Rekordhónappal indult az év a lakáspiacon: nehéz lesz felülmúlni

Pénzcentrum
2012. február 1. 19:06

Kiemelkedő, az elmúlt évek legnagyobb darabszám forgalmával zárt az idei első hónap a hazai ingatlanpiacon. A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan összesen 12 970 db adás-vételi tranzakció zajlott.

A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése is. Ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki, így a két jelentős ingatlanpiaci esemény összhatásaként a kínálat és a kereslet időben egymásra tudott találni.

A társaság prognózisa szerint az első negyedév - főleg a végtörlesztés áthúzódó hatása miatt - lényegesen erősebb lesz, mint 2011. hasonló időszaka, ami historikusan is jelentős negyedéves mélypontnak számított. A januári 12 970 darabos havi tranzakciószám több mint két és félszer akkora, mint a tavalyi hasonló érték, és hároméves csúcsnak számít, de a jelentős egyszeri hatások miatt nem beszélhetünk még trendfordulóról.


A hitelpiac tekintetében a társaság arra számít, hogy a végtörlesztési időszak után újra megindulhat a verseny a bankok között, aminek eredményeképpen a jelzálog alapú hitelek THM-je a mostani 13-16 százalékról 10 százalék környékére csökkenhet.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?