Jobb, ha vigyázol: ellentmondó tanácsok lakásvásárláshoz

Pénzcentrum
2012. május 6. 10:08

Az utóbbi években, különösen a hazai lakáspiac kvázi összeroppanása óta - szinte minden nap lehetett olvasni a hazai sajtóban különféle ingatlanpiaci elemzéseket, melyek a legkülönbözőbb, egymásnak sokszor teljesen ellentmondó tanácsokat adták a lakásvásárláshoz, illetve ma már megmosolyogtató jövőképet vetítettek előre. Összegyűjtöttük a legnagyobb elemzői tévedéseket: rosszul járt volna az, aki ezek alapján hoz befektetési döntést.

1. A gazdasági válság nem érinti majd a hazai ingatlanpiacot

2008 nyarán még az ehhez hasonló véleményekkel voltak tele a gazdasági újságok. Akik akkor - 145 forint körül CHF, és 230 forint alatti EUR árfolyamon szálltak be álmaik otthonába valószínűleg már ezerszer elátkozták a pillanatot, hiszen az árfolyamok, és velük együtt a törlesztő-részletek igencsak elszaladtak az utóbbi években. Az ingatlanpiaci elemzők mentségére egyetlen dolog szolgál: világszerte elismert közgazdászok sem gondolták, hogy a válságból (vagy egyes értelmezések szerint az annak nevezett befektetői hisztériából) ekkora probléma lesz.

2. Megszokottá válik majd az egymillió forint körüli négyzetméterár

A 2000-es évek közepén zajló építkezési és vásárlási őrületben ez nem is volt annyira utópisztikus elképzelés, bizonyos budai, illetve belvárosi új építésű beruházásoknál ennyit, vagy közel ennyit kértek a lakások négyzetméteréért. Később jött a hidegzuhany - a négyzetméterenként 8-900.000 forintért egykor megvásárolt új lakások döntő többségére ma már 500.000 forint körüli árszínvonalon is alig van vevő. Hétszámjegyű négyzetméterárat ma már csak az igazi unikumokért lehet kérni - sokszor azonban évekig hiába várják a vevőket.

3. Tovább drágul majd az agglomeráció, utolsó lehetőség beszállni

Nem jött be, de nem sokon múlott. A divatos agglomerációs települések (Telki, Páty, Zsámbék, Biatorbágy) árszínvonala meredeken emelkedett, a földből pedig gombamód nőttek ki az újabb és újabb családi és társasházak. A válság ezt a trendet is megfordította: kiderült, hogy ezek a területek messze túlértékeltek, a közlekedési nehézségek, a magas benzinárak, valamint bizonyos helyeken az azóta sem kiépült infrastruktúra miatt inkább befelé költöznének a lakásvásárlók. Sok Budapest környéki településen szinte lehetetlen a nagyobb értékű lakásokat, házakat eladni.

4. Jelentősen drágulnak a lakások a kormányzati negyed közelében

Hosszú hónapokig tartotta izgalomban a szaksajtót, valamint a VI. és a XIII. kerület érintett részeit a Nyugati pályaudvar mellé tervezett presztízsberuházás. A levegőben 20, 30, de akár még 40%-os áremelkedésre utaló mondatok is repkedtek, néhány optimista befektető be is vásárolt felújítandó lakásokból. A kormányzati negyed terve jó időre lekerült a napirendről, a pályaudvari vágányokra néző lakások pedig az akkori ár töredékéért várják, hátha egyszer megtetszenek valakinek.

5. 10-20%-os áremelkedést hoz a panelprogram a lakótelepeken

Panelprogram ide, gazdasági válság oda, lakótelepi lakást a többség továbbra is csak kényszerből vásárol, és akkor is lehetőleg csak kicsit, mivel dacára a különféle kedvezményeknek, a távfűtési számla bizonyos helyek könnyen elérheti akár a havi törlesztő összegét is a hideg hónapokban, másrészt - sajnálatos módon - sok fővárosi lakótelep lassan, de biztosan csúszik le a romlás, a szlömösödés irányába. Tény, hogy a panelprogramos lakásokat jobban keresik a szabályozható és kontrollálható rezsi miatt, de az említett mértékű felárat nem lehet realizálni.

