20 °C Budapest

Tönkre teszi a pára a lakásodat? Így védekezz ellene

2017. február 27. 19:04

Sok épületben probléma, hogy a magas páratartalom miatt a falak penészesedni kezdenek, ami veszélyes a lakók egészségi állapotára. A penész nem válogat, legyen szó akár új építésű, akár régi házról. A magas páratartalmú, nedves falú, penészes lakás egészségügyileg bizonyítottan káros, viszont ha megfelelő páraáteresztő tulajdonságú anyaggal szigetelünk, egy lépéssel közelebb kerülünk a probléma megoldásához.

Életünk nagy részét a négy fal közt töltjük, otthonunkból munkahelyünkre, munkahelyünkről pedig otthonunkba sietünk nap, mint nap. Életminőségünk szempontjából a kellemes belső klíma, az épületek beltéri levegő minősége fontosabb, mint gondolnánk. A nedvesség okozta károk túl sok otthonban megfigyelhetők, a nedvesség és a gombák pedig növelik az allergiás reakciók kockázatát.

Otthonunk megfelelő komfortérzetének elérése érdekében a megfelelő hőszigetelés, a légzáró építkezés és a szabályozott szellőztetés mind-mind lényeges eleme a megfelelő beltéri hőmérséklet kialakításának. A jó hőszigetelés megakadályozza, hogy a falak télen áthűljenek, nyáron pedig túlságosan felmelegedjenek. Ha azonban elégtelenül szigetelünk, vagy nem megfelelő hőszigetelési módszereket választunk, vagy esetleg túl keveset szellőztetünk, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a meleg, nedves levegő lecsapódik a hideg vagy hőhidas, rosszul hőszigetelt felületeken. A kondenzáció (páralecsapódás) a felület nedvességéhez vezet, ami lehetővé teszi penész és egyéb allergének megtelepedését. Tehát a párásodás megszüntetésével előzhető meg a penészesedés, és az ebből adódó egészségügyi és esztétikai problémák kialakulása.

Tehát a hőhídak felületén lecsapódó pára a penészedés egyik fő oka. Az ún. hőhíd a különböző hővezetési tulajdonságú és eltérő geometriai formájú szerkezetek, anyagok csatlakozásánál alakul ki. A falszerkezet ezen felületei jobban vezetik a hőt, mint a szerkezet többi része. Egy jól szigetelt falszerkezet és egy hőhidas vagy rosszul szigetelt falszerkezet belső felületi hőmérsékleténél 4-5°C különbség is lehet. Ennyi pont elég ahhoz, hogy a levegő páratartalma kicsapódjon, és ha mindemellett nem szellőztetünk rendszeresen, megjelennek a penészfoltok a falon.

A penészesedés és párásodás könnyebben elkerülhető, ha a megfelelő szigetelőanyagot választjuk. A kőzetgyapot nyílt pórusú szerkezetének köszönhetően alacsony páravezetési ellenállás jellemzi, így a pára könnyen kiszabadul az épületen kívülre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ún. páradiffúziós ellenállási tényező azt mutatja meg, hogy 1 méter vastag anyag páravezetési ellenállása hogyan arányul 1 méter vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező, a vízpára tehát gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban. Emiatt a falak belső rétegei nem nedvesednek, gátolva ezzel a penész kialakulását és a gombák megtelepedését. Páraáteresztő tulajdonságának köszönhetően a homlokzatok egyik legjobb hőszigetelő anyagának számít, főleg abban az esetben, ha az épület megfelelő szellőztetése valamiért nem jól megoldható.

Otthonunk hőszigetelési problémáit megoldva a tartós, kellemes belső klíma érdekében még mindig fontos a megfelelő szellőztetés. A beáramló tiszta, friss levegő javítja a gyenge minőségű beltéri levegőt, megoldva ezzel a párásodás problémáját, téli időszakban pedig elég akár pár perc is az elhasznált levegő kicserélődésére. Fontos szem előtt tartani, hogy a párásodás megszüntetésével a penészgombák megtelepedését is gátoljuk, ezzel pedig nem csak esztétikai, hanem olyan egészségügyi problémáknak is elébe megyünk, mint például légúti megbetegedések, allergia, és ízületi gyulladások.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem