22 °C Budapest
10+10 millió: mutatjuk a három legdurvább CSOK-tévhitet

10+10 millió: mutatjuk a három legdurvább CSOK-tévhitet

2016. április 1. 15:00

Az elmúlt hónapban több változás történt a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) szabályozásban, amelyek között komoly szigorítások is vannak, ezért nagyot bukhat az, aki nem követte figyelemmel a fejleményeket. Melyek a leggyakoribb CSOK-tévhitek? Kinek lett kockázatosabb az igénylés a módosítások után? A jövő heti lakossági CSOK Klubokon, Tatabányán és Veszprémben, első kézből, egyenesen a szakértőktől tájékozódhatsz az újdonságokról, és választ kaphatsz minden kérdésedre.

Országszerte rengeteg családot foglalkoztat, hogy hogyan használhatja fel a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, vagyis a CSOK-ot lakáskörülményei javítására, de továbbra sem könnyű kiigazodni a támogatás feltételrendszerén. Ráadásul nem árt ismerni a februári módosításokat, amelyek a számos könnyítés mellett szigorításokat is tartalmaznak. A változások és a nem kellő alapossággal végzett tájékozódás miatt több tévhit is kialakult a kedvezménnyel kapcsolatban.

Ezeket tudod rosszul a CSOK-ról

  • Mindenki nyer a támogatással

Az általános vélekedéssel ellentétben nem mindenki örülhet felhőtlenül az új CSOK-nak, ugyanis azok is megdrágult ingatlanok piacáról válogatnak, akik nem jogosultak a 10 + 10 milliós támogatásra. Az egygyermekes családok például csak 600 ezer, míg a kétgyermekesek is "csak" 2,6 millió forint támogatáshoz juthatnak, de különösen az jár rosszul, aki semmiféle támogatást nem kap, és most szeretne új otthont vásárolni magának.

  • Nem akadály a meglévő lakástulajdon

Bár a februári CSOK szabályozó rendeletek eltörölték azt a szabályt, hogy nem lehet meglévő lakástulajdona annak, aki igénybe akarja venni a CSOK-ot, kevesen tudják, hogy a használt lakásoknál ez megmaradt.

  • Sima tetőtér-beépítésre is jár a CSOK

Szintén kevésbé köztudott, hogy a lakásbővítésnél - mint a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés - speciális feltételeknek kell teljesülni. Tetőtér beépítésére csak akkor igényelhető CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio az Otthontérképpel, az FHB Bankkal és a Takarékokkal egy roadshow keretében az ország minden fontosabb gazdasági centrumába ellátogatnak, és eloszlatják a tévhiteket a támogatással kapcsolatban. A következő állomás Tatabánya lesz, április 4-én, hétfőn, majd Veszprémbe látogatnak a szakértők április 5-én, kedden. A helyszínen lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére is.

A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?