2 °C Budapest

Tényleg igaz: csökkenő rezsi, csökkenő tartozások?

Pénzcentrum
2013. szeptember 28. 08:02

Jót tett a rezsicsökkentés a lakossági adósságállománynak, legalábbis ez derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lapunk számára megküldött tájékoztatásából. Kérdés persze, meddig tartható fenn az árcsökkentő kormányzati stratégia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2012. második félév első mintavételének adatait összehasonlítva a 2013. második félév hasonló időszakának adataival megállapítható, hogy a lakossági hátralék összege összességében 14,4 százalékkal csökkent Magyarországon. Az egyes közműszektorok szerinti bontás természetesen ennél jóval komplexebb képet mutat. E szerint:

  • földgáz tekintetében 14,69 százalékkal;
  • villamos energia tekintetében 8,79 százalékkal;
  • távhő tekintetében pedig 35,28 százalékkal csökkent a nyilvántartott lakossági hátralék az MEKH adatai szerint.

A rezsicsökkentés tehát vélhetően javított a lakosság fizetési hajlandóságán, bár a részletes adatok hiányában nehéz messze menő következtetéseket - például a szezonális eltérésekre vonatkozóan - levonni. Részletes áttekintést viszont a MEKH csak az éves adatok elemzésekor fog publikálni. Továbbra is kérdéses természetesen, hogy a kormányzat meddig tudja fenntartnai a drasztikus árcsökkentések stratégiáját (mint ismert, hamarosan további 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára).

Energiapiaci elemzők ugyanis hosszabb távra egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik. Szerintük a világpiacon az energiahordozókhoz való hozzáférés feltételeit négy dolog befolyásolja:

  • a kitermelés nehezedő körülményei
  • a szabadpiaci kereslet növekedése
  • a lelőhelyeken tapasztalható politikai-katonai feszültségek és végül
  • az energiafüggőséget kihasználó nemzetközi nyomásgyakorlás

Amely ország ezektől a hatásoktól függetleníteni tudja magát, az tartósan alacsonyan tarthatja az energiaárakat. Magyarország viszont aligha büszkélkedhet ilyen adottságokkal. Ezért, a mesterségesen alacsonyan tartott energiaárakat hosszabb távon fenntartásokkal érdemes kezelni. Főként annak tudatában, hogy a magyar közműszolgáltatások ára nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57