Ennyi pénz jár minden magyar családnak: csak egy lakást kell venni

Ennyi pénz jár minden magyar családnak: csak egy lakást kell venni

2015. június 25. 16:05

Július 1-jétől érhető el az "új szocpol", a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), mely tízezrek számára jelenthet komoly segítséget a lakásvásárlás folyamán. Az már eddig is ismert volt, hogy különböző feltételek teljesülése esetén milyen összeggel járul hozzá az állam a gyermekvállalók ingatlantulajdon-szerzéséhez, most pedig megnéztük, hogy ez pontosan mekkora segítséget jelent az ország különböző területein élőknek.

A CSOK 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő támogatást jelent a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától függően. A korábbi rendszer két fontos ponton bővült: már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére is kérni lehet.


Bár az elérhető támogatás mértéke az ország minden településén megegyezik, az ingatlanárak között óriási területi különbségeket tapasztalhatunk. Épp ezért megnéztük, hogy a KSH régiókra vonatkozó adatai alapján milyen támogatási intenzitás érhető el egy átlagos lakás esetében az ország különböző területein. A lenti grafikonokon két esetet ábrázoltunk, a minimális, valamint a maximális elérhető összeget a régiós átlagár függvényében. Utóbbi esetben a maximális alapterület mellett azt is feltételeztük, hogy az ingatlan alacsony fogyasztású, azaz magas energiahatékonyságú.


Egy gyermek vállalása és átlagos lakásár esetén a régiók döntő többségének mindössze egy számjegyű támogatási intenzitásra számíthatunk. Ennél kiugróbb, 10 százaléknál magasabb értékkel csak az ország gazdaságilag elmaradottabb régióiban találkozhatunk, ahol a lakásárak is jóval alacsonyabbak. Ugyanakkor az egy gyermeket vállalók általában kisebb alapterületű, így az átlagárnál olcsóbb ingatlanokat vásárolnak, ígmaxy a grafikonban látottaknál vélhetően magasabb támogatási intenzitásra számíthatnak.


Két gyermek vállalásakor már a minimálisan megadott alapterület esetén is magasabb támogatási intenzitásra számíthatunk. A többféle méretkategória pedig még magasabb maximálisan elérhető támogatási intenzitást tesz lehetővé.


A három gyermeket vállalók számára már szinte minden régióban és minden ingatlantípus esetén garantált a kétszámjegyű támogatási intenzitás. Ráadásul már elképzelhető olyan eset, amikor elérhető közelségbe kerül az, hogy az állam fizesse a lakás felét.


Négy gyermek esetében már könnyedén elképzelhető az 50 százalék körüli vagy azt meghaladó támogatási intenzitás. Ha valakinek sikerül egy legalább 100 négyzetméteres, alacsony fogyasztású ingatlant találnia Észak-Magyarországon, melynek az ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a CSOK segítségével fizetheti ki a vételár kétharmadát. Ez persze teljesen lehethetetlen, de az Otthontérkép kínálatában találunk például a Taktaszadán elhelyezkedő, 120 négyzetméteres házat, mely mindössze 2,2 millió forintba kerül. Ehhez 2,5 millió forintos támogatás társul, ami azt jelenti, hogy teljes egészében az állam finanszírozza a ház megvásárlását.

Bár a fenti grafikonokon bordóval jelölt, sokszor két számjegyű értékek rendkívül csábítóan hatnak, érdemes megjegyezni, hogy a magyar lakásállomány nem teljesít túl jól energiahatékonyság szempontjából. (Arról nem is beszélve, hogy a jobb tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok rendszerint jóval átlag feletti áron kelnek el.) Az FHB adatai szerint Magyarországon a családi házak kevesebb mint3 százaléka, téglalakások durván 5 százaléka, míg a panellakások kevesebb mint 1 százaléka rendelkezik A vagy A+ energiaminősítéssel, így a CSOK segítségével lakóingatlant vásárlók elsöprő többsége csak az alapösszegű támogatásra számíthat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a CSOK bővítésre is igénybe vehető, egy felújítással egybekötött bővítéssel pedig elérhető, hogy az ingatlan energiahatékonyabbá, azaz magasabb támogatásra jogosulttá váljon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Azt is megvizsgáltuk, hogy új lakás vásárlása esetén hogyan alakul az elérhető minimális és maximális támogatási arány. Mivel a közép-magyarországi régiót leszámítva egy átlagos használt lakás ára csak 40-60 százaléka egy átlagos új lakás árának, így az átlagos támogatási intenzitás is sok helyen nagyjából a felére csökken az előző grafikonokon látottakhoz képest. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a lakáspiaci tranzakciókon belül az új lakások részaránya évről-évre csökken: 2010-ben még 5 százalék felett mozgott, tavaly viszont már a 3 százalékot sem érte el.


Amire még érdemes figyelni, az az, hogy maximálva van a támogatás felhasználásával megvásárolható lakások vételára. Az ár régiónként és településenként változik, a konkrét számokat a fenti táblázat tartalmazza. A támogatás intenzitás előbbi vizsgálatának szempontjából kedvező tény, hogy az átlagár sehol sem haladja meg a maximált vételárat - még új építésű ingatlanok esetében sem.


Az elérhető támogatási intenzitás egyébként nem csak régiók, hanem településtípusok szerint is vizsgálható. A budapesti átlagárak nagyjából megegyeznek a közép-magyarországi átlagárakkal, a megyeszékhelyek, valamint a városok átlagárai Nyugat- és Közép-Dunántúl átlagárai között helyezkednek el, míg a községekben tapasztalható viszonyok használt lakás esetében Észak-Magyarországéhoz, új lakás esetében a Közép-Dunántúlhoz hasonlíthatók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18