1 °C Budapest

Ennyire könnyű ma eladni egy panellakást

Pénzcentrum
2012. október 24. 12:29

Minden bizonnyal az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés mögött a végtörlesztés miatt előrehozott vásárlások állhattak, mivel ez a lendület hamar kifulladt; az első három negyedév 70 000 körülire tehető eladásai már csak kevesebb, mint 10 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakát. A teljes 2012-es évre az Otthon Centrum nagyjából 90 000 tranzakcióval számol. Az áralku mértéke a tavalyi évhez képest növekedett, az értékesítési idők viszont nem hosszabbodtak a tavalyi év első kilenc hónapjához képest. Az árak esetében sem látható jelentős változás, minimális elmozdulásról, illetve stagnálásról árulkodnak a vizsgált időszakban eladott ingatlanok.

Adásvételek és árak

Az idei első negyedévben - főleg a végtörlesztés hatására - még 40 százalékkal több adás-vételt látott a magyarországi lakóingatlan piac, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez a keresletbővülés azonban minden bizonnyal előrehozott vásárlásokon alapult, mivel az első három negyedévet figyelembe véve a forgalom szintje már csak kevesebb, mint 10 százalékkal van a tavalyi év azonos időszakán mért 64 000-es nagyságú tranzakciószám felett.

"A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi évvel megegyező forgalmi adatokat láthatunk majd a lakáspiacon" - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "A nagyjából 90 000 tranzakció körül várható forgalmi szint, immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. A kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll, azonban a stabilitás azt is jelenti, hogy a lakhatási igény minden esetben megjelenik, és ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági, finanszírozási környezet változásaitól."

Az árak az első három negyedév eladásai alapján ugyan még csökkenést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest, főleg a használt téglalakások és téglaépítésű házak esetében, de az idei év negyedévei között már jóval visszafogottabb volt a csökkenés. A használt téglalakások ára 2012 harmadik negyedévében vidéken, mind a keleti, mind a nyugati országrészben, már minimális, 1-2 százalékos növekedést mutatott, a második negyedévhez képest. Ezzel szemben, bár szintén minimálisan, de a fővárosi használt téglalakások átlagára csökkent. A panellakások esetében a második és harmadik negyedév között az árak stagnáltak. A használt téglaépítésű házak esetében szintén stagnálás, illetve minimális növekedés mutatható ki az ország egyes területein, az elmúlt két negyedév között.

Értékesítési idők

Az árak változásához hasonlóan az értékesítési idők is elérték a mélypontjukat az ingatlanpiacon. Az idei első három negyedév eladásai alapján az értékesítéshez szükséges átlagos idő nem változott jelentősen a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.


Az elmúlt évekhez képest a panellakások esetében már némi pozitív elmozdulás is látható az értékesítési időben, a 2012 első három negyedévében regisztrált eladások alapján csökkent az átlagos értékesítési idejük. A rövidebb értékesítési idő ennél az ingatlantípusnál már a válság előtt is megfigyelhető volt. Ennek hátterében az állhat, hogy a téglaépítésű lakásokkal és házakkal szemben a panellakások homogénebb halmazt alkotnak, kevesebb paraméterben térnek el egymástól, ami az összehasonlításhoz és a vásárlási döntéshez szükséges időt is lerövidíti.

A használt téglalakások értékesítésében jelentős eltérések az egyes országrészek között nincsenek, minden területen nagyjából ugyanakkora időtávot követel meg, átlagosan 4 hónapot. Nagyon egységes a kép a panellakások esetén is az ország egyes területei között, az értékesítéshez valamivel kevesebb, mint 3 hónap volt szükséges. A téglaépítésű házak értékesítésére Budapesten átlagosan 6, vidéken pedig 6-8 hónapot kell hagyni. A fővárosi agglomerációban a fagyos piaci viszonyok mellett 7 hónapos értékesítési idővel lehet számolni.

A legkeresettebb ingatlanok

A fővárosban a keresett használt téglaépítésű lakások piacán zömmel a 6 és 20 millió forint közötti sávban keresnek, de még a 30 milliós határig is viszonylag erős kereslet mutakozik. A legtöbb érdeklődő a 9 millió körüli vételárú ingatlanokra jelentkezett, de nagyon erős, egyöntetű kereslet mutatkozik a 8-tól 13 millióig terjedő sávban. A legkeresettebb, 9 milliós áron a 30 és 70 négyzetméter közé eső alapterületű ingatlanokról érdeklődtek, de ezek közül is a 40 négyzetméter körüliek kapták a legtöbb figyelmet.

Az ország keleti felében az érdeklődők már 4-5 milliós lakások esetében is megjelennek, de a leginkább a 7 milliós lakások a keresettek. Ezért az összegért 30 és 90 négyzetméter közötti ingatlanokat keresnek, de a legnépszerűbbek a 40 négyzetméteres kategóriába eső lakások voltak. Erős a kereslet a 6 és 10 millió forint közötti lakásokra mutatkozott a harmadik negyedévben.

A nyugati megyékben a használt téglalakást keresők preferenciái nem különböznek jelentősen a keleti országrészben tapasztaltaktól, az idei év harmadik negyedévében mért adatok alapján. A kereslet a 4 és 14 millió közötti sávra koncentrálódik, a legkedveltebb kategória a 7 millió körüli vételárú lakásoké volt. A keresett, 7 milliós áron kínált lakások 30 és 70 négyzetméter körüliek voltak, de a slágert az 50 négyzetméteres lakások jelentették ebben az árkategóriában. A 7 milliós lakások mellett a második legnépszerűbb tartományba a 8-9 milliós lakások tartoztak. A 9 milliós otthonok esetében a 60 négyzetméteres sávba esők voltak a legkeresettebbek. Az ország keleti feléhez képest különbséget a felsőbb árkategóriában keresők jelentenek. Minden ötödik érdeklődő 16 millió forint feletti kategóriában keres, a nyugati megyékben regisztráltak érdeklődéseket 45-50 milliós használt téglalakásokra is.

"Az ingatlanpiac egyre inkább a stagnálás jeleit mutatja, az évek óta tartó lejtmenet most már valóban megállni látszik" - tette hozzá Déry Attila. - "Ezt már akár jó hírnek is tekinthetjük, azonban van rossz hír is, miszerint erre az állapotra a vártnál hosszabban kell berendezkednünk. Sem az árak, sem a tranzakciószámok tekintetében nem számítunk jelentős pozitív elmozdulásra a gazdasági, illetve a finanszírozási környezet javulása nélkül."

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?