelmi szintek megfelelő szerkezeti ellenállóképességét illetve a biztosító által előírt védelmi feltételek meglétét is, és ezekről valóban kevés információt árul el egy felvétel.

A Groupama azt is megjegyezte válaszában, hogy az otthonra beszerelt kamerák felvételeit, amennyiben rögzíthettek valami érdemlegeset, a hatóság le szokta foglalni, így azok el sem jutnak a biztosítóhoz.
A beszereléssel kapcsolatban ők is arra hívták fel a figyelmet, hogy egy hozzáértő vállalat tudja, hogyan kell egy ilyen rendszert megfelelően telepíteni, az ügyfélnek csak egyedi kéréseket kell jeleznie, amennyiben van olyan vagyontárgya, melyet mindenképpen vegyen egy kamera.

Biztosítási szempontból tehát nincs kiemelt hasznossága, de biztonsági szempontból fontos lehet egy megfelelő kamerarendszer otthonra, ráadásul ugye a nyomozást is segítheti, ha van kép egy betörőről. 

Azt azonban fontos kiemelni, hogy a törvényi feltételeknek meg kell felelni, hisz egy kamerarendszer telepítésével adatkezelőkké válunk, még akkor is, ha a kép rögzítése saját lakásunkon vagy telkünkön belül történik. 

Ezzel kapcsolatban Almássy Gabriella, az UNION Biztosító igazgatósági tagja is megjegyezte, hogy a személyiségi jogok védelme miatt, a károsult csak abban az esetben adhatja át elvileg a betörőt megörökítő felvételt a biztosítónak, ha előzőleg a kamera működtetéséről jól látható, írásos tájékoztatást helyezett el otthonában.

Szempontok, melyek fölött nem érdemes elsiklani

Ha úgy döntöttünk, hogy beszereltetünk egy ilyen rendszert otthonra, akkor érdemes néhány dologra mindenképpen figyelemmel lenni. A Safewise, otthoni biztonsági rendszereket összehasonlító angol nyelvű oldal szerint a következők a legfontosabb szempontok:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mozgásérzékelés

A mozgásérzékelőkkel ellátott kamerák figyelmeztethetnek, ha mozgást érzékelnek.

Látószög

A kameránk látószöge nagyban befolyásolja, hogy az otthoni rendszerünkhöz hány készülékre lesz szükségünk.

Hang

Ha a kameránk hangot is közvetít, valamint van benne egy hangszóró, melyen keresztül mi is beszélni tudunk ahhoz, aki a kameraképen látható, akkor kommunikációs eszköznek is használható.

Felbontás

A felbontás nagyban meghatározza, hogy mennyire tisztán lehet arcokat vagy egyéb részleteket kivenni a képen.

Wifi-képesség

Ha Wifi-képes kamerát veszünk, az zsinór nélkül tud majd kommunikálni a biztonsági rendszer többi részével, ami a telepítéskor kényelmes, amúgy meg nehezebb egy illetéktelennek hatástalanítania, hisz nincs kábel, amit el lehetne vágni.

Éjszakai üzemmód

Mivel az otthon elleni bűncselekmények gyakran éjszaka történnek, ezért fontos lehet, hogy a kamerád milyen messziről tud jó minőségű képet készíteni sötétben vagy kevés fény mellett.

Költség

Minden fogyasztói döntésnél fontos a költség, így csak olyan rendszert vegyél, amit racionálisan megengedhetsz magadnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem