4 °C Budapest
Ettől megváltozik az életed: mutatjuk, mit rázz gatyába otthon

Ettől megváltozik az életed: mutatjuk, mit rázz gatyába otthon

2016. augusztus 27. 14:29

Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha "miniszabira" mentünk volna. Vétek lenne tehát kizárólag tárolásra használni az értékes területet!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nagyobb terasz szinte teljes értékű szobája tud lenni a lakásnak, sokak szerint pedig még kényelmesebb is, mint a kert: 

  •  nem hozzuk be a földet és 
  •  megmenekülünk a fűnyírástól is. 

Ugyanakkor, egy kisebb erkélyt is vétek lenne csupán tárolónak használni. Némi odafigyeléssel és egy kis kreativitással a lakásunk egyik legkellemesebb helye lehet.

Kezdjük az alapoknál

A szép, harmonikus és praktikus kialakítás a teraszok esetében is az alapoknál kezdődik. Az erkélyeket sokszor elcsúfítja a felpattogzott, vagy éppen meglehetősen divatjamúlt burkolat, amit sokan próbálnak eltakarni. A szőnyegezés nem jó ötlet, hiszen a legkisebb eső esetén is azonnal szaladnunk kell menteni a menthetőt. Speciális festékekkel vagy felületkezelő szerekkel látványos változást lehet elérni, de tartós megoldás csak az lesz, ha újraburkolás mellett döntünk.

A lerakáshoz érdemes szakembert hívni, nehogy hamar vége legyen az örömünknek, ha mondjuk, a rossz dőlésszög miatt a nappaliba csorog az eső a felújítás után.

A körültekintő választás nagyon fontos, hiszen az új burkolat hosszú évekre szól. A legolcsóbb és leginkább elterjedt megoldás a kerámialap. Ha emellett döntünk, fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk. Ez kevésbé csúszik és a fagy sem tesz benne kárt. A vintage, vagy mediterrán stílustól a modern, minimalista betonig minden kapható.

Sokan vágynak valódi faburkolatra, ezzel azonban sok a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális - és drága -, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy. A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC burkolatot választunk - igaz, a minőség érdekében ez esetben egy kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni - írto közleményében az újHáz Centrum.

Ez a fa-műanyag kompozitanyag a két alap összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi:

  • szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg 
  • a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják 

- mondják az újHáz Centrum szakértői. 

Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy utókezelésre (lakkozásra, olajozásra) lenne szükség. Választáskor viszont figyeljünk rá, hogy színe egy picit világosodik a lerakás után - hívják fel a figyelmet a szakértők.

Ha a falak nincsenek megfelelő állapotban, érdemes újrafesteni az érintett szakaszt. Fontos tudni azonban, hogy társasház esetében ehhez a közgyűlés engedélyére van szükségünk. Ha festésre nincs lehetőség, dekoratív paravánokkal, vagy növények felfuttatására alkalmas rácsokkal takarhatjuk el, amit szeretnénk. 

Hangulat lépésről lépésre

 A hangulatot alapvetően meghatározza a világítás. Ha elfér egy nagyobb asztal, aminél majd enni lehet, mindenképpen tervezzünk lámpát is fölé. Ugyanakkor, jól jöhet egy fali lámpa is az ülőalkalmatosság mellett, ha kültéri olvasósarkot szeretnénk berendezni. Ez esetben is fontos, hogy kültéren biztonságosan használható típusokat válasszunk. A tudatosan elhelyezett fő fényforrásokat egészíthetik ki a hangulatért felelős apró fények, lampionok akár napelemes kivitelben, vagy épp a szélfogóval ellátott gyertyák.

A hangulatot természetesen a berendezés teszi teljessé. Stílusos kosarakkal, ládákkal - amelyek teteje akár ülőhelyként is szolgálhat - pedig még tárolásra is találhatunk helyet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?