1 °C Budapest

Kötelező vizsgálatra készülhetnek a lakástulajdonosok

MTI
2012. április 13. 16:05

A gázkészülékek, kazánok kötelező, típusonként 3, 6 vagy 12 évenkénti kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írná elő az ingatlantulajdonosoknak egy nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet.

A minisztérium honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó készüléket, és az égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égési levegő ellátású gázfogyasztó készüléket 3 évente kellene ellenőriztetni. 6 évente be kellene vizsgáltatni a gáztűzhelyeket, és 12 évente a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségétől elzárt égési körű készüléket. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné.

A tervezet tartalmazza, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak egy példányát az ingatlantulajdonosnak meg kell őriznie.

A kötelezettség a rendelet hatálybalépését követően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezésekre és csatlakozóvezetékekre vonatkozna. Az azt megelőzően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozó vezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2013. december 31-ig kellene elvégeztetni ott, ahol 1981. január 1-je előtt, vagy ismeretlen időpontban helyeztek üzembe berendezést, vagy csatlakozóvezetéket.

Ahol 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban volt az üzembe helyezés ott 2014. december 31-ig, ahol 1994. január 1-je és 2003. december 31-e között, ott 2015. december 31-ig, illetve ahol ahol 2004. január 1-je és a rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték van, azt 2016 végéig lenne esedékes a felülvizsgálat.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?