6. Megfizethetetlenné válik a Belváros

Bizony, ez elég sokáig így tűnt - az olasz, spanyol és ír vásárlók tömegével vették az EU csatlakozás környékén a magyar pénztárcának drága, ám számukra filléres belvárosi ingatlanokat, az árak rohamtempóban mentek felfelé, a félmilliós négyzetméterár még a "semmi extra" típusú V. kerületi ingatlanok esetén is átlagosnak számított. A 2008-as események hatására a külföldi vásárlók varázsütésre eltűntek, az eladó ingatlanok pedig néhány divatos utca kivételével (ahol szintén lecsökkent az áruk) szinte hiába kelletik magukat.

7. Általános lesz a tervezőasztalról történő vásárlás

A nagy építkezési boomban rengeteg lakást adtak el látványterv alapján - hogy le ne maradjon, sok vevő már az építkezés megkezdése előtt leelőlegezte, nem egyszer kis is fizette a vágyott ingatlant, remélve, hogy az elkészülte után is úgy fog kinézni, ahogy azt a hívogató képek mutatták. A valóság ennél sajnos plasztikusabb: rengeteg fejlesztést az első egy-két ütem után abbahagytak, több újépítésű társasház műszaki tartalma igen gyengére sikerült, vagy éppen pénzügyi problémák miatt az ígért többletszolgáltatások (uszoda, nagy park, játszótér, fitness) nem valósultak meg. A mai napig sok ilyen lakást árulnak tulajdonosaik nyomott áron, akik szívesen szabadulnának az egykor kiválónak gondolt befektetéstől.

8. Felépül a gát a Római parton, egekbe mennek az árak

Az egykori csónakházak helyen közvetlen dunai kilátással (vagy legalábbis annak ígéretével) árult lakások sokakat vonzottak, a környezet ma is megrészegítően szép. Az árak 2008-ig szépen mentek felfelé, egy 60-70 m2-es lakásért akár 40-50.000.000 forintot is elkértek. A valóságban a gáttal kapcsolatban még egyetlen kapavágás sem történt, az egyébként üdülőként nyilvántartott ingatlanok iránt olyan mértékben visszaesett az érdeklődés, hogy még az olcsóbbakat is több évig tarthat eladni - némelyik lakás 2006 óta nem talált gazdára. A kínálati árak jelentősen csökkentek, akinek tetszik a környék, most tényleg érdemes lehet beszállni.

9. Letarolják a külföldi ingatlanláncok a magyar piacot

Megtörténhetett volna, de elmaradt: a nyugat-európai és az amerikai láncok túl későn értek ide, mire kiépíthették volna állásaikat, a hazai ingatlanpiac érdektelenné vált számukra. A kevés próbálkozó, aki valóban belevágott, pedig azzal volt kénytelen szembesülni, hogy az amerikai módszerek itthon nem feltétlenül működnek, ráadásul közben a már piacon lévő hálózatok többsége is jelentős veszteségeket szenvedett el.

10. Lakáshiány alakulhat ki Magyarországon

Szándékosan maradt utoljára, pedig a létező legnagyobb blöff. A válság kitörése után sok ingatlanfejlesztő látta, hogy a nyakán fognak maradni a drága pénzen kivitelezett lakások, ezért többen is azt jósolták - sőt, teszik ezt még ma is -, hogy aki nem lép időben, könnyen lakás nélkül maradhat. Igaz lehet ez esetleg a Belváros kellős közepén, a valóságban azonban a projektek maradék lakásainak többségét igen jelentős diszkonttal próbálják végre eladni. Noha eladó lakással ma valóban Dunát lehet rekeszteni, amennyiben továbbra is a mostani szinten marad a lakásépítések száma (közel nulla), egyszer valóban előállhat az a helyzet, hogy vadonatúj lakás már nem lesz minden méretben, színben és elhelyezkedésben.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?