16 °C Budapest

Fontos határidő jár le holnap: milliós bírság járhat a mulasztásért

2016. március 30. 11:00

Egy napja maradt a társasházaknak, hogy a január 1-jével hatályba lépett, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló rendeletben előírt határidőre elkészítsék saját tűzvédelmi szabályrendszerüket. A tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása, megismertetése és betartatása egyaránt a közös képviselő felelőssége, a mulasztással, tűzvédelmi előírások be nem tartásával járó bírság pedig akár 10 millió forint is lehet.

Az új jogszabály másként határozza meg, milyen méretű házak kötelesek a szabályrendszer megalkotására, így 2016-tól számos, korábban mentességet élvező lakóháznak is össze kell állítania a 25-30 oldalas dokumentumot, valamint a meglévő szabályzatok felülvizsgálata is kötelező - hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

2016. január 1-jével lépett hatályba a rendelet, amely kötelezi az egyes lakóházakat saját tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozására. A módosítás értelmében nem csak a rendelet hatályába eső, ilyen szabályozással még nem rendelkező házaknak kell összeállítaniuk a dokumentumot, hanem a már meglévő szabályzatokat is felül kell vizsgálni. A határidő betartása a kiszabható bírságok mértéke, valamint az utóellenőrzések szűk határidejei miatt is fontos kötelezettség a közös képviselők számára.

A módosítás egyik legfőbb újítása, hogy számos olyan ház számára is kötelezővé teszi a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozását, amelyek eddig mentességet élveztek.

Az új rendelet szerint tűzvédelmi szabályrendszert kell alkotniuk a három szintnél magasabb és tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló lakóházaknak. Korábban ugyan csak két szint fölött volt kötelező a szabályzat megalkotása, az új rendelkezés azonban már a lakásra használt tetőtereket vagy épp pincéket is a szintek közé sorolja, ami kibővíti a szabályzatalkotásra kötelezett házak körét.

A dokumentum összeállítása a közös képviselő feladata, ugyanakkor lehetséges, sőt javasolt tűzvédelmi szakembert bevonni a munkába. A közreműködő szakember a közös képviselő mellett szintén aláírja az elkészült dokumentumot, ezzel pedig felelősséget vállal a dokumentumban foglaltakért. Ez némi könnyebbséget jelent a közös képviselőnek, hiszen a szabályozás tartalmáért már nem ő, hanem a szakember felel. A tűzvédelmi használati szabályok lakókkal való megismertetése és betartatása ugyanakkor továbbra is a közös képviselő felelőssége. Külön kiemelendő, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi használati szabályainak a betartása azokban az épületekben is kötelező, amelyekben nem kell kötelezően írásba kidolgoznia a közös képviselőnek.

Egy komplett tűzvédelmi szabályozás elemi fontosságú lehet a ház életében, gondoljunk csak a 2014-es Kodály-köröndi tűzesetre. A lakóközösség biztonságának maximális támogatása érdekében mindenképp érdemes tűzvédelmi szakembert bevonni a munkába. Így ugyanis biztosítható, hogy a megújult tűzvédelmi rendszer a ház minden sajátos tűzvédelmi hiányosságát figyelembe vegye és kiküszöbölje. Ez egy készen kapott szabályzattal nem oldható meg

- mondta Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fenti követelmények betartása annál is komolyabb kötelezettség a házkezelők számára, hogy a jogszabály külön rendelkezik arról, hogy milyen mulasztásoknál kötelező kiróni bírságot a házra. Ezek közé a mulasztások közé tartozik többek között a menekülő utak szűkítése és a tűzoltási felvonuló terület elfoglalása.

Rendkívül fontos, hogy a közös képviselők eleget tegyenek az új követelményeknek, hiszen a tűzvédelmi előírások, használati szabályok megsértése minimum 20 ezer, többszörös mulasztás esetén pedig akár 10 millió forintos bírsághoz is vezethet. Tűzvédelmi szakember bevonása azért is indokolt, mert nem csak a használati, hanem a létesítési előírásokat is be kell tartania a közös képviselőknek felújítások, helyreállítások és korszerűsítések során is, amiben a szakember az épület kockázati osztály besorolásától függően tud segítséget nyújtani

 - emelte ki Lestyán Mária, a Rockwool Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója.

A szakértő hozzáfűzte, az esetleges bírságot könnyebben háríthatja át a közösség az okozóra, ha a ház határozatba foglalja, hogy mindazok, akik felszólítás ellenére sem tesznek eleget például a megfelelő tárolásról szóló kívánalmaknak, felelősséggel tartoznak a későbbi szankciókért. Ez különösen ott bír jelentőséggel ahol az albetét kiadásra kerül, hiszen ott a tulajdonosnak is van felelőssége bérlővel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm