13 °C Budapest

Teher vagy áldás? Ez is kötelező a lakástulajdonosoknak

Pénzcentrum
2012. április 11. 11:14

Változásokat hozott az ingatlanpiacon, hogy 2012 januárja óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság a fontos vásárlási szempontok közé emelte az energetikai minősítést. Mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti.

Várhatóan növelni fogja a jobb energetikai minősítéssel rendelkező ingatlanok forgási sebességét, hogy január elseje óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelezően ki kell váltani az energiatanúsítványt. "Sokkal jobban odafigyelnek az ügyfelek leendő ingatlanuk kiválasztásánál annak energetikai jellemzőire, hiszen a folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb szempont a várható rezsiköltség. A január óta kötelező energiatanúsítvány objektív összehasonlítási alapot ad ehhez, ami érzékelhetően növelheti a jobb energetikai besorolású ingatlanok forgási sebességét" - vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója.

A tapasztalatok szerint az ingatlanhirdetésekben is mind gyakrabban bukkan fel az energetikai minősítés, és várhatóan ez a folyamat tovább fog erősödni a jövőben. Mindeközben nem csak az eladásnál, hanem a bérbeadásnál is előnyösebb helyzetbe kerültek a jó energetikai kategóriába sorolt ingatlanok, hiszen a bérlők is mérlegelik a választásnál azt, hogy mennyire takarékos, vagy épp pazarló az ingatlan, amelyben - még ha csak átmenetileg is - élni fognak.

Mégsem kötelező?
Egyelőre fellélegezhetnek a lakásukat bérbe adók, némileg változott ugyanis az előírás, miszerint 1 évet meghaladó bérbeadás esetén kötelező elkészíteni az energetikai tanúsítványt, ismertebb nevén a lakás zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor nem mentesülnek a kötelezettség alól.

Cikkünk a témában: "Ha lakásod van, örülhetsz - ha házad, fizethetsz"

Bizonyos épülettípusoknál még inkább előtérbe került a korszerű energetikai állapot igénye: a paneleknél például jellemzővé vált, hogy a vásárlók szinte kizárólag az egyedi mérővel rendelkező, szigetelt lakásokat keresik. Mindez azt is jelenti, hogy a gyengébb energetikai minősítéssel rendelkező lakásoknál lefelé nyomhatja az árakat az energiatanúsítvány megjelenése, hiszen a kedvezőtlen értékelést "kiteszi az ablakba", alkupozícióba hozva ezzel a vásárlókat. A teljes hazai lakásállományt tekintve - ismerve az átlagos energetikai jellemzőjét - összességében inkább árcsökkenést hozhat eleinte az ingatlanok zöldkártyája.

Az energetikai hatékonyságot javító korszerűsítésekben ugyanakkor egyértelműen érdekeltté teheti az ingatlantulajdonosokat. Kosztolánczy György szerint az energetikai hatékonyság javítása mindenképpen értékállóbbá teszi az adott ingatlant, és a felújításra szánt összeg néhány éves távlatban - az ingatlanpiac remélt felfutásával - az árban is megmutatkozhat majd. Véleménye szerint ugyanakkor a piacnak még időre van szüksége ahhoz, hogy beárazza az energiatanúsítvány egyes osztályait.

Korábban: "Lelepleztük az országos "mutyit": mit titkolnak a lakóparkok?"

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Hosszabb időtávon, legalább 3-5 évben gondolkodva mindenképpen megtérülhet egy akár milliós nagyságrendű energetikai beruházás is, hiszen az ingatlan értéknövekedése mellett ennyi idő alatt már jelentős összeg spórolható meg a rezsikiadásokon is" - erősíti meg Kosztolánczy György szavait Ádány Tamás, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Ádány Tamás tapasztalatai szerint egy panel társasháznál egy teljes körű energetikai korszerűsítés - amely magában foglalja a homlokzatszigetelést, a nyílászárócserét, a távhőszolgáltatásról való leválást, a teljes gépészeti rendszer felújítását, a fényforrások korszerűsítését, és napkollektorok beszerelését - akár 50 százalékot meghaladóan is csökkentheti a lakások rendszeres rezsiköltségét. Nem távfűtéses házak esetében egy elavult kazán modern kondenzációs kazánra való cseréje már önmagában is 20-25 százalékos rezsicsökkenést eredményezhet.

Ádány Tamás tapasztalatai szerint egy ilyen beruházás teljes megtérülése függ attól is, hogy milyen állami támogatásokat tudnak bevonni a fejlesztésbe az adott lakóközösségek vagy intézmények. Szintén javíthatja a jövőben a megtérülést, hogy viszonylag gyorsan csökken az energiatakarékos technológiák ára, miközben a hatékonyáguk folyamatosan nő (például napkollektorok, LED-izzók).

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem