7 °C Budapest

Jöhet a kényelmes sárga csekk: sokan már döntöttek

2014. november 5. 06:01

Egyre többen fizetik közüzemi- és telekommunikációs számláikat valamilyen okos fizetési megoldással. Ráadásul a mobilfizetésnek a jövőben jelentősen nő majd a népszerűsége, hiszen ez a fizetési mód biztosítja a lehető legnagyobb rugalmasságot a felhasználónak. Majtényi Kálmánnal, a Díjnet Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.


Pénzcentrum: Hol áll jelenleg a Díjnet Elektronikus Fizetési Index mutatója (mi ez a mutató)? Hogy fest mindez az előző évekhez viszonyítva?

Majtényi Kálmán: A Díjnet 2014 októberétől félévente publikálja a Díjnet Indexet. A mutató a magyar háztartások teljes fogyasztási kiadásain belül az elektronikus fizetési csatornák - bankkártyás fizetés, csoportos beszedési megbízások, mobilfizetés - elterjedését és lakossági használatát méri, és 2014. első féléves pénzforgalmi adatai alapján jelenleg 18,7 százalékon áll. A mutató visszatekintő adatai azt mutatják, hogy a Díjnet Index gyorsuló ütemben nő: 2012. első félévében 16 százalék volt, 2013. első félévében 17, míg 2014-ben 18,7 százalék az arány. A növekedést szintén látványosan fejezi ki az a tény, hogy a magyar lakosság elektronikus fizetéseinek értéke négyszer olyan gyorsan nőtt az elmúlt két évben, mint a háztartások összes kiadása. Szakértői számítások alapján a mai mértékű készpénzhasználat az országnak körülbelül 300 milliárdjába kerül; ebből az elektronikus fizetés jelentős térhódításával 100 milliárd forint lenne megspórolható - ehhez a megtakarításhoz járul hozzá a Díjnet ingyenes, kényelmes és biztonságos online számlafizetési rendszere is.

Pénzcentrum: Mit gondol, a Díjnet szolgáltatása mennyire tudja felvenni a harcot a sárga csekkel? A lakosság jelentős része ugyanis még mindig így fizeti számláit.

Majtényi Kálmán: A Díjnet kutatásai alapján az interneteléréssel rendelkező hazai háztartások által használt összes fizetési mód közül még mindig a leggyakoribb a készpénz és a csekk; a készpénzt a megkérdezettek 58 százaléka, a csekket 80 százaléka használja gyakran. Bár az általános kifizetéseknél már jelentős szereppel bír a bankkártyás fizetés - közvetlenül a kereskedőknél 78 százalék, az interneten 23 százalék, csoportos fizetési megbízásoknál pedig szintén 23 százalék használja bankkártyáját -, az is megfigyelhető, hogy a háztartások közel egyharmada általános fizetési szokásainál "elmaradottabb" fizetési formát használ közüzemi számlái kiegyenlítésére - ebben a tekintetben tehát bőven van még lehetőség az előrelépésre. Viszont felmérésünk szerint a magyarok mintegy kétharmada szívesen választana ingyenes, kényelmes és készpénzkímélő számlabefizetést, és ez meglátszik azon is, hogy a Díjnet rendszerében a csatlakozók száma és a befizetett számlák összes értéke folyamatosan, stabilan növekszik.

Pénzcentrum: Miként oszlik meg a dijnet.hu-n használt fizetési módokat használók tábora? Melyik a nyerő; bankkártyás-, internetbanki fizetés, vagy a csoportos fizetési megbízás? Miért?

Majtényi Kálmán: A Díjnet rendszerének felhasználói 38 százalékban bankkártyával fizetnek, 27,5 százalékban csoportos fizetési megbízást használnak, és 17 százalékban internetbankban fizetik be számláikat. A Díjneten kívüli fizetés aránya szintén 17 százalék, a mobilfizetés pedig jelenleg 1,2 százalékos. A számláikat az interneten kezelők mára több százezresre bővült körének többsége a papíralapú számlafizetést eleinte csoportos fizetési megbízással váltotta ki; a Díjnet felhasználói körében is ez volt a leggyakoribb fizetési forma. Az elektronikus fizetések terjedésével azonban változott a helyzet: két éve a bankkártyás és a netbanki fizetések aránya együtt tett ki annyit, mint a csoportos fizetési megbízásoké, ma viszont a bankkártyás fizetés nemcsak átvette a vezetést, de az internetbankon keresztül történő számlafizetéssel együtt már kétszer olyan gyakori, mint a csoportos fizetési megbízás. A trendforduló nem azt jelzi, hogy csökkent a csoportos beszedést használók száma, hanem azt, hogy a Díjnethez újonnan csatlakozók túlnyomó többsége már a bankkártyás és az internetbanki fizetést részesíti előnyben. Az uralkodó fizetési formák "generációváltása" megmutatja, hogyan változnak a pénzügyeiket elektronikusan kezelők igényei, illetve a szabadság, a kényelem és a hatékonyság fogalma. Egyértelmű, hogy a lakosság egyre inkább az olyan megoldások közül választ, amelyekkel a korábbinál tudatosabban, rugalmasabban, de legalább olyan kényelmesen követheti nyomon havi számláit és kifizetéseit.

