20 °C Budapest

Nálunk is erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai?

MTI
2013. augusztus 3. 17:32

Félszáz "okos otthon" létesül idősek számára Ausztriában egy kísérleti program keretében, amelyet pénteken Bécsben ismertettek.

A bécsi közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium és az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology - AIT) közös programjának a célja az, hogy az előrehaladott korú emberek minél tovább lakhassanak egyedül is saját otthonukban.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 31. héten - KATT!

A tárca sajtóközleményében ismerteti: a lakókat olyan felszerelések segítik, amelyek orvosi távfelügyelet tesznek lehetővé, figyelmeztetnek az orvosság bevételének idejére, nyitva hagyott bejárati ajtóra vagy bekapcsolva hagyott tűzhelyre és riasztást adnak le, ha a lakó elesik. Az orvosi jellegű szolgáltatások között lehetőség van önállóan végzett otthoni vércukor- és vérnyomásmérésre, a határérték feletti mérési eredményekről pedig értesítést kap az idősgondozó szolgálat.

"Ausztriában 1,9 millió hatvan év feletti ember él. 2030-ra 2,8 millióan lesznek hatvan évnél idősebbek. Szükséges, hogy olyan modern lakhatási körülményeket teremtsünk, amelyek megfelelnek az idős emberek szükségleteinek" - hangsúlyozta Doris Bures miniszter.

Az első ötven, különlegesen felszerelt lakást Burgenlandban, a Dolgozók Szamaritánius Szövetségének (ASBÖ) szociális lakásában alakítják ki. Az első lakásokat augusztusban vehetik birtokba a lakók. Egy év után felülvizsgálják a tapasztalatokat, és ha kedvezőek, akkor a tervek szerint kiterjesztik a programot az ország többi részére.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?