7 °C Budapest

Erre figyelj, mielőtt nálad is kikapcsolják az áramot

2015. november 30. 15:30

Az áram csak akkor kapcsolható ki, ha előtte megfelelően tájékoztatták a fogyasztót és ezt igazolta is a szolgáltató - írja a Budapesti Békéltető Testület közleményében.

Az áram csak abban az esetben kapcsolható ki, ha előtte megfelelően tájékoztatták a fogyasztót és ezt a szolgáltató is igazolta - hívta fel a figyelmet egy friss eset kapcsán a Budapesti Békéltető Testület. Kikapcsolás esetén azt kell vizsgálni, hogy jogszerű volt-e, ugyanis ennek szigorú feltételei vannak.

Csak az alábbi esetben kapcsolhatják ki az áramot, ha:

  • 60 napon túl fennálló tartozása van a fogyasztónak, és

  • a lakossági fogyasztó által a fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről kezdeményezett egyeztetés esetén az egyeztetés a villamosenergia-kereskedővel nem vezetett eredményre,

  • és a villamosenergia-kereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer írásban értesítette, és az első értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat megillető kedvezményekre, valamint az előrefizetős mérő felszerelésének a lehetőségére.
Nagyon fontos, hogy ennek a három feltételnek együttesen kell fennállnia és ezt az áramszolgáltatónak kell bizonyítania. Azaz ha bármelyik nem teljesült, akkor a kikapcsolás jogszerűtlen.


Mi van akkor, ha a kikapcsolás feltételei nem teljesültek?

Ha a fogyasztó kifizette már a visszakapcsolási díjat, az mindenképp egy felmerült költség volt, amiről számlát is kap, így azt egyszerűen tudja bizonyítani. Azonban az esetleges egyéb károkat szintén igazolni kell. Ez azt jelenti, hogy pontosan meg kell határozni a fogyasztónak azt az összeget, amit a vállalkozástól kér, és meg kell tudni mondani, hogy az miből ered pontosan. Igazolni kell továbbá, hogy a kár valóban bekövetkezett, és azt is, hogy ez az áramszolgáltatás kikapcsolásának a következménye.

Ezekre nagyon érdemes odafigyelni:

1. Ha vitatják a kikapcsolást, mindig a szolgáltatónak kell bebizonyítania, hogy a fogyasztó szerződést szegett, így például tartozást halmozott fel. Ennek hiányában a kikapcsolás jogtalan, amiért kötbért követelhetnek a cégtől.

2. Az sem mindegy, hogy melyik nap szüntetik meg a szolgáltatást. A cég ugyanis nem kapcsolhatja ki a fogyasztót munkaszüneti napon, ünnepnapon vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon, illetve pihenőnapon.

3. Amennyiben a fogyasztó a kikapcsolás után megfizeti a tartozást, huszonnégy órán belül kezdeményezni kell a visszakapcsolást, ennek pedig további 24 órán belül eleget is szükséges tennie a hálózati engedélyesnek (aki a visszakapcsolást elvégzi).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Ha a cég meg akarja szüntetni az áramszolgáltatást, akkor csak úgy teheti ezt meg, amennyiben előre értesítette ennek tervezett időpontjáról a fogyasztót. Meg kell jelölnie ugyanis azt az öt munkanapot, amelyen belül végre kívánja hajtani a kikapcsolást.

5. A kikapcsolás előtt kétszer értesíteni kell a fogyasztót, másodjára tértivevényes levélben. Ha ezt nem veszik át, az még nem mentesít a következmények alól, mivel kézbesítési vélelmet alapoz meg, és a szolgáltató ezt úgy veszi, hogy az értesítés megtörtént.

6. Amennyiben a visszakapcsolási díjon felül további káruk merült fel a fogyasztóknak, azt csak úgy érvényesíthetik, ha bizonyítják annak összegét, és hogy a szolgáltató okozta a kár bekövetkeztét.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?