12 °C Budapest

Trükkös ingatlanos módszerrel adnák el az RTL-es luxuslakást

2015. június 10. 10:04

Érdekes árstratégiával próbálják értékesíteni VV Attila egykori nyereménylakását. Szakértők szerint előfordulhat, hogy a tulajdonos - bárki is legyen az - nem igazán akar megválni tőle, hanem a piaci változásokra reagálva minél nagyobb bevételt próbál realizálni az esetleges eladásból. Már amennyiben ez lehetséges...

FRISS! Cikkünk megjelenését követően ismét törölték (inaktiválták) a hirdetést az Otthontérképen.

Tegnap szúrtuk ki az Otthontérkép adatbázisában, hogy újra eladósorba került Knop, azaz VV Attila egykori nyereménylakása. Legutóbb bő egy évvel ezelőtt, közösségi oldalán hirdette meg a Való Világ 5. szériájának győztese a III. kerületi, 70 négyzetméteres ingatlant (a lakás eladásáról több cikk is megjelent, pl. ITT, ITT és ITT): tavaly áprilisban 24 millió 990 ezer forintos, majd júniusban már 26,5 milliós irányáron szabadult volna Attila a 2 szobás lakástól.

Arról nincs információnk, hogy végül talált-e vevőt Attila az ingatlanra; egy azonban biztos, most 27,5 milliós árcédula lóg a csillaghegyi lakáshirdetés adatlapján. Persze az is elképzelhető, hogy Attila túladott az ingatlanon, az új tulaj viszont végül mégis úgy döntött, mégsem kell neki és újra piacra dobja. Bár időben kétségtelenül ez a lehetőség is adott, azonban mégsem tűnik túl reálisnak.

Bárki is legyen a jelenlegi eladó, az új irányár bő 10 százalékos kínálati árnövekedést jelent. Ez pedig - egy év alatt 3-szor emelkedett a kínálati ár - felettébb érdekes árstratégia. Ugyan tény, hogy az utóbbi időszakban beindulni látszik a hazai - főként budapesti - lakáspiac, ugyanakkor ekkora árnövekedésről egyelőre aligha beszélhetünk, illetve csak egyes részpiacok sajátossága.

Ráadásul a Tündérliget utcában található ingatlan jelenleg közel 393 ezer forintos négyzetméteráron van meghirdetve az Otthontérképen, ez pedig a környék (Csillaghegy) átlagáránál több mint 133 ezer forinttal drágább. A jelentős eltérést természetesen indokolhatná, hogy egy viszonylag új építésű ingatlanról van szó; a hirdetés szövege szerint a lakás a Forrásliget lakóparkban található, amelyet 2002-ben adtak át.

A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint nem ritka a Forrásliget Lakóparkban a 400 ezer forint körüli négyzetméterár, amely egyébként jó példa arra, lakáspiaci szempontból mennyire inhomogén a III. kerület. A kerület nagysága és a sokszínű ingatlanválaszték - van itt új építésű lakópark, panel és családi házas terület is bőven - miatt hatalmas szórás figyelhető meg az átlagos négyzetméterárakban. A cikkben szereplő ingatlan tehát nem feltétlenül van túlárazva, bár azt nem tudni, hogy a tetőtéri lakás alapterülete nettóban vagy bruttóban értendő.

Talán nem is akar igazán megválni tőle?

Ha egy új tulajdonos áll az ügylet mögött, akkor gyakorlatilag egyértelműen kijelenthetjük, borzasztóan rossz befektetést csinált. A 27,5 milliós irányár ugyanis aligha fedezheti a korábban megfizetett illetéket, jogi-, közvetítői-, és egyéb költségeket. Arról nem is beszélve, hogy a statisztikák szerint Budapesten 3 százalék körül alakul jelenleg az alku mértéke.

Amennyiben viszont a bő egy éve tartó, (sikertelen) értékesítési procedúra hátterében még mindig VV Attila áll - valljuk be, ennek nagyobb az esélye -, akkor az jól mutatja, hogy a vevők nemhogy 27,5 milliót, de még 24,9 milliót sem voltak hajlandók fizetni az ingatlanért. Ez pedig számos kérdést felvet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban az átlagosnak mondható értékesítési idő 3-6 hónap között mozog. A jó minőségű, jó elhelyezkedésű (belső városrész), 50-70 négyzetméter körüli lakások, ha nincsenek túlárazva, akkor 1-2 hét alatt is találhatnak vevőt. A rosszul beárazott, jellemzően a piaci értéknél jóval magasabb áron kínált ingatlanok, illetve ahol egyéb problémák vannak (jogi jellegű, esetleg a környék minősége, stb.) ott bizony akár évekig tartó folyamat is lehet az értékesítés, ami jellemzően folyamatos irányárcsökkentéssel párosul. Az, hogy valaki hónapokig nem tudja eladni az ingatlanát, és közben folyamatosan emeli az árat, az az egyik legfurcsább jelenség. Talán nem is akar igazán megválni tőle

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Természetesen kíváncsiak voltunk az eladó személyére, ezért felhívtuk a hirdetésben szereplő mobilszámot. A vonal túlsó végén ugyan nem mutatkoztak be, de érdeklődésünkre sem voltak hajlandók közelebbi információval szolgálni. Megjegyezzük, amennyiben ingatlanos járt el így, azt nagyon helyesen tette. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a telefonszám tulajdonosának hangja valamelyest hasonlított VV Attiláéra, persze ezt teljes bizonyossággal nem merjük állítani.

Alig néhány perccel a tegnapi hívásunk után viszont törölték a hirdetést az Otthontérkép adatbázisából; ma reggel azonban újra felbukkant. Az Otthontérképnél érdeklődtünk az ingatlanról - mikor került fel a hirdetés, ki hirdeti azt, stb. -, de adatkezelési szabályzatukra hivatkozva csak annyit árultak el, hogy egy magánhirdetésről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem