Ráfagyott a mosoly a lakáspiac arcára

Pénzcentrum
2012. február 15. 16:07

Bár 2012 januárjában a tavalyi havi átlag kétszeresére ugrott az forgalom - köszönhetően a megélénkült befektetői célú vásárlásnak -, ugyanakkor az elmúlt hetekben tapasztalt hideg időjhárás egy időre az ingatlanpiacot is befagyasztotta - áll a Duna House legfrissebb sajtóközleményében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A végtörlesztéses ingatlanok által gerjesztett piaci élénkülés mellett rendkívüli módon élénkültek a befektetési célú tranzakciók is. Arányuk az összes vásárlók között folyamatosan növekszik, tavaly októberben 18 százalékot, idén januárban pedig már 32 százalékot tesznek ki. Feltételezhető, hogy nemcsak a befektetők, de a lakosság egy része is ingatlanba teszi vagyonát, bízva az ingatlanárak hosszú távú emelkedésében, illetve a bérbeadás éves hozama is 7,5-10 százalék közé tehető, ami jó befektetésnek számít.

A keresleti lendület azonban hanyatlani látszott az extrém hideg beköszöntével és a múlt heti rekord mínuszok az érdeklődési számban is átmeneti völgyet képeztek. Az érdeklődők még így is jóval az átlag feletti arányt produkáltak, így kijelenthető, hogy az átmeneti vásárlói kedv csak rövid időre fagyott meg és még az is lehet, hogy valóban a hidegnek köszönhetően. Hogy tényleg lehet összefüggés a két adat között, azt alátámaszthatja ennek a hétnek az első két napja, amikor ismét visszaerősödött a kereslet.

Az elsősorban befektetési célú vásárlói kedv, s ezzel az utóbbi 3 év rekord tranzakciós adatai kitarthatnak még 1-2 hónapig, így ha nem várt gazdasági esemény idén már nem következik be, akkor az erős évkezdés miatt valamivel jobb évet zárhat majd az ingatlanpiac, mint az előző 3 évben.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?