20 °C Budapest

Nálunk is erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai?

MTI
2013. augusztus 3. 17:32

Félszáz "okos otthon" létesül idősek számára Ausztriában egy kísérleti program keretében, amelyet pénteken Bécsben ismertettek.

A bécsi közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium és az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology - AIT) közös programjának a célja az, hogy az előrehaladott korú emberek minél tovább lakhassanak egyedül is saját otthonukban.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 31. héten - KATT!

A tárca sajtóközleményében ismerteti: a lakókat olyan felszerelések segítik, amelyek orvosi távfelügyelet tesznek lehetővé, figyelmeztetnek az orvosság bevételének idejére, nyitva hagyott bejárati ajtóra vagy bekapcsolva hagyott tűzhelyre és riasztást adnak le, ha a lakó elesik. Az orvosi jellegű szolgáltatások között lehetőség van önállóan végzett otthoni vércukor- és vérnyomásmérésre, a határérték feletti mérési eredményekről pedig értesítést kap az idősgondozó szolgálat.

"Ausztriában 1,9 millió hatvan év feletti ember él. 2030-ra 2,8 millióan lesznek hatvan évnél idősebbek. Szükséges, hogy olyan modern lakhatási körülményeket teremtsünk, amelyek megfelelnek az idős emberek szükségleteinek" - hangsúlyozta Doris Bures miniszter.

Az első ötven, különlegesen felszerelt lakást Burgenlandban, a Dolgozók Szamaritánius Szövetségének (ASBÖ) szociális lakásában alakítják ki. Az első lakásokat augusztusban vehetik birtokba a lakók. Egy év után felülvizsgálják a tapasztalatokat, és ha kedvezőek, akkor a tervek szerint kiterjesztik a programot az ország többi részére.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem