2 °C Budapest
Meglepő bejelentést tett Vastag Csaba: mélyen a zsebébe kell nyúlnia

Meglepő bejelentést tett Vastag Csaba: mélyen a zsebébe kell nyúlnia

2016. április 11. 17:30

Bár Vastag Csaba jelenleg inkább a munkával van elfoglalva, a jövőben családot is szeretne: nem rejtette véka alá, hogy akár öt lurkónak is örülne. Egy gyermek felnevelése azonban jelentős anyagi vonzattal jár, amivel mindenképpen számolni kell. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyibe kerül, ha egy család úgy dönt, jöhet a baba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A most 34 éves énekest folyton a családalapításról kérdezik, főképp most, hogy az öccse, Vastag Tomi nemsokára apa lesz. Bár Csaba jelenleg inkább a munkával van elfoglalva, a jövőben családot is szeretne.

Nyilván remélem, hogy lesz majd gyerekem, sőt remélem, hogy több is lesz. 3-4-5 gyerekben gondolkodom alapvetően, de hogy ezt mikor fogom kivitelezni azt nem tudom, mert időm nincs rá

 - mondta a Story Extrának az énekes.

Az idő mellett több dolgot is alaposan mérlegelni kell, ha gyermekvállaláson gondolkodunk. Nagyon fontos, hogy megfontoltan, mindent alaposan mérlegelve hozzunk döntést. Bár ez nemcsak anyagi kérdés, de a gyermek felnevelése jelentős anyagi vonzattal jár, amivel mindenképpen számolni kell.

Na de mennyibe is kerül egy gyerek?

Mivel a különböző életkorban lévő gyerekek eltérő kiadással járnak, külön néztük meg, hogy mennyit kell költeni egy 0 - 7 éves, egy 7 - 14 éves, és egy 14 - 18 éves gyermekre.

7 éves korig

Az orvosi vizsgálat, a terhesvitaminok, az egészségesebb életmód, a kórházi díjak és az esetlegesen adott hálapénz összege alkalmanként akár több tízezer forintra is rúghat. Ráadásul mivel a terhességi vizsgálatokat rendszeres gyakorisággal kell végezni,már a kicsi megszületése előtt akár több százezer forintos kiadásunk lehet.

Nem is beszélve az olyan alapvető felszerelésről, mint a babakocsi, a babaruhák, játékok és bútorok. Miután megszületett a baba, számolni kell a pelenkával, a tápszerrel, a gyógyszerekkel, illetve az egyéb, kifejezetten csecsemőknek készült élelmiszerekkel is. Egy nemrégiben elvégzett kutatás szerint a szülők csecsemőkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak havonta, amit teljes mértékben a kicsire költenek. Később ez az összeg még magasabb, ugyanis a gyerekek növekedésével a költségek is növekednek. Így a gyermek első hét évében megközelítőleg 2,5 - 3 millió forint is lehet a családi kiadás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7 - 14 éves korig

A gyermeknevelés során az első néhány évet követően a legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti. Bár a tanszerárak csökkentek az utóbbi években, még mindig elképesztően drága az iskolakezdés, ami minden évben több tízezer forintos költséget jelent. A Pénzcentrum becslései szerint minimum 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az indulás, még úgy is, hogy mindenki ingyen kapja a tankönyveket. Mint ahogy az a fenti adatokból is látszik, egy általános iskolás korú gyermekre emellett havonta körülbelül 37 ezer forintot költenek a szülők, így ha ezzel számolunk, általános iskolás korban a nyolc év alatt közel 4 - 5 millió forintot is költhetnek a szülők egy gyermekre.

14 - 18 éves korig

A szülők által a gyerekre költött összeg egy középiskolás korú esetében már körülbelül 50 ezer forintra nő havonta. Bár a felmenő rendszerben a most születetteknek már nem kell majd fizetnie a tankönyvekért, a középiskolákban előfordulhat, hogy a diákoknak az alaptankönyveken túl más könyveket is meg kell vásárolniuk. Emellett szintén meg kell venni a tanszereket, a beiskoláztatásnak is vannak költségei, nem is beszélve arról, hogy a szükséges tudás megszerzéséhez ma már egyre nagyobb technikai követelmény is társul, mint például a számítógép, a notebook, vagy a szélessávú internet. Ezen felül a magánórák, a nyelvvizsga, a jogosítvány, az étkezési és esetleg utazási költségek, valamint a szalagavató és ballagás mind feljebb nyomhatják az árakat, ami évente akár milliós kiadást is jelenthet gyermekenként.

18 éves kor után

Bár 18 éves kor után hivatalosan felnőttnek számítanak, a legtöbb szülő nem engedi el rögtön a gyermeke kezét, hanem továbbra is segíti anyagilag. A középiskola után azonban még magasabb költségekkel kell számolni, az egyetemi, vagy főiskolai tandíj, a lakhatás, étkezés, és egyéb kiadások havonta akár 90 - 100 ezer forintot is felemészthetnek.

Akkor mennyi az annyi pontosan?

Bár konkrétumot nehéz mondani azzal kapcsolatban, hogy egy családon belül mennyibe is kerül egy gyerek, annyi bizonyos, hogy a 18 év alatt még a legalapvetőbb szükségletek összege is többmilliós nagyságrendű. Több felmérés is azt igazolja, hogy

egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forintos költséggel is járhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57