7 °C Budapest

Lakásvásárlás vagy bérlés: melyik éri meg jobban?

2015. április 22. 17:00

A lakások bérleti és vételárainak összehasonlításával egy kicsit könnyebb dönteni, mit érdemes mostanában csinálni. Az Otthontérkép adataiból többek között az is kiolvasható, hogy melyik kerületben a legdrágább ingatlant bérelni és hol éri meg inkább a vásárlást megfontolni.

A budapesti bérlakás-piac virágkorát éli, a kereslet stabil magját képezik az egyetemisták, akiknek köszönhetően minden nyáron hatalmas verseny zajlik a legjobb bérleményekért. Ezt a csoportot egészítik ki azok, akik az elmúlt évek devizahiteles problémája miatt vagy a szigorodó hitelezési feltételek miatt egyedüli lehetőségként a bérlakást választhatják ideiglenes otthonuknak. Ez a keresletbővülés az bérlemények árára is hatással volt, a legkeresettebb területeken az árak jelentősen növekedtek.

Az Otthontérkép ingatlankereső portál a kiadó lakások átlagáráról is közzé tesz adatokat, amely most a 2014-re vonatkozó adatokkal frissült. Ezek alapján Budapest belvárosában, az V., VI., VII. kerületben valamint a budai oldalon az I., II. és XII. kerületekben a legdrágábbak a bérlakások. Ezekben a kerületekben átlagosan 2.600 forintot is meghaladja egy kiadó ingatlan négyzetmétere, az V. és VI. kerületben pedig 3.000 forintot is átlépi.

A keresett és emiatt drágábbnak is bizonyuló IX., XI. és XIII. kerületek is az élmezőnyben vannak, ezekben a kerületekben a 2.500 forintos négyzetméterár tekinthető az átlagnak.

A III., VIII., XIV. kerületek a képzeletbeli árversenyben leszakadtak, a VIII. és a XIV. kerületben az árelőny több mint 500 forint négyzetméterenként, ami egy átlagosnak tekinthető 50 négyzetméteres ingatlan esetén 25 ezer forinttal olcsóbb bérleti díj előnyt jelent a kerületek javára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bérelni vagy vásárolni
Ezt a kérdést mindig nehéz megválaszolni, helytálló pro és kontra érvek a bérlés mellett és a vásárlás mellett is elhangzanak a témában zajló beszélgetések során, de a döntésben segítséget nyújthat, ha összevetjük az értékesítésre szánt ingatlanok kínálati átlagárát a bérlakások bérleti díjával. Budapesten az Otthontérkép adatai alapján 2014-ben egy négyzetmétert 323 ezer forintért hirdettek az eladók, miközben egy négyzetméter bérleti díja 2.700 forint volt. Az arányszám a két ár között tehát megközelítőleg 120-szoros.

A II. és XII. kerületekben tapasztalható magas értékesítési árak ellenére a bérleti díjak arányaiban alacsonyabbak, ezt magyarázhatja, hogy ezek a kerületek nem tipikus célkerületek az bérlakást keresőknek, de a kiadásra szánt ingatlanok száma is alacsonyabb. Ezek szerint itt érdemes bérelni? Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyértelmű választ adni, de érdemes megnézni, hogy milyen az ingatlan kínálat az eladó és a kiadó ingatlanok között.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?