11 °C Budapest

Vajon mi lesz a távhő árával?

Pénzcentrum
2011. december 1. 16:04

A távhőszabályozás módosításával sem változnak a lakossági távhőárak. A szaktárca átvezette a lezajlott széles körű egyeztetések és a felmerült tapasztalatok alapján azonosított, szakmailag jogosnak és indokoltnak tartott jogszabályi pontosításokat az új távhő szabályozási rendszeren - jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a SZÉPHŐ Zrt. energia megtakarítási projektjének átadási ünnepségén 2011. december 1-jén, Székesfehérváron.

A már hatályba lépett miniszteri rendelet a távhő értékesítési díjat megállapító és a távhőszolgáltatási támogatásról szóló miniszteri rendeletet módosítja a gazdasági környezet, a gázárak változása, az indokolt költségek felülvizsgálatából adódó változások és az iparági jelzések alapján. A távhőtermelőkre vonatkozó díjak és ezzel összefüggésben a távhőszolgáltatói támogatási mértékek változnak, azonban a lakossági távhőárak továbbra sem növekednek.

A lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás ára esetében ezután is a 2011. március 31-én érvényes árakat kell alkalmazni. A rendszer kiigazításának célja változatlanul az ellátásbiztonság növelése a fenntartható és biztonságos működés biztosításával, és egy olyan árazási rendszer alkalmazásával, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A finomhangolás költségeit a kapcsolt szerkezetátalakítási díjból származó többletbevételeket hasznosító 10 milliárdos intervenciós alap maradéktalanul fedezi.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormányváltást követően, az Új Széchenyi Terv keretében összesen 17 távhőszolgáltatással kapcsolatos fejlesztés támogatásáról született döntés, mintegy 3,5 milliárd forint értékben. A beruházások összességében közel évi 213.000 GJ energia megtakarítását teszik lehetővé, éves szinten 760 millió forintot hagynak az érintett intézményeknél, míg az üvegházgáz-kibocsátás évi 15 ezer tonnával csökken.

Az önkormányzati tulajdonú SZÉPHŐ Zrt. székesfehérvári projektjének összes költsége csaknem 150 millió forint, amelyből az Új Széchenyi Tervben nyújtott vissza nem térítendő támogatás mintegy 74 millió forint. A homlokzati hőszigetelés és a korszerűtlen, nagy hőveszteségű nyílászárók cseréje mellett gázüzemű abszorpciós hőszivattyút is telepítettek, amely a jövőben a társaság központi épületének fűtés- és melegvíz-igényét is kielégíti. Az éves energia megtakarítás tervezett mértéke 1757 GJ, a szén-dioxid kibocsátás évente mintegy 100 tonnával csökken. A korszerűsítés közel négymillió forint primer energiahordozó költségmegtakarítást eredményez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásra. A pályázaton társasházak és lakásszövetkezetek juthatnak forráshoz épületeik, a helyi önkormányzatok pedig saját tulajdonú bérházaik biztonságtechnikai fejlesztésére. A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. december 5-től nyújthatók be elektronikus úton - tette hozzá Bencsik János.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?