1 °C Budapest
Ingyenmilliókból újíthatod fel a házad, lakásod: pályáznod sem kell

Ingyenmilliókból újíthatod fel a házad, lakásod: pályáznod sem kell

2017. április 11. 05:54

Szakszerű energetikai korszerűsítéssel, aminek amúgy épp most van a szezonja, akár 60-80 százalékkal is csökkenthetjük a rezsit. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek (a berendezés lényege, hogy az épület belső levegőjének hőtartalmát hasznosítja újra), a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Mennyibe kerül?

Habár szakemberek szerint  a szigetelésnél nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán (a teljes bekerülési költséget amúgy a választott termékek típusa nagyságrendileg nem is befolyásolja), illetve a homlokzati hőszigetelésen túl többnyire szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is, egy átlagos családi ház hőszigetelése általában így is 1,5 millió forint alatt marad.

A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében a nyílászárók cseréjét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani, hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os napelemes rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Mégis miből?

Hiába lehet azonban jelentős mértékű rezsicsökkentést elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre sokan megijednek a fenti összgektől. Pedig, ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy energetikai korszerűsítést biztosítani, akkor több lehetőség is szóba jöhet:

  • állami támogatás, pályázatok
  • önerő, azaz saját megtakarítás
  • banki hitel vagy kölcsön
  • a fenti elemek keverve

Az első lehetőségen nem kell sokat rugózni, ha a család jogosult állami támogatásra, akkor azt mindenképp érdemes lehívni - már, ha sikerül, a tapasztalat ugyanis az, hogy a források többnyire hamar kimerülnek. "Napelem, szigetelés ingyenpénzből - Ez a kézikönyv segít a döntésben" c. anyagában nemrég a Portfolio foglalta össze, hogyan lehet pályázni a legfrissebb lehetőségre, azaz az április végétől elérhető uniós ingyenmilliókra.

De a második lehetőségnél is faék egyszerűségű a döntés, ha az energetikai számítás igazolja, akkor a félretett pénzünket, egyfajta megtakarítási formaként érdemes az ingatlanunkba fektetni. Ha ki akarjuk számítani, mennyi idő alatt térül meg befektetésünk, energetikai számítást kell végeznünk. Azaz tisztában kell lennünk jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Tehát a fenti ökölszabály szerint, ha 2 millió forintot költenénk a felújításra, és éves szinten 400 ezer forintot spórolunk, akkor 5 év alatt térül majd meg a befektetés. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges a beruházás. Persze érdemes energetikai szakértő segítségét kérni, aki elkészíti az energetikai tanúsítványunkat és megnézi, milyen munkálatokra van szükség az adott ingatlan esetében. A tanúsítvány tartalmazza a lakásunk vagy házunk energiahatékonysági adatait és a szakértő által ajánlott szükséges korszerűsítés főbb számait, ez segítségünkre lehet a további tervezésben.

Hitelből is megéri???

De mi a helyzet akkor, ha nincs elég megtakarításunk, és állami ajándékra sem vagyunk jogosultak, vagy egyszerűen a bürokratikus útvesztőben lemaradtunk az ingyenmilliókról? Nos, a számítás itt sem bonyolult: ha az energetikai számítás alapján a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete, akkor, uccu neki! Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez a legtöbb esetben valós alternatíva lehet, főként egy kisebb összegű hitelnél, ahol a futamidő is belátható távolságban van. De azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum vadiúj lakáshitel kalkulátorához fordultunk, és a kifejezetten korszerűsítésre szánt konstrukciók között szemezgettünk. A beállításoknál 1,5 millió forintos hitelösszeget (ez elég egy komolyabb szigetelésre, vagy komplett nyílászárócserére, de akár fűtéskorszerűsítésre is), és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mévadó) alapján a legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a K&H Bank "otthonszépítő személyi kölcsöne" nyújtja, ezzel 11,16 százalékos THM, és 1 939 931 visszafizetendő összeggel 31 863 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal maradt le az aranyéremről a CIB Bank "Előrelépő Személyi Kölcsön" néven futó konstrukciója sem, amely 11,73 százalékos THM, és 1 963 226 visszafizetendő összeggel is 32 720 forintos törlesztőrészletet tud.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig, holtversenyben a K&H Bank "személyi kölcsön" fantázianevű terméke, illetve a "Sberbank Fair személyi kölcsöne" állhatott fel, amelyek 13,36 százalékos THM mellett havi 33 359 forintos törlesztőt ígérnek. Utóbbi annyiban veri a K&H-s konstrukciót, hogy a visszafizetendő összeg (2 016 546 Ft) bő 13 ezer forinttal kevesebb az 5 éves futamidő alatt. Érdemes persze megnézni az összes banki konstrukciót, és bíbelődni picit a részletes beállításokkal, hiszen az egyéni preferenciák, illetve az személyre szabott kedvezményekkel még többet spórolhatunk.

{{BANKRACIOBANNER}}
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?