Pénzcentrum: Mi a helyzet dijnet.hu rendszerében a mobilfizetésekkel? Mit mutatnak a számok?

Majtényi Kálmán: Az összesített hazai statisztika alapján a nem távközlési célú, mobiltelefonnal történő vásárlások mértéke egyelőre elenyésző a másik két fő elektronikus vásárlási csatorna forgalmához képest; jelenleg a kártyás fizetési forgalom kb. 1 százaléka. A mobilfizetések összege, ugyanakkor, dinamikusan nő: a 2013 első félévében regisztrált 7,2 milliárd forintos pénzforgalom 2014 első félévére 8 milliárdra, azaz csaknem 12 százalékkal bővült. A Díjnetnél a mobilfizetések aránya jelenleg 1,2 százalékos, viszont gyors ütemben nő. 2014 első félévében a mobilfizetés a Díjnetnél mintegy 120 százalékkal növekedett 2013 azonos időszakához képest. Éves trendek szintjén egyébként 2013 volt az első, robbanásszerű emelkedést hozó időszak, amikor a 2012-es évhez képest a mobilfizetések volumene darabszámban és értékben is ötszörösére nőtt; 2014-ben mintegy 40 százalékos bővülést várunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum: Prognózisuk szerint hogyan alakul majd a jövőben a mobilfizetések aránya a többi fizetési módhoz bizonyítva?

Majtényi Kálmán: A mobilfizetésnek a jövőben várhatóan jelentősen nő majd a népszerűsége, hiszen ez a fizetési mód biztosítja a lehető legnagyobb rugalmasságot a felhasználónak, miközben a számlakibocsátó szolgáltató szempontjából kiemelt előny ennél a csatornánál az egyénileg indított elektronikus számlabefizetések között a legnagyobb, mintegy 87 százalékos fizetési pontosság.

Pénzcentrum: Nemrég mutatta be a Posta a mobil icsekk fizetéshez kapcsolódó mobiltelefonra tölthető applikációját, amellyel már most is lehet postai QR-kóddal ellátott csekket befizetni. Ráadásul 2015 január elseje után már csak a Posta QR-kódjával ellátott csekket lehet legyártani. Mit gondol a szolgáltatásról, lehet ez alternatívája a hagyományos sárgacsekkes fizetésnek?

Majtényi Kálmán: A Posta QR kóddal történő fizetés a sárga csekkel történő számlafizetésnek egy újabb módja, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy kényelmesen, ingyenesen, bankkártyájuk terhére egyenlítsék ki a csekkeket, a nélkül, hogy el kellene menniük a postára. A Posta QR kóddal történő fizetés hátterében az iCsekk Mobilfizetési alkalmazás áll, amely a Díjbeszedő Csoport terméke. Az iCsekk alkalmazással tehát a Díjnetes elektronikus számlák és a Posta QR kóddal ellátott sárga- vagy fehércsekkes, papíralapú számlák is fizethetőek.

Pénzcentrum: Hogyan alakul az ügyfelek és az újabb szolgáltatók csatlakozási kedve a Díjnethez?

Majtényi Kálmán: A Díjnet folyamatosan és gyorsuló ütemben bővül: az elmúlt két évben több mint 66 százalékkal, 180 ezerről 300 ezer fölé emelkedett a számlakezelési és számlafizetési rendszerre regisztrálók száma. A töretlen bővülésben az is szerepet játszik, hogy az átlagos felhasználó 2-3 szolgáltató számláját kezeli a Díjneten. Az utóbbi hónapokban a Díjneten elérhető számlakibocsátók köre is bővült, a rendszerben jelenleg 18 szolgáltató számlái rendezhetők, a legutóbbi csatlakozók a Tigáz és az Invitel voltak, amelyek együtt több mint 1,5 milliós ügyfélkörnek kínálják az ingyenes Díjnetes számlafizetés lehetőségét. Potenciális új számlakibocsátó partnerekkel rendszeresen zajlanak egyeztetések, jelenleg több vidéki víz-csatorna és hulladékszállítási szolgáltató csatlakozása van folyamatban, melyek együttes ügyfélköre több százezer háztartást fed le.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem