3 °C Budapest

Tényleg igaz: csökkenő rezsi, csökkenő tartozások?

Pénzcentrum
2013. szeptember 28. 08:02

Jót tett a rezsicsökkentés a lakossági adósságállománynak, legalábbis ez derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lapunk számára megküldött tájékoztatásából. Kérdés persze, meddig tartható fenn az árcsökkentő kormányzati stratégia.

2012. második félév első mintavételének adatait összehasonlítva a 2013. második félév hasonló időszakának adataival megállapítható, hogy a lakossági hátralék összege összességében 14,4 százalékkal csökkent Magyarországon. Az egyes közműszektorok szerinti bontás természetesen ennél jóval komplexebb képet mutat. E szerint:

  • földgáz tekintetében 14,69 százalékkal;
  • villamos energia tekintetében 8,79 százalékkal;
  • távhő tekintetében pedig 35,28 százalékkal csökkent a nyilvántartott lakossági hátralék az MEKH adatai szerint.

A rezsicsökkentés tehát vélhetően javított a lakosság fizetési hajlandóságán, bár a részletes adatok hiányában nehéz messze menő következtetéseket - például a szezonális eltérésekre vonatkozóan - levonni. Részletes áttekintést viszont a MEKH csak az éves adatok elemzésekor fog publikálni. Továbbra is kérdéses természetesen, hogy a kormányzat meddig tudja fenntartnai a drasztikus árcsökkentések stratégiáját (mint ismert, hamarosan további 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára).

Energiapiaci elemzők ugyanis hosszabb távra egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik. Szerintük a világpiacon az energiahordozókhoz való hozzáférés feltételeit négy dolog befolyásolja:

  • a kitermelés nehezedő körülményei
  • a szabadpiaci kereslet növekedése
  • a lelőhelyeken tapasztalható politikai-katonai feszültségek és végül
  • az energiafüggőséget kihasználó nemzetközi nyomásgyakorlás

Amely ország ezektől a hatásoktól függetleníteni tudja magát, az tartósan alacsonyan tarthatja az energiaárakat. Magyarország viszont aligha büszkélkedhet ilyen adottságokkal. Ezért, a mesterségesen alacsonyan tartott energiaárakat hosszabb távon fenntartásokkal érdemes kezelni. Főként annak tudatában, hogy a magyar közműszolgáltatások ára nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06