14 °C Budapest

Kimaradhatnak a magáncsődből a legszegényebb magyarok

2015. április 23. 20:03

Megfelelő szabályozással és más adósságrendezési lakástámogatás eszközök biztosításával, pozitív lépés lenne a magáncsőd intézményének bevezetése a Habitat for Humanity Magyarország szerint.

A magáncsődről egyelőre csak sajtónyilatkozatok alapján lehet információt szerezni, ezért a Habitat szorgalmazza, hogy a tervezet részleteit, illetve a törvényjavaslat szövegét minél hamarabb hozzák nyilvánosságra. Ezáltal megkezdődhet az érdemi konzultáció az érintettekkel. A következő álláspontokat írja a Habitat közelményében:

A szegények is rendezhessék adósságaikat

A magyar lakosság jelentős részét érinti az eladósodottság és a magáncsőd intézménye egy részüknek lehetőséget adhat az adósságok részletekben való, a fizetőképességhez alkalmazkodó rendezésére, és akár az adósság egy részének elengedésére is. Ez a jótékony hatás azonban csak úgy valósulhat meg, ha a magáncsőd eljárásban nem kizárólag középosztálybeli vagy jobb helyzetű adósok vehetnek részt, ahogy azt egyébként a közelmúltbeli politikusi nyilatkozatok sejtetik. A szervezet álláspontja szerint bármiféle adósságrendezést szolgáló intézkedés bevezetésének csak akkor van értelme, ha az hozzáférhető az adósok minél szélesebb rétegének. Különösen az alacsony jövedelmű és rossz vagyoni helyzetben lévő csoportok számára, akiket az elmúlt időszak szociálpolitikai intézkedései, például a normatív lakásfenntartási támogatás eltörlése károsan érintett. Fontos, hogy az új intézmény ne csak a lakáshitelesekre vonatkozzon, hanem a közműtartozásokat felhalmozókra (akik egyébként az eladósodottak döntő többségét teszik ki), illetve a más adóssággal rendelkezőkre is. További lényeges szempont, hogy a magáncsődben résztvevők számára garantált legyen, hogy az eljárás alatt nem veszíthetik el lakhatásukat.

A magáncsőd megoldás - de nem mindenkinek

Erika 6 gyereket nevelve özvegyült meg és a fővárosból vidékre költözött édesanyjához. A szülői ház kibővítéséhez svájci frank alapú kölcsönt vett fel, de az építkezés egy részét még így is hitelkártyájából volt kénytelen finanszírozni. Erika idősek napköziotthonában dolgozik, ebből az egy keresetből a család fenntartásán túl a hitel- és rezsi tartozásait már nem tudta rendezni. Adósságspirálba került, amikor szabadfelhasználású, magas kamatozású hitelt vett fel, hogy az adósságát rendezni tudja. Habár a két idősebb fia dolgozik és be tudnak segíteni a hitelek törlesztésébe, de a havi megélhetési költségeiket így is nagyon nehéz kigazdálkodniuk.

Önmagában nem elég

A kormány által előkészített, vélhetően főleg a középosztályt célzó magáncsőd intézkedés Erika számára minden bizonnyal nem lenne elérhető adósságainak rendezéséhez, mert nincs mozgósítható vagyonuk.

A magáncsőd bevezetése önmagában nem elég, nem oldja meg az eladósodottsági válságot. Elengedhetetlen, hogy a magáncsődben résztvevők és az abból kiszoruló szegényebb adósok számára is elérhetőek legyenek más adósságrendezési, és a lakhatási költségeket enyhítő eszközök.

- jelentette ki Szekér András, a Habitat igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Habitat szerint ilyen eszköz lehet az egész országra kiterjedő, az adósságok kialakulását tanácsadással, adósságcsökkentési támogatással és a túlfogyasztást mérséklő intézkedésekkel megakadályozó adósságkezelési program, valamint a rászoruló családokat célzó, megfelelő normatív lakásfenntartási támogatás nélkül a magáncsőd nem tudja hatékonyan kezelni a lakosság lakhatási célú eladósodottságát. A normatív lakásfenntartási támogatást és az államilag támogatott adósságkezelési szolgáltatást egyébként pont idén március 1-én szüntették meg.

Jó példa a szomszédban

Az adósságkezelési szolgáltatás kifejezetten a legrászorultabb lakosságot célzó egyszeri adósságrendezési intézkedéssel kiegészülve egyfajta szegényeket célzó magáncsődként működhetne. A Horvátországban már bevezetett intézkedés a szegény lakosságnak a közüzemi szolgáltatók, bankok, telefontársaságok és önkormányzatok felé fennálló, a jövőben egyébként is vélhetően nehezen vagy egyáltalán nem behajtható, nagymértékű adósságának egy részét engedik el a hitelezők a kormánnyal kötött megállapodás értelmében. A horvát törvény szerint minden 100 ezer forintnál alacsonyabb havi jövedelemmel rendelkező személynek elengedik az adósságát: a bankok 400 ezer forintig, az állami tulajdonú cégek pedig 1 millió forintig. A fennmaradó adósság törlesztéséhez állami adósságkezelési tanácsadást és adósságcsökkentési támogatást nyújtva sikerrel lenne csökkenthető a szegény lakosság eladósodottsága.

Mindannyian csak nyernénk

A nagymértékű eladósodottságnak az adósok, különösen a legszegényebb adósok, és a hitelezők érdekeit is figyelembe vevő, több intézkedést tartalmazó, átfogó kezelése az állam és a szélesebb társadalom érdeke is. Az állam felelőssége, hogy átfogó lakáspolitikai intézkedésekkel megelőzze, hogy még többen az utcára, gyermekeik pedig állami gondozásba kerüljenek, és hogy a több millió lakásszegénységben, bizonytalan vagy rossz lakhatási körülmények között élő ember helyzete javuljon.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm