10 °C Budapest

Kisebb lesz a decemberi gázszámla: semmi köze a rezsivágáshoz

Pénzcentrum
2014. január 3. 05:19

A szezonalitástól jócskán eltérő, hetek óta húzódó, kifejezetten meleg időjárás miatt jelentősen csökkent decemberben a lakossági célú gázfogyasztás Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy sokan megkönnyebbülnek majd a decemberi gázszámla láttán. Az átalányosok számára viszont csak a fordulónap után derül ki, mit jelent forintosítva az egész évre jellemző változékony időjárás.

Januárba lépve kijelenthetjük, hogy az elmúlt évek legmelegebb decembere áll mögöttünk. Nem sűrűn fordul elő ugyanis, hogy az év utolsó hónapjában a havi abszolút maximum hőmérséklet 14-15 Celsius fok körül alakul Magyarországon, s a 2-3 Celsius fok körüli átlagos középhőmérséklet is inkább februárra jellemző. Összehasonlításképp tavaly decemberben -0,6, 2010 decemberében pedig -1,7 Celsius fokig futott csak fel havi összesítésben a hőmérő higanyszála. Bár a megszokottnál melegebb idő miatt idén nem volt fehér karácsonyunk, a decemberi gázszámlának viszont sokan örülhetnek majd. Néhány fokos eltérés is elegendő ahhoz ugyanis, hogy jelentősen változzon egy-egy háztartás gázfogyasztása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal földgázfogyasztási adatai szerint tavaly decemberben, -0,6 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 570 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon; 2010-ben pedig 632 millió köbmétert regisztráltak -1,7 Celsius fokos középhőmérséklet mellett. Idén decemberben viszont ennél jóval enyhébb volt az időjárás; a 2-3 Celsius fok körüli országos középhőmérséklet mellett várhatóan 500-550 millió köbméter körül alakult a lakossági gázfogyasztás (pontos statisztikákat csak később teszi elérhetővé a mekh - a szerk.). A kisebb fogyasztás pedig természetesen a decemberi számlákon is látszódni fog, már amennyiben nem vagyunk átalányosok.

A januárban kibocsátott, februári befizetési esedékességű, a decemberi fogyasztást tartalmazó gázszámlákon tehát jóval kevesebb elfogyasztott mennyiség is szerepelhet, mint azt megszoktuk az elmúlt években. A 2010 decemberi adatokhoz viszonyítva például bő 100 millió köbmétert spórolnak majd meg a magyar háztartások; ez önmagában is 15-20 százalék megtakarítást jelent, ami a számla végösszegén is látszódni fog. Természetesen az elfogyasztott mennyiség a tavalyi árszabályozások miatt (2013-ban 10, majd 11,1 százalékkal csökkentették a lakossági gáz-, villamos energia, és távhő árát - a szerk.) eleve kevesebbe kerül, mint az elmúlt években.

Ahány ház, annyi fogyasztás
A fogyasztás alakulása nagymértékben függ az ingatlan energetikai ismérveitől. Éppen ezért jókora szórás is megfigyelhető az egyes fogyasztási helyek között. Egy jól szigetelt, megfelelő nyílászárókkal felszerelt, korszerű fűtéssel rendelkező otthon fogyasztása ugyanis még a hidegebb időben sem ugrik meg annyira. A korszerűtlen ingatlanoknál viszont, ahol jellemzően az utcát (is!) fűtik, még az enyhébb időjárás ellenére is jókora fogyasztással számolhatnak a lakók.

A fogyasztók túlnyomó többsége viszont éves leolvasási rendben van. Ez azt jelenti, hogy évente egyszer olvassák le a mérőt és a két leolvasás közötti időszakban az előző fogyasztási időszak alapján megállapított mennyiségek kerülnek kiszámlázásra. A kézhez kapott összesítők tehát részszámlák, melyek a következő leolvasáskor megállapított tényleges fogyasztás elszámolásakor figyelembe vételre kerülnek. Az átalányosok tehát a következő elszámolási időszakban fizetnek majd többet, vagy éppen kevesebbet attól függően, hogy az adott éves fogyasztásuk miként alakult. 2013-ban viszont többször is előfordult a szezonálistól jelentősen, s hosszú távon tartó hőmérsékletingadozás. Márciusban, illetve májusban például a megszokotthoz képest többletfogyasztást generált a szokatlan, tartós hideg; míg októberben és decemberben éppen ellenkezőleg spórolásra adott lehetőséget az enyhe időjárás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem