0 °C Budapest

Nálunk is erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai?

MTI
2013. augusztus 3. 17:32

Félszáz "okos otthon" létesül idősek számára Ausztriában egy kísérleti program keretében, amelyet pénteken Bécsben ismertettek.

A bécsi közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium és az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology - AIT) közös programjának a célja az, hogy az előrehaladott korú emberek minél tovább lakhassanak egyedül is saját otthonukban.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 31. héten - KATT!

A tárca sajtóközleményében ismerteti: a lakókat olyan felszerelések segítik, amelyek orvosi távfelügyelet tesznek lehetővé, figyelmeztetnek az orvosság bevételének idejére, nyitva hagyott bejárati ajtóra vagy bekapcsolva hagyott tűzhelyre és riasztást adnak le, ha a lakó elesik. Az orvosi jellegű szolgáltatások között lehetőség van önállóan végzett otthoni vércukor- és vérnyomásmérésre, a határérték feletti mérési eredményekről pedig értesítést kap az idősgondozó szolgálat.

"Ausztriában 1,9 millió hatvan év feletti ember él. 2030-ra 2,8 millióan lesznek hatvan évnél idősebbek. Szükséges, hogy olyan modern lakhatási körülményeket teremtsünk, amelyek megfelelnek az idős emberek szükségleteinek" - hangsúlyozta Doris Bures miniszter.

Az első ötven, különlegesen felszerelt lakást Burgenlandban, a Dolgozók Szamaritánius Szövetségének (ASBÖ) szociális lakásában alakítják ki. Az első lakásokat augusztusban vehetik birtokba a lakók. Egy év után felülvizsgálják a tapasztalatokat, és ha kedvezőek, akkor a tervek szerint kiterjesztik a programot az ország többi részére.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem