30 °C Budapest
Ennyire olcsó házat ritkán találsz: 1 milliót sem kell adni érte

Ennyire olcsó házat ritkán találsz: 1 milliót sem kell adni érte

2016. augusztus 5. 13:01

Akár százszoros árkülönbség is lehet egy budapesti luxus villa és egy vidéki egy-két szobás családi ház között. A különbségekért azonban nem csak a földrajzi fekvés felelős. Az alapterülettől kezdve, a tájoláson át, az ingatlan állapotáig számos más paraméter is hatással van egy ingatlan árára - nem utolsó sorban, hogy van-e rá kereslet és mekkora. A legolcsóbb és a legdrágább lakások között közel 300 millió forint a különbség, de hol találjuk ezeket?

Ahogy a lakáspiac minden szegmensére, a luxusingatlanok piacára is jellemző, hogy a kereslet és a kínálat alakulása határozza meg az árakat: minél több a pénzes érdeklődő és minél kevesebb van a vágyott ingatlanból annál magasabb az árszint. Ugyanakkor a fizetőképes kereslet változására érzékenyen reagálnak az eladók és különösen az ennek a szegmensnek az igényeit kiszolgáló ingatlanfejlesztők, ha pedig csökken a kínálat, az megint az árak növekedéséhez vezethet.

A fajlagos árakat tekintve a legdrágább ingatlan négyzetméterára több mint 4 millió forint volt. Az V. kerületi társasházi lakás nemcsak abszolút, de a fajlagos érték alapján is csúcstartónak számít. A legolcsóbb fajlagos áron elkelt családi ház négyzetméterenként valamivel több, mint tizenháromezer forintba került csupán, ami a fenti érték 3 ezreléke. Ez a Zala megyei ingatlan a hálózaton belül vásárolt második legolcsóbb volt az idei év eladási ár rangsorában.

Az abszolút és a fajlagos árak, illetve a fajlagos ár és az ingatlan alapterülete között országos szinten nem mutatható ki erős összefüggés se pozitív, se negatív irányban, ami azt mutatja, hogy legalábbis nagy általánosságban nem igaz az az állítás, hogy a kisebb alapterület automatikusan magasabb fajlagos árat jelentene

- mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője.

Az ingatlanközvetítő által idén értékesített legkisebb lakás mindössze 10 négyzetméter alapterületű volt. A pici társasházi lakás Budapest VI. kerületében található és kevesebb, mint egy hónap alatt a környéken átlagosnak mondható értéken kelt el. A legkisebb település, ahol idén sikeres eladást bonyolítottak a mindössze 38 lakosú Zala megyei Bödeháza volt.

Az eredeti árhoz képest legnagyobb arányú licittel elkelt ingatlant Vas megyei Velem településen értékesítették. A 36 négyzetméteres egy szobás családi házat az eredeti ár négyszereséért vásárolták meg, ellentétben azzal a vonyarcvashegyi családi házzal, amelyet végül a meghirdetett ár mindössze 32 százalékáért tudott eladni tulajdonosa.

A legdrágább ingatlanok

A 100 millió forint feletti összegért értékesített lakóingatlanok mindegyike a fővárosban található. A 2016 első féléve során értékesített használt családi házak között a legdrágább Budapest II. kerületében kelt el bő 150 millió forintért. Ezért az összegért a vevő egy több mint 1000 m2-es telken közel fele ekkora hasznos alapterületű villaépülethez jutott hozzá, ami önmagában is indokolhatja a magas árat, de természetesen a presztízs értékű lakcím és az örök panoráma is jelentős értéknövelő tényező ebben a kategóriában. Az idén értékesített 100 millió forintot meghaladó értékű családi házak közül a legtöbb a II. kerületben talált új tulajdonosra, de szép számmal voltak tranzakciók a XI., a XII. és a pesti XIII. kerületben is.

A legdrágább társasházi lakást szintén Budapesten értékesítette az OC több mint 300 millió forintért. Az adásvétel tárgyát képező közel 80 négyzetméter alapterületű, dunai panorámás ingatlan az V. kerület szívében helyezkedik el. Az eladó némi árengedményt adott (ami egy átlagos fővárosi panellakás árának felelt meg) és a lakás néhány hónap alatt vevőjére talált. Idén a 100 millió forint felett értékesített társasházi lakások többsége szintén az V. kerületben található, de a VI. (Andrássy út) és a XIII. kerületben is akadtak ilyen értéktartományban társasházi lakás adás-vételek (Újlipótváros).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az újépítésű ingatlanok közül legnagyobb összegért egy II. kerületi társasházi lakás kelt el 133 millió forintért. Igaz ebben az esetben az eladó közel másfél évet várt, míg vevőre talált. Pest megyében az idei rekorder egy 95 millió forintért értékesített családi ház volt Nagykovácsiban. A közép-Magyarországi régión kívül a legnagyobb összeget egy Zamárdiban található tó közeli családi házért fizették ki összesen 80 millió forintot.

A legolcsóbb ingatlanok

A luxuskategóriával szemben a legalacsonyabb árak negatív rekordjai állnak. Idén a legkisebb összegért Zalaegerszegen értékesítettek családi házat, a 46 négyzetméteres ház mindössze 900 ezer forintba került. Ennél drágább volt az a komlói társasházi garzon, amit új tulajdonosa 2,2 millió forintért vásárolt. Az egy szobás, 38 négyzetméteres ingatlant kevesebb, mint egy hónap alatt adták el. 2,5 millió forint alatt Komlón és Kazincbarcikán történtek adás-vételek.

A legolcsóbb panel 2,7 millió forintos összegért kelt el Hajmáskéren. A 32 négyzetméteres másfélszobás lakás közel háromnegyed évig volt hirdetve. 3 millió forintért Miskolcon, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán vásároltak panellakást az idei év első felében.

A legkisebb összegét értékesített újépítésű ingatlan egy gyömrői társasház lakása volt az idei évben, melyet 8,5 millió forintért adtak el, igaz közel két és fél évet kellett várni a vevőre. A legkisebb áron idén értékesített budapesti ingatlan 4,5 millió forintért kelt el. A Kőbányán értékesített egyszobás lakás az I. világháború előtt épült és jelenleg nem rendelkezik fűtéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?