3 °C Budapest

Ráfagyott a mosoly a lakáspiac arcára

Pénzcentrum
2012. február 15. 16:07

Bár 2012 januárjában a tavalyi havi átlag kétszeresére ugrott az forgalom - köszönhetően a megélénkült befektetői célú vásárlásnak -, ugyanakkor az elmúlt hetekben tapasztalt hideg időjhárás egy időre az ingatlanpiacot is befagyasztotta - áll a Duna House legfrissebb sajtóközleményében.

A végtörlesztéses ingatlanok által gerjesztett piaci élénkülés mellett rendkívüli módon élénkültek a befektetési célú tranzakciók is. Arányuk az összes vásárlók között folyamatosan növekszik, tavaly októberben 18 százalékot, idén januárban pedig már 32 százalékot tesznek ki. Feltételezhető, hogy nemcsak a befektetők, de a lakosság egy része is ingatlanba teszi vagyonát, bízva az ingatlanárak hosszú távú emelkedésében, illetve a bérbeadás éves hozama is 7,5-10 százalék közé tehető, ami jó befektetésnek számít.

A keresleti lendület azonban hanyatlani látszott az extrém hideg beköszöntével és a múlt heti rekord mínuszok az érdeklődési számban is átmeneti völgyet képeztek. Az érdeklődők még így is jóval az átlag feletti arányt produkáltak, így kijelenthető, hogy az átmeneti vásárlói kedv csak rövid időre fagyott meg és még az is lehet, hogy valóban a hidegnek köszönhetően. Hogy tényleg lehet összefüggés a két adat között, azt alátámaszthatja ennek a hétnek az első két napja, amikor ismét visszaerősödött a kereslet.

Az elsősorban befektetési célú vásárlói kedv, s ezzel az utóbbi 3 év rekord tranzakciós adatai kitarthatnak még 1-2 hónapig, így ha nem várt gazdasági esemény idén már nem következik be, akkor az erős évkezdés miatt valamivel jobb évet zárhat majd az ingatlanpiac, mint az előző 3 évben.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?