1 °C Budapest

Saját törvények és adórendszer: ilyen városok épülhetnek a jövőben?

MTI
2012. szeptember 8. 10:45

Három "magánváros" létesítéséről állapodott meg külföldi befektetőkkel a hondurasi kormány. A helyi idő szerint kedden aláírt egyezség értelmében az új településeknek saját adórendszere és törvényi szabályozása lesz.

Megfigyelők szerint a projekttel kísérletet tesznek arra, hogy beindítsák a gazdasági növekedést a közép-amerikai országban, ahol a 2009-ben végrehajtott puccs óta rendkívül ingatag belpolitikai helyzet, és a korrupció, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és az omladozó infrastruktúra akadályozzák a fejlődést.

Az első város felépítését már októberben megkezdik. A becslések szerint a projekt - amelynek fő kivitelezője az MKG Group nemzetközi konzorcium - 5 ezer új munkahelyet teremt, közvetve pedig 15 ezer embernek biztosít majd megélhetést.

A nagyszabású tervet ellenzi számos civil szervezet, illetve az őslakos közösségek, utóbbiak attól tartanak, hogy a földjeiken valósulnak meg a beruházások.

A Proceso Digital hondurasi hírportál idézte Juan Hernándezt, a hondurasi kongresszus elnökét, aki hangsúlyozta: a városokat lakatlan területeken - Puerto Castilla, illetve a Sula-völgy közelében - építik fel, így a projektek senki lakhelyét nem érintik.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?