15 °C Budapest

Ennyire könnyű ma eladni egy panellakást

Pénzcentrum
2012. október 24. 12:29

Minden bizonnyal az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés mögött a végtörlesztés miatt előrehozott vásárlások állhattak, mivel ez a lendület hamar kifulladt; az első három negyedév 70 000 körülire tehető eladásai már csak kevesebb, mint 10 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakát. A teljes 2012-es évre az Otthon Centrum nagyjából 90 000 tranzakcióval számol. Az áralku mértéke a tavalyi évhez képest növekedett, az értékesítési idők viszont nem hosszabbodtak a tavalyi év első kilenc hónapjához képest. Az árak esetében sem látható jelentős változás, minimális elmozdulásról, illetve stagnálásról árulkodnak a vizsgált időszakban eladott ingatlanok.

Adásvételek és árak

Az idei első negyedévben - főleg a végtörlesztés hatására - még 40 százalékkal több adás-vételt látott a magyarországi lakóingatlan piac, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez a keresletbővülés azonban minden bizonnyal előrehozott vásárlásokon alapult, mivel az első három negyedévet figyelembe véve a forgalom szintje már csak kevesebb, mint 10 százalékkal van a tavalyi év azonos időszakán mért 64 000-es nagyságú tranzakciószám felett.

"A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi évvel megegyező forgalmi adatokat láthatunk majd a lakáspiacon" - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "A nagyjából 90 000 tranzakció körül várható forgalmi szint, immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. A kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll, azonban a stabilitás azt is jelenti, hogy a lakhatási igény minden esetben megjelenik, és ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági, finanszírozási környezet változásaitól."

Az árak az első három negyedév eladásai alapján ugyan még csökkenést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest, főleg a használt téglalakások és téglaépítésű házak esetében, de az idei év negyedévei között már jóval visszafogottabb volt a csökkenés. A használt téglalakások ára 2012 harmadik negyedévében vidéken, mind a keleti, mind a nyugati országrészben, már minimális, 1-2 százalékos növekedést mutatott, a második negyedévhez képest. Ezzel szemben, bár szintén minimálisan, de a fővárosi használt téglalakások átlagára csökkent. A panellakások esetében a második és harmadik negyedév között az árak stagnáltak. A használt téglaépítésű házak esetében szintén stagnálás, illetve minimális növekedés mutatható ki az ország egyes területein, az elmúlt két negyedév között.

Értékesítési idők

Az árak változásához hasonlóan az értékesítési idők is elérték a mélypontjukat az ingatlanpiacon. Az idei első három negyedév eladásai alapján az értékesítéshez szükséges átlagos idő nem változott jelentősen a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.


Az elmúlt évekhez képest a panellakások esetében már némi pozitív elmozdulás is látható az értékesítési időben, a 2012 első három negyedévében regisztrált eladások alapján csökkent az átlagos értékesítési idejük. A rövidebb értékesítési idő ennél az ingatlantípusnál már a válság előtt is megfigyelhető volt. Ennek hátterében az állhat, hogy a téglaépítésű lakásokkal és házakkal szemben a panellakások homogénebb halmazt alkotnak, kevesebb paraméterben térnek el egymástól, ami az összehasonlításhoz és a vásárlási döntéshez szükséges időt is lerövidíti.

A használt téglalakások értékesítésében jelentős eltérések az egyes országrészek között nincsenek, minden területen nagyjából ugyanakkora időtávot követel meg, átlagosan 4 hónapot. Nagyon egységes a kép a panellakások esetén is az ország egyes területei között, az értékesítéshez valamivel kevesebb, mint 3 hónap volt szükséges. A téglaépítésű házak értékesítésére Budapesten átlagosan 6, vidéken pedig 6-8 hónapot kell hagyni. A fővárosi agglomerációban a fagyos piaci viszonyok mellett 7 hónapos értékesítési idővel lehet számolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legkeresettebb ingatlanok

A fővárosban a keresett használt téglaépítésű lakások piacán zömmel a 6 és 20 millió forint közötti sávban keresnek, de még a 30 milliós határig is viszonylag erős kereslet mutakozik. A legtöbb érdeklődő a 9 millió körüli vételárú ingatlanokra jelentkezett, de nagyon erős, egyöntetű kereslet mutatkozik a 8-tól 13 millióig terjedő sávban. A legkeresettebb, 9 milliós áron a 30 és 70 négyzetméter közé eső alapterületű ingatlanokról érdeklődtek, de ezek közül is a 40 négyzetméter körüliek kapták a legtöbb figyelmet.

Az ország keleti felében az érdeklődők már 4-5 milliós lakások esetében is megjelennek, de a leginkább a 7 milliós lakások a keresettek. Ezért az összegért 30 és 90 négyzetméter közötti ingatlanokat keresnek, de a legnépszerűbbek a 40 négyzetméteres kategóriába eső lakások voltak. Erős a kereslet a 6 és 10 millió forint közötti lakásokra mutatkozott a harmadik negyedévben.

A nyugati megyékben a használt téglalakást keresők preferenciái nem különböznek jelentősen a keleti országrészben tapasztaltaktól, az idei év harmadik negyedévében mért adatok alapján. A kereslet a 4 és 14 millió közötti sávra koncentrálódik, a legkedveltebb kategória a 7 millió körüli vételárú lakásoké volt. A keresett, 7 milliós áron kínált lakások 30 és 70 négyzetméter körüliek voltak, de a slágert az 50 négyzetméteres lakások jelentették ebben az árkategóriában. A 7 milliós lakások mellett a második legnépszerűbb tartományba a 8-9 milliós lakások tartoztak. A 9 milliós otthonok esetében a 60 négyzetméteres sávba esők voltak a legkeresettebbek. Az ország keleti feléhez képest különbséget a felsőbb árkategóriában keresők jelentenek. Minden ötödik érdeklődő 16 millió forint feletti kategóriában keres, a nyugati megyékben regisztráltak érdeklődéseket 45-50 milliós használt téglalakásokra is.

"Az ingatlanpiac egyre inkább a stagnálás jeleit mutatja, az évek óta tartó lejtmenet most már valóban megállni látszik" - tette hozzá Déry Attila. - "Ezt már akár jó hírnek is tekinthetjük, azonban van rossz hír is, miszerint erre az állapotra a vártnál hosszabban kell berendezkednünk. Sem az árak, sem a tranzakciószámok tekintetében nem számítunk jelentős pozitív elmozdulásra a gazdasági, illetve a finanszírozási környezet javulása nélkül."

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm