21 °C Budapest

Felrobbant a karácsonyfa; pillanatok alatt kiégett a lakás + videó

Pénzcentrum
2013. december 24. 08:01

Kivilágított karácsonyfa, mécsesek, égősorok, s adventi koszorú nélkül kevesen tudják elképzelni a karácsonyt. A gyerekek imádják a csillagszórót, a gyertyalángot, ami csodás hangulatot, ünnepi pillanatokat varázsol az otthonokba. Ezek kombinációja viszont kifejezetten veszélyes is lehet; egy kiszáradt karácsonyfa gyakorlatilag felrobban egy apró szikrától is. A Pénzcentrum.hu tippjei a biztonságos ünnepekhez.

- Anya, anya; ég a karácsonyfa!
- Kislányom; hányszor mondjam még, hogy nem ég, hanem világít!
- Anya; világít a függöny!

Bár a fenti "viccet" bizonyára mindenki ismeri, a statisztikák szerint karácsonykor még mindig jelentősen megemelkedik a háztartásokban bekövetkezett tűzesetek száma. Ez nem véletlen, ugyanis az ünnepi időszak kellékei mind-mind veszélyt hordoznak magukban. Egy átlagos fenyőfán például többszázezer tűlevél található, melynek három fő összetevője a cellulóz, az illóolajok, valamint a víz. Ugyanakkor a legtöbb fából a víz hamar elpárolog, különösen, ha már ősszel kivágták azt a kereskedők. Így pedig a legapróbb szikra is életveszélyes és nehezen megfékezhető tűzzé nőhetnek alig pár másodperc alatt - egy fa ilyenkor gyakorlatilag felrobban (a lenti bemutató videón jól látszik, hogy pillanatok elegendőek ahhoz, hogy kiégjen egy lakás). De az adventi koszorúk, a szabadon álló mécsesek, valamint a kültéri és beltéri égősorok is okozhatnak komoly galibát. Éppen ezért a tűzoltóság telefonszámát az ünnepek alatt is érdemes észben tartani: 105.A Pénzcentrum.hu tippjei a biztonságos ünnepekhez:

 • Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon, és így könnyen lángra kapjon. A száraz karácsonyfa megdöbbentően gyorsan lángra lobban. Mint az a fenti felvételen is látható a tűz szinte pillanatok alatt eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt - a fenyő gyakorlatilag felrobban.
 • Ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, bútorokhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.
 • Éghető karácsonyfadíszek, valamint égősorok közelébe lehetőleg ne tegyünk gyertyát, csillagszórót. Ez ugyanis könnyen tragédiához vezethet.! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de a csillagszóró, gyertya használatakor jó, ha kéznél van egy pohár vagy tál víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírjára hullik.
 • Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. Továbbá - az esetleges zárlat elkerülése végett - bizonyosodjunk meg arról, hogy égősorunk típusa kompatibilis-e konnektorunkkal. Minden terméknek rendelkeznie kell CE jelöléssel, melyből tudjuk, az égősor megfelel a hatósági követelményeknek. Belső használatra tervezett égősort sose használjunk szabad téren, mivel kültéri társával ellentétben nem vízálló.
 • Mind a kültéri, mind a beltéri égőket próbáljuk ki, mielőtt feltesszük! Ha valamelyik izzó kiégett, ne használjuk addig, amíg nem javíttatjuk meg.
 • Ne csatlakoztassunk nagyon sok égősort (elosztók használatával) egyetlen konnektorhoz.
 • A kültéri és beltéri izzókat egyaránt úgy rendezzük el, hogy ne érjenek össze, ne melegítsék egymást, és az izzók ne legyenek más vezetékek közelében. A karácsonyfára tett égősoron az izzók mindig kifelé nézzenek. A vezeték mellett ne használjunk más hőforrásokat (gyertyát, csillagszórót).
 • Az égősort ne hagyjuk égve éjszakára, s kapcsoljuk ki nappal is, amikor elhagyjuk a szobát! Hosszabb távollét esetén az egyéb elektromos eszközöket is érdemes áramtalanítani (pl.:televízió), és a fűtést is ajánlatos "őrlángra" kapcsolni. Azon túl, hogy így az esetleges baleseteket is elkerülhetjük, még rengeteg energiát is megspórolhatunk.
 • Soha ne hagyjunk lángot őrizetlenül, pár percre sem! Kisgyermeket nem szabad egy pillanatra sem felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol nyílt láng ég! A gyertyaláng nagyon izgalmas a gyerekeknek, akik belenyúlhatnak, megégethetik magukat és leránthatják a koszorút, gyertyát.
 • A karácsonyfát ne helyezzük ajtó, illetve közlekedési útvonal közelébe, mivel tűz esetén - főként, ha eldől a fa - elállja a menekülési útvonalat.
 • A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől. Tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, könyvespolc, puha szövettel borított kanapé). Mivel sokszor a felgyulladó fa eldől (vagy eleve azért gyullad meg, mert felborították), amennyire lehet, képezzünk a fa és a lakás többi része között egy "biztonsági zónát", ahol minél kevesebb gyúlékony anyag van.
 • Ugyan a csillagszóró által szórt "szikrák" önmagukban nem tudják meggyújtani a karácsonyfát, a középső, izzó része igen! Ezért mindig úgy rögzítsük, hogy kifelé álljon, és ne érjen se a tűlevelekhez, se a gyúlékony díszekhez!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?