Tízezrek változtatnak nevet évente: idén újabb rekord lehet

Tízezrek változtatnak nevet évente: idén újabb rekord lehet

2016. szeptember 30. 11:30

A névváltoztatás nem olcsó mulatság. Legalábbis akkor, ha nem házasságkötés miatt szeretnénk nevet váltani, ugyanis sokan nem tudják, de január óta ilyenkor már nem kell fizetnünk az okmányok cseréjéért. Válás esetén azonban már nem él ez a szabály, akkor akár több tízezer forintot is elkölthetünk az új iratokra.


A nyár az esküvők igazi szezonja, de sokan mondják ki a boldogító igent szeptemberben és októberben is. Sok mennyasszonynak és persze néhány vőlegénynek is ilyenkor azzal is számolnia kell, hogy ha nevet változtat, akkor minden hivatalos okmányát le kell cserélni.

Sokan nem tudják, de 2016. január elseje óta:

A házasságkötés miatt bekövetkezett névváltozást érintő okmányok cseréje illetékmentes.

Évente csaknem 30-40 ezer ember házasodik össze, persze nem mindenki változtatja meg ilyenkor a nevét, de mégis sokaknak jelenthet ez a változás nagy könnyebbséget. Az okmányok cseréje egyébként akár 8 nap alatt is meglehet, de ha valamilyen probléma merül fel, akkor akár 20 napig is elhúzódhat.


Már az idei éven is csaknem 30 ezer nő és közel 300 férfi változtatta meg a nevét házasságkötés miatt. Az adatok alapján pedig eddig augusztusban mondták ki legtöbben a boldogító igent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szükséges azonban megjegyezni, hogy kizárólag a házasságkötésből eredő névváltozás miatt illetékmentes az okmányok cseréje, de például a válás miatti névváltozás esetén nem

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

2015-ben pedig a hosszú stagnálás után ismét emelkedett a válások száma. Tavaly a 20,6 ezer válás 5,2 százalékkal volt több az előző évinél, de ez még mindig elmarad a három évvel korábbi és az azt megelőző évtizedekben mért szinttől. Azt ugyan még nem tudni, hogy a válások emelkedő száma milyen kapcsolatban van az utóbbi évek növekvő házasságkötéseivel.

Mennyit kell ilyenkor fizetnünk?

Az elmúlt években sokat csökkentek az okmányok cseréjének költségei, de azért így is van még bőven mire költeni.

  • A személyi igazolvány és a lakcímkártya cseréjéért 2016 eleje óta nem kell fizetnünk. Az új e-személyi ráadásul tartalmazza a TAJ és az adókártyánk adatait is.
  • A jogosítványunk cseréjéért  azonban már 4000 ezer forintot kell fizetnünk.
  • A forgalmi további 6 000 forintunkba kerül.
  • Az útlevél cseréjéért szintén fizetnünk kell. 18-70 év között 7 500 forintba kerül a csere, ha 5 évre kérjük az okmányt, a 10 évig érvényes útlevélért azonban már 14 ezer forintot kell fizetnünk.
  • Ilyenkor a bankkártyánkat is le kell cserélnünk, ennek a díja pedig bankonként és kártyatípusonként is változhat. A kártyacsere díja akár 5000 forintnál is több lehet, de általában ez alatt megúszható.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?