0 °C Budapest
Ingyenmilliókból újíthatod fel a házad, lakásod: pályáznod sem kell

Ingyenmilliókból újíthatod fel a házad, lakásod: pályáznod sem kell

2017. április 11. 05:54

Szakszerű energetikai korszerűsítéssel, aminek amúgy épp most van a szezonja, akár 60-80 százalékkal is csökkenthetjük a rezsit. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.

Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek (a berendezés lényege, hogy az épület belső levegőjének hőtartalmát hasznosítja újra), a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Mennyibe kerül?

Habár szakemberek szerint  a szigetelésnél nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán (a teljes bekerülési költséget amúgy a választott termékek típusa nagyságrendileg nem is befolyásolja), illetve a homlokzati hőszigetelésen túl többnyire szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is, egy átlagos családi ház hőszigetelése általában így is 1,5 millió forint alatt marad.

A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében a nyílászárók cseréjét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani, hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os napelemes rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Mégis miből?

Hiába lehet azonban jelentős mértékű rezsicsökkentést elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre sokan megijednek a fenti összgektől. Pedig, ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy energetikai korszerűsítést biztosítani, akkor több lehetőség is szóba jöhet:

  • állami támogatás, pályázatok
  • önerő, azaz saját megtakarítás
  • banki hitel vagy kölcsön
  • a fenti elemek keverve

Az első lehetőségen nem kell sokat rugózni, ha a család jogosult állami támogatásra, akkor azt mindenképp érdemes lehívni - már, ha sikerül, a tapasztalat ugyanis az, hogy a források többnyire hamar kimerülnek. "Napelem, szigetelés ingyenpénzből - Ez a kézikönyv segít a döntésben" c. anyagában nemrég a Portfolio foglalta össze, hogyan lehet pályázni a legfrissebb lehetőségre, azaz az április végétől elérhető uniós ingyenmilliókra.

De a második lehetőségnél is faék egyszerűségű a döntés, ha az energetikai számítás igazolja, akkor a félretett pénzünket, egyfajta megtakarítási formaként érdemes az ingatlanunkba fektetni. Ha ki akarjuk számítani, mennyi idő alatt térül meg befektetésünk, energetikai számítást kell végeznünk. Azaz tisztában kell lennünk jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Tehát a fenti ökölszabály szerint, ha 2 millió forintot költenénk a felújításra, és éves szinten 400 ezer forintot spórolunk, akkor 5 év alatt térül majd meg a befektetés. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges a beruházás. Persze érdemes energetikai szakértő segítségét kérni, aki elkészíti az energetikai tanúsítványunkat és megnézi, milyen munkálatokra van szükség az adott ingatlan esetében. A tanúsítvány tartalmazza a lakásunk vagy házunk energiahatékonysági adatait és a szakértő által ajánlott szükséges korszerűsítés főbb számait, ez segítségünkre lehet a további tervezésben.

Hitelből is megéri???

De mi a helyzet akkor, ha nincs elég megtakarításunk, és állami ajándékra sem vagyunk jogosultak, vagy egyszerűen a bürokratikus útvesztőben lemaradtunk az ingyenmilliókról? Nos, a számítás itt sem bonyolult: ha az energetikai számítás alapján a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete, akkor, uccu neki! Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez a legtöbb esetben valós alternatíva lehet, főként egy kisebb összegű hitelnél, ahol a futamidő is belátható távolságban van. De azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum vadiúj lakáshitel kalkulátorához fordultunk, és a kifejezetten korszerűsítésre szánt konstrukciók között szemezgettünk. A beállításoknál 1,5 millió forintos hitelösszeget (ez elég egy komolyabb szigetelésre, vagy komplett nyílászárócserére, de akár fűtéskorszerűsítésre is), és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mévadó) alapján a legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a K&H Bank "otthonszépítő személyi kölcsöne" nyújtja, ezzel 11,16 százalékos THM, és 1 939 931 visszafizetendő összeggel 31 863 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal maradt le az aranyéremről a CIB Bank "Előrelépő Személyi Kölcsön" néven futó konstrukciója sem, amely 11,73 százalékos THM, és 1 963 226 visszafizetendő összeggel is 32 720 forintos törlesztőrészletet tud.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig, holtversenyben a K&H Bank "személyi kölcsön" fantázianevű terméke, illetve a "Sberbank Fair személyi kölcsöne" állhatott fel, amelyek 13,36 százalékos THM mellett havi 33 359 forintos törlesztőt ígérnek. Utóbbi annyiban veri a K&H-s konstrukciót, hogy a visszafizetendő összeg (2 016 546 Ft) bő 13 ezer forinttal kevesebb az 5 éves futamidő alatt. Érdemes persze megnézni az összes banki konstrukciót, és bíbelődni picit a részletes beállításokkal, hiszen az egyéni preferenciák, illetve az személyre szabott kedvezményekkel még többet spórolhatunk.

{{BANKRACIOBANNER}}
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?