17 °C Budapest

Akár 150 ezer forintos bírság is járhat, ha erre nem figyelsz

2014. december 30. 12:00

Magyarországon TILOS petárdázni. Aki ezt megszegi, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Kivéve szilveszterkor.

Tűzijáték termékeket és petárdákat az év legnagyobb részében tilos használni.

December 31-én este hattól másnap hajnal 6-ig azonban szabad a pálya, mindenki kedvére durrogtathat.

A vásárlás már korábban, december 28-án megkezdődhetett, azonban most még nem szabad használni ezeket a termékeket - áll a rendeletben.

Folyamatosak az ellenőrzések

Idén már 26 338 petárdát és 4 860 egyéb pirotechnikai eszközt foglalt le a rendőrség. Illetve míg tavaly 125 embert marasztaltak el pirotechnikai termékkel való visszaélés miatt, a befolyt bírság pedig a kétmillió forintot is meghaladta, addig az idén eddig 105 embert marasztaltak el és rájuk összesen szintén mintegy kétmillió forint bírságot szabtak ki.

A kivételek

Egész évben árusíthatók a csekély hatóanyag-tartalmú, beltéren is használható 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: "tortagyertyát" cukrászdában is meg lehet vásárolni. Ugyanúgy petárdák, csak kisebbek és kevésbé veszélyesek.

Szilveszteri tűzijáték

És akkor vannak az engedélyhez kötött termékek (a 3. pirotechnikai osztályba tartozók), amiket csak nagykorú személyek vásárolhatnak, és kizárólag az évnek ezen egyetlen napján használhatják el őket.

Ezek mellett vannak a profi termékek, amik a 4. pirotechnikai osztályba tartoznak. Ezeket még ilyenkor sem veheti meg akárki. Nagy hatóanyag-tartalmúak, ezért csak szakképzett pirotechnikus juthat hozzájuk, érvényes felhasználási engedély birtokában.

Hol vegyük?

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A  rendőrség ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi a vásárlást ebben az időszakban, ezek általában ellenőrzőtt pontok.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük - figyelmeztet a rendőrség.

Ne vásároljunk meg olyan terméket, aminél nincs:

  • magyar nyelvű felirat
  • közérthető használati és kezelési útmutató
  • baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetés

Mennyibe kerül?

Petárdákat pár száz forintért is vehetünk már, de a látványos, sok töltetes darabok több ezer forintba is kerülhetnek. Római gyertyát lehet kapni 500 illetve 3000 forintért is. Egy Sikoly rakétaszett 300 forint, míg az Absolut diamond collection rakétaszett már például 10 ezer forint.

Hogyan használjuk?

Fontos a felelősségteljes használat, például számolni kell, hogy hány effekt lépett már működésbe, és amikor már valamennyi megtörtént, akkor is várni kell 5-10 percet, mielőtt bárki megközelíti a terméket. Rendellenes működés esetén se közelítse meg senki a pirotechnikai eszközt, például ne próbálja meg eloltani, hiszen működés közben ezek a termékek úgyis csak nagyon nehezen olthatóak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Esős, viharos időben nem javasolt ezeknek az eszközöknek a használata. A helyszínválasztásnál ügyelni kell arra, hogy a termék felett ne legyen semmi, illetve például ne egy tízemeletes panelház mellett használják fel az árut, mert az működés közben erkélyre eshet, vagy akár a lakásba is bejuthat és ott tüzet okozhat. Mindig legyen a közelben egy telefon, hogy szükség esetén a 112-es segélyhívó számon segítséget lehessen kérni - figyelmeztet Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának osztályvezetője.

Mit tegyünk, ha nem használtuk el?

A fel nem használt tűzijátékokat és petárdákat, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket,

szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni.

A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

Tárolási szabályok is vannak

Egy időben és helyen összesen 3 kg tárolható. A legfontosabb tárolásra vonatkozó pontok a rendeletből:

  • más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók
  • el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos
  • lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani
  • tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad
  • elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni
  • a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni
  • a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad

A rendőrség tájékoztatása szerint komoly balesetek származhatnak abból, ha valaki nem szakszerűen használja ezeket a termékeket. Ezért muszáj betartani a tárolási szabályokat, illetve el kell olvasni felhasználás előtt a használati útmutatót.

Ne feledkezzünk meg az állatokról

Az efféle termékek használata óriási zajjal jár, ami rettegésben tartja az állatokat. Ilyenkor sok kutya menhelyen köt ki, mert ijedtében elszalad, vagy menekülés közben kárt tesz magában, és valamelyik állatklinikán végzi véresen. Bár általában a petárdázókat szidják, kevesen tudják, hogy valójában nem ők a hibásak azért, ha kedvencünknek baja esik. A rendelet kimondja, hogy:

Az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló jogszabály szerinti pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatók, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm