5 °C Budapest

Ettől megváltozik az életed: mutatjuk, mit rázz gatyába otthon

2016. augusztus 27. 14:29

Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha "miniszabira" mentünk volna. Vétek lenne tehát kizárólag tárolásra használni az értékes területet!

Egy nagyobb terasz szinte teljes értékű szobája tud lenni a lakásnak, sokak szerint pedig még kényelmesebb is, mint a kert: 

  •  nem hozzuk be a földet és 
  •  megmenekülünk a fűnyírástól is. 

Ugyanakkor, egy kisebb erkélyt is vétek lenne csupán tárolónak használni. Némi odafigyeléssel és egy kis kreativitással a lakásunk egyik legkellemesebb helye lehet.

Kezdjük az alapoknál

A szép, harmonikus és praktikus kialakítás a teraszok esetében is az alapoknál kezdődik. Az erkélyeket sokszor elcsúfítja a felpattogzott, vagy éppen meglehetősen divatjamúlt burkolat, amit sokan próbálnak eltakarni. A szőnyegezés nem jó ötlet, hiszen a legkisebb eső esetén is azonnal szaladnunk kell menteni a menthetőt. Speciális festékekkel vagy felületkezelő szerekkel látványos változást lehet elérni, de tartós megoldás csak az lesz, ha újraburkolás mellett döntünk.

A lerakáshoz érdemes szakembert hívni, nehogy hamar vége legyen az örömünknek, ha mondjuk, a rossz dőlésszög miatt a nappaliba csorog az eső a felújítás után.

A körültekintő választás nagyon fontos, hiszen az új burkolat hosszú évekre szól. A legolcsóbb és leginkább elterjedt megoldás a kerámialap. Ha emellett döntünk, fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk. Ez kevésbé csúszik és a fagy sem tesz benne kárt. A vintage, vagy mediterrán stílustól a modern, minimalista betonig minden kapható.

Sokan vágynak valódi faburkolatra, ezzel azonban sok a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális - és drága -, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy. A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC burkolatot választunk - igaz, a minőség érdekében ez esetben egy kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni - írto közleményében az újHáz Centrum.

Ez a fa-műanyag kompozitanyag a két alap összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi:

  • szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg 
  • a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják 

- mondják az újHáz Centrum szakértői. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy utókezelésre (lakkozásra, olajozásra) lenne szükség. Választáskor viszont figyeljünk rá, hogy színe egy picit világosodik a lerakás után - hívják fel a figyelmet a szakértők.

Ha a falak nincsenek megfelelő állapotban, érdemes újrafesteni az érintett szakaszt. Fontos tudni azonban, hogy társasház esetében ehhez a közgyűlés engedélyére van szükségünk. Ha festésre nincs lehetőség, dekoratív paravánokkal, vagy növények felfuttatására alkalmas rácsokkal takarhatjuk el, amit szeretnénk. 

Hangulat lépésről lépésre

 A hangulatot alapvetően meghatározza a világítás. Ha elfér egy nagyobb asztal, aminél majd enni lehet, mindenképpen tervezzünk lámpát is fölé. Ugyanakkor, jól jöhet egy fali lámpa is az ülőalkalmatosság mellett, ha kültéri olvasósarkot szeretnénk berendezni. Ez esetben is fontos, hogy kültéren biztonságosan használható típusokat válasszunk. A tudatosan elhelyezett fő fényforrásokat egészíthetik ki a hangulatért felelős apró fények, lampionok akár napelemes kivitelben, vagy épp a szélfogóval ellátott gyertyák.

A hangulatot természetesen a berendezés teszi teljessé. Stílusos kosarakkal, ládákkal - amelyek teteje akár ülőhelyként is szolgálhat - pedig még tárolásra is találhatunk helyet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?