0 °C Budapest

Na, ők azok, akik lemaradhatnak a CSOK-ról

2015. augusztus 6. 15:03

Július óta a CSOK került előtérbe a régi otthonteremtési támogatás, a szocpol helyett. A régi program elég sikeresnek bizonyult, így sokan vették igénybe a lehetőséget, akik közül most sokan az új támogatást is igényelni szeretnék. Vajon kaphat-e CSOK-ot, aki már korábban felvette a szocpolt?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a korábbi szocpol megújult formája. Ugyanúgy egy egyösszegű, lakáscélú, vissza nem térítendő állami támogatás, mint a szocpol volt. Alapvető változás azonban, hogy a CSOK-ot már használt lakás vásárlásához és meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igénybe lehet venni, továbbá most már az egygyermekes családok is jogosultak lehetnek rá. De vajon élhet-e a CSOK-kal az, aki már igényelt szocpolt korábban?

Tényleg újra megkaphatjuk a támogatást?

A családok otthonteremtési kedvezményét ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni, ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást is

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Ebből következően, aki korábban már kapott szocpolt, az ugyanazon gyermeke után nem lehet jogosult CSOK-ra.

Mivel a kedvezményt ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni, de a kulcsszó az igénybevétel. Szocpollal vásárolt lakás eladása következtében teljesített visszafizetésnél a támogatás igénybevétele nyilvánvalóan megtörtént. Így ebben az estben CSOK igénylésre nincs lehetőség.

A támogatás nem minősül igénybe vett támogatásnak, ha a kapott összeget még a támogatási cél megvalósítása előtt visszafizetik

- tette hozzá Fitos Szilárd.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?