Egyelőre nem fenyeget ivóvízhiány

MTI
2012. szeptember 25. 08:43

Bár továbbra is rendkívül alacsony a Duna és a Tisza magyarországi szakaszának vízállása, és jelentős javulásra egyelőre nem is lehet számítani, a folyóparti városok ivóvíz-ellátása biztosított - írta a Napi Gazdaság.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén sem mennyiségi, sem minőségi problémák nincsenek - mondták el a lapnak a cégnél, ugyanakkor hozzátették, hogy a talajvíz szintjének csökkenése már tendencia, ezért "szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Fővárosi Vízművek a felhasználásra kerülő vízmennyiség sokszorosával rendelkezik".

A Tisza vízszintje Szolnoknál szeptemberben megközelítette a százéves mélypontot: az elmúlt hétvégén mínusz 278 centiméter volt, egyetlen centivel több a 2003 augusztusában regisztrált rekordnál. Az extrém alacsony vízállás egyelőre nem okoz gondot a folyó menti városok ellátásában. Szolnok például a Tisza mellé telepített parti szűrésű kutakkal vételezi az ivóvizet, vagyis közvetlenül érinti a vízszint változása, ám a vízművek alternatív vételezési lehetőségekkel is rendelkezik - tudta meg a Napi a szolnoki Víz- Csatornaművek Koncessziós Zrt.-től.

Az jelenleg nem kalkulálható, hogy a Tisza alacsony szintje miként befolyásolja majd a rétegvízből vételező folyó menti települések ellátását - írta a lap.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35