15 °C Budapest

10 érdekes tény a magyar lakásviszonyokról

2014. november 17. 08:32

A KSH 2011-es népszámlálásának adattömegéből ezúttal a lakásviszonyokról jelentetett meg egy terjedelmes, táblázatokkal együtt több száz oldalas kiadványt - írja a Napi.hu.

  • 2011-ben a lakásállomány 11 százaléka tartozott a nem lakott, vagyis a más célra használt, idényszerűen lakott, illetve üresen álló lakások körébe. 2001-ben ez az arány még 9 százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy 374 ezerről 478 ezerre nőtt a nem lakott lakások száma.
  • A közel félmillió nem lakott lakásból 69 ezret idényszerűen vagy másodlagosan lakásként használnak, 26,6 ezret más célra (például iroda, orvosi rendelő, műhely) használnak, 383 ezer (80 százalék) viszont üres. A más célra használt nem lakott lakások fele, az üresek ötöde Budapesten volt.
  • A népesség fogyása, a kistelepülések lakosságának elöregedése, a hátrányos, munkanélküliség sújtotta térségekből történő elköltözés, a nagyvárosi lakásokban működő irodák, üzleti vállalkozások és a csak idényszerűen, például üdülésre használt lakások számának gyarapodása mind a nem lakott lakások számát növeli.
  • A nem lakott lakások aránya a lakásállomány egészéhez viszonyítva az 500 fő alatti településeken volt a legmagasabb: meghaladta a 23 százalékot.
  • A három Balaton-parti megyében kiemelkedően magas a nem lakott lakások idényszerű vagy másodlagos hasznosítása: Zala megyében 26, Veszprém megyében 27, Somogy megyében 29 százalékukat lakják legalább időlegesen. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont a nem lakott lakások több mint kilenctizede egyáltalán nem hasznosul.
  • Az előző népszámlálás óta a nem lakott lakások száma országosan 28 százalékkal nőtt, de ennek mértéke megyénként eltér: míg Budapesten 40, Zala megyében 37 százalékkal, addig Bács-Kiskun megyében mindössze 4 százalékkal gyarapodott számuk.
  • Az ország nem lakott lakásainak legnagyobb része, több mint egyharmada 1946 előtt, további 15 százalékuk 1946-1960 között épült. A nem lakott lakások között több az 50 évnél régebben épült és az új építésű, az 1961-2000 között épült lakások viszont inkább a lakottak közé tartoznak.
  • A nem lakott lakások közel fele kétszobás, ötöde egy-, közel negyede pedig háromszobás. A hatszobásnál is nagyobbak aránya nem éri el a másfél százalékot, de Budapesten ebből a típusból így is több mint másfélezret nem használtak lakás céljára.
  • Az alföldi megyék többségében (Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés) a nem lakott lakások több mint fele vályogból épült. A vályogfalú lakások közül az alapozás nélkül épített, üresen álló lakások (közel 40 ezer lakás) minőségromlás miatti újra hasznosíthatósága kétséges.
  • 2011 októberében az országban az összes panellakás 5 százaléka lakó nélkül volt. A nem lakott lakásokon belül Budapesten és Fejér megyében volt a legtöbb panellakás, részesedésük itt a 10 százalékot is meghaladta.
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem