0 °C Budapest

Tényleg igaz: csökkenő rezsi, csökkenő tartozások?

Pénzcentrum
2013. szeptember 28. 08:02

Jót tett a rezsicsökkentés a lakossági adósságállománynak, legalábbis ez derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lapunk számára megküldött tájékoztatásából. Kérdés persze, meddig tartható fenn az árcsökkentő kormányzati stratégia.

2012. második félév első mintavételének adatait összehasonlítva a 2013. második félév hasonló időszakának adataival megállapítható, hogy a lakossági hátralék összege összességében 14,4 százalékkal csökkent Magyarországon. Az egyes közműszektorok szerinti bontás természetesen ennél jóval komplexebb képet mutat. E szerint:

  • földgáz tekintetében 14,69 százalékkal;
  • villamos energia tekintetében 8,79 százalékkal;
  • távhő tekintetében pedig 35,28 százalékkal csökkent a nyilvántartott lakossági hátralék az MEKH adatai szerint.

A rezsicsökkentés tehát vélhetően javított a lakosság fizetési hajlandóságán, bár a részletes adatok hiányában nehéz messze menő következtetéseket - például a szezonális eltérésekre vonatkozóan - levonni. Részletes áttekintést viszont a MEKH csak az éves adatok elemzésekor fog publikálni. Továbbra is kérdéses természetesen, hogy a kormányzat meddig tudja fenntartnai a drasztikus árcsökkentések stratégiáját (mint ismert, hamarosan további 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára).

Energiapiaci elemzők ugyanis hosszabb távra egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik. Szerintük a világpiacon az energiahordozókhoz való hozzáférés feltételeit négy dolog befolyásolja:

  • a kitermelés nehezedő körülményei
  • a szabadpiaci kereslet növekedése
  • a lelőhelyeken tapasztalható politikai-katonai feszültségek és végül
  • az energiafüggőséget kihasználó nemzetközi nyomásgyakorlás

Amely ország ezektől a hatásoktól függetleníteni tudja magát, az tartósan alacsonyan tarthatja az energiaárakat. Magyarország viszont aligha büszkélkedhet ilyen adottságokkal. Ezért, a mesterségesen alacsonyan tartott energiaárakat hosszabb távon fenntartásokkal érdemes kezelni. Főként annak tudatában, hogy a magyar közműszolgáltatások ára nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm