21 °C Budapest

Eladod a lakásod, hogy végtörleszthess? Erre figyelj!

MTI
2012. január 15. 13:09

Az Openhouse Országos Ingatlanközvetítő Hálózat szerint fekete folt van a végtörlesztés szabályozásában, a bankok ugyanis nem fogadhatják el az önerő igazolására a megkötött adásvételi szerződést, így azok, akik ingatlanuk eladásából végtörlesztenének, hátrányt szenvednek.

A közlemény ismerteti: az eredeti törvény szerint a saját pénzből, hitelből, illetve ingatlaneladásból végtörleszteni kívánó adóst igénye bejelentésétől számított 60 napon belül kötelezik a kedvező árfolyamon történő hitelkiváltásra. Tavaly év végén azonban olyan törvénymódosítás született, amely jelentősen megnehezíti azoknak a dolgát, akik ingatlanuk eladásából akarják, illetve csak abból tudják kifizetni az adósságukat.

A bejelentett végtörlesztéshez ugyanis az adósnak legkésőbb január 30-ig igazolnia kell, hogy rendelkezésére áll az az összeg, amellyel hitelét a kedvező árfolyamon kifizetheti. A bankok azonban az önerő rendelkezésre állásának hiteles igazolásaként kizárólag folyószámla, illetve betétszámla kivonatot, vagy feltétlen és visszavonhatatlan kötelezettség vállaló nyilatkozatot (hitelígérvényt) fogadhatnak el a jelenlegi szabályozás szerint, a megkötött adásvételi szerződést nem sorolják ebbe a körbe.

A gyakorlatban azonban nagyon jellemző, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor egy vagy akár több hónappal későbbi határidőt jelölnek ki a teljes vételár megfizetésére. Ennek számos oka lehet, például a vevő is hitelt vesz fel, vagy több lépcsőben járnak le a megtakarításai, esetleg ő is a saját lakása eladásából kívánja fedezni a vételárat. Így előállhat az a helyzet, hogy a végtörleszteni kívánó eladó, bár a foglaló már a zsebében van, mégsem tudja a banknak megfelelően bizonyítani, hogy rendelkezésére áll majd a megfelelő összeg, hiszen "csak" egy adásvételi szerződése van arról, hogy például február 15-én megkapja majd a vételár fennmaradó részét. Ez a határidő az eredeti törvény szerint beleférne a 60 napos fizetési határidőbe, az új törvény előírása szerint viszont január 30-ig, tehát jóval a lehetséges legkésőbbi fizetési határidő előtt igazolnia kell az adósnak az összeg meglétét.

Ez a helyzet az Openhouse szerint nagy bizonytalanságot keltett az ingatlanpiacon, hiszen a végtörleszteni szándékozó ügyfél eleshet a végtörlesztés lehetőségétől abban az esetben, ha az ingatlanát megvásárolni kívánó személy nem fizeti ki a teljes vételárat január 30-ig. Van egy másik probléma is: ha az adásvételi szerződésben rögzített ár nem fedezi a napi árfolyamon kiszámított hitel összegét, az eladó kénytelen elállni az adásvételi szerződéstől, s ez esetben a foglaló összegének kétszeresét kell visszafizetnie.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm