1 °C Budapest

Vajon mi lesz a távhő árával?

Pénzcentrum
2011. december 1. 16:04

A távhőszabályozás módosításával sem változnak a lakossági távhőárak. A szaktárca átvezette a lezajlott széles körű egyeztetések és a felmerült tapasztalatok alapján azonosított, szakmailag jogosnak és indokoltnak tartott jogszabályi pontosításokat az új távhő szabályozási rendszeren - jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a SZÉPHŐ Zrt. energia megtakarítási projektjének átadási ünnepségén 2011. december 1-jén, Székesfehérváron.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A már hatályba lépett miniszteri rendelet a távhő értékesítési díjat megállapító és a távhőszolgáltatási támogatásról szóló miniszteri rendeletet módosítja a gazdasági környezet, a gázárak változása, az indokolt költségek felülvizsgálatából adódó változások és az iparági jelzések alapján. A távhőtermelőkre vonatkozó díjak és ezzel összefüggésben a távhőszolgáltatói támogatási mértékek változnak, azonban a lakossági távhőárak továbbra sem növekednek.

A lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás ára esetében ezután is a 2011. március 31-én érvényes árakat kell alkalmazni. A rendszer kiigazításának célja változatlanul az ellátásbiztonság növelése a fenntartható és biztonságos működés biztosításával, és egy olyan árazási rendszer alkalmazásával, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A finomhangolás költségeit a kapcsolt szerkezetátalakítási díjból származó többletbevételeket hasznosító 10 milliárdos intervenciós alap maradéktalanul fedezi.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormányváltást követően, az Új Széchenyi Terv keretében összesen 17 távhőszolgáltatással kapcsolatos fejlesztés támogatásáról született döntés, mintegy 3,5 milliárd forint értékben. A beruházások összességében közel évi 213.000 GJ energia megtakarítását teszik lehetővé, éves szinten 760 millió forintot hagynak az érintett intézményeknél, míg az üvegházgáz-kibocsátás évi 15 ezer tonnával csökken.

Az önkormányzati tulajdonú SZÉPHŐ Zrt. székesfehérvári projektjének összes költsége csaknem 150 millió forint, amelyből az Új Széchenyi Tervben nyújtott vissza nem térítendő támogatás mintegy 74 millió forint. A homlokzati hőszigetelés és a korszerűtlen, nagy hőveszteségű nyílászárók cseréje mellett gázüzemű abszorpciós hőszivattyút is telepítettek, amely a jövőben a társaság központi épületének fűtés- és melegvíz-igényét is kielégíti. Az éves energia megtakarítás tervezett mértéke 1757 GJ, a szén-dioxid kibocsátás évente mintegy 100 tonnával csökken. A korszerűsítés közel négymillió forint primer energiahordozó költségmegtakarítást eredményez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásra. A pályázaton társasházak és lakásszövetkezetek juthatnak forráshoz épületeik, a helyi önkormányzatok pedig saját tulajdonú bérházaik biztonságtechnikai fejlesztésére. A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. december 5-től nyújthatók be elektronikus úton - tette hozzá Bencsik János.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?