Sokan érdeklődnek az újépítésű lakások iránt

2015. július 22. 17:31

A tavalyi élénkülés után idén látványosan tovább nőtt az újépítésű lakások kereslete a fővárosban - olvasható az OTP Jelzálogbank friss elemzésében.

A lakáspiac legolcsóbb szegmensét jelentő panelpiacról a nagyvárosokban és Budapesten tavaly indult élénkülés mostanra egyértelműen elérte az újépítésű lakásokat is. Az OTP Jelzálogbank a fővárosban, az idei év első hat hónapja során 1800 feletti eladást regisztrált a beruházói és értékesítői adatszolgáltatáson alapuló Budapesti Újlakás Értéktérkép elemzésükben.

Ez a szám a válságot megelőzően, legutóbb 2008-ban volt ennél magasabb, és bő háromszoros eladási volument jelent az elmúlt évek mélypontjához képest

- mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Ha azt nézzük, hogy egy adott pillanatban a fővárosban hány azonnal költözhető új lakásból vásárolhatnak az érdeklődők, azt látjuk, hogy ez a szám 2010 elején 3800 darab környékén tetőzött. Azóta viszont, idén június végére - az év eleji érték felére zuhanva - 530 darabra csökkent. Ehhez még nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik főváros-szerte. Az eladatlan, de már átadott készlet a II. kerületben a legnagyobb, nagyjából száz lakás; ezen kívül a XI. és VI. kerületben haladja meg az ötvenet az értékesítésre váró kész ingatlanok száma. Ugyanakkor mindössze öt alatti darabszámú, azonnal költözhető lakás áll üresen az I., XV., XVII., XVIII., XIX., XXI. és XXIII. kerületekben.

Lakást keres? Nézelődjön az Otthontérképen!

A látványos kereslethez képest a beruházók időben késleltetve reagálnak új projektek indításával. Bár idén - nagyjából száz épületben - közel 1500 értékesítési céllal épített lakás átadásával számol az OTP Jelzálogbank elemzése, ez még mindig messze elmarad a kereslet nagyságától.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összességében idén a legtöbb új társasházat, szám szerint 18-at a XI. kerületben adják majd át, s tíz feletti számmal áll a listában még a XIV. és a III. kerület is.


Az elmúlt bő egy év során, a használt lakások, s ezen belül is első sorban a legkisebb befektetést igénylő, de lakhatásra és kiadási céllal is jól hasznosítható panellakások némely kerületben (pl. XI., III. és XIII.) mért drasztikus áremelkedése alulról árnyomást indított az új lakások irányába.

Részben ennek, illetve a fokozódó kereslet hatására a budai oldalon - a XXII. kerület kivételével - a 2015-ös átadású projektek átlagos lakásárai már majdnem mindenhol elérték az 500 ezer forintos négyzetméterárat. A pesti oldalon a befektetési célú vásárlások hatására a belső kerületek áremelkedése látványos. Mindezek következményeként, az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint a Budapesten idén megépülő társasházi lakások átlagos hirdetési ára megközelítheti - illetve jövőre meghaladhatja majd - a 450 ezer forintot négyzetméterenként. Ezáltal pedig, építve a mind meggyőzőbb előértékesítési mutatókra, a beruházóknak egyre inkább megérheti majd új beruházásokat indítani.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?