14 °C Budapest

Vajon mi lesz a távhő árával?

Pénzcentrum
2011. december 1. 16:04

A távhőszabályozás módosításával sem változnak a lakossági távhőárak. A szaktárca átvezette a lezajlott széles körű egyeztetések és a felmerült tapasztalatok alapján azonosított, szakmailag jogosnak és indokoltnak tartott jogszabályi pontosításokat az új távhő szabályozási rendszeren - jelentette be Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a SZÉPHŐ Zrt. energia megtakarítási projektjének átadási ünnepségén 2011. december 1-jén, Székesfehérváron.

A már hatályba lépett miniszteri rendelet a távhő értékesítési díjat megállapító és a távhőszolgáltatási támogatásról szóló miniszteri rendeletet módosítja a gazdasági környezet, a gázárak változása, az indokolt költségek felülvizsgálatából adódó változások és az iparági jelzések alapján. A távhőtermelőkre vonatkozó díjak és ezzel összefüggésben a távhőszolgáltatói támogatási mértékek változnak, azonban a lakossági távhőárak továbbra sem növekednek.

A lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás ára esetében ezután is a 2011. március 31-én érvényes árakat kell alkalmazni. A rendszer kiigazításának célja változatlanul az ellátásbiztonság növelése a fenntartható és biztonságos működés biztosításával, és egy olyan árazási rendszer alkalmazásával, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A finomhangolás költségeit a kapcsolt szerkezetátalakítási díjból származó többletbevételeket hasznosító 10 milliárdos intervenciós alap maradéktalanul fedezi.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormányváltást követően, az Új Széchenyi Terv keretében összesen 17 távhőszolgáltatással kapcsolatos fejlesztés támogatásáról született döntés, mintegy 3,5 milliárd forint értékben. A beruházások összességében közel évi 213.000 GJ energia megtakarítását teszik lehetővé, éves szinten 760 millió forintot hagynak az érintett intézményeknél, míg az üvegházgáz-kibocsátás évi 15 ezer tonnával csökken.

Az önkormányzati tulajdonú SZÉPHŐ Zrt. székesfehérvári projektjének összes költsége csaknem 150 millió forint, amelyből az Új Széchenyi Tervben nyújtott vissza nem térítendő támogatás mintegy 74 millió forint. A homlokzati hőszigetelés és a korszerűtlen, nagy hőveszteségű nyílászárók cseréje mellett gázüzemű abszorpciós hőszivattyút is telepítettek, amely a jövőben a társaság központi épületének fűtés- és melegvíz-igényét is kielégíti. Az éves energia megtakarítás tervezett mértéke 1757 GJ, a szén-dioxid kibocsátás évente mintegy 100 tonnával csökken. A korszerűsítés közel négymillió forint primer energiahordozó költségmegtakarítást eredményez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 700 millió forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv keretében egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásra. A pályázaton társasházak és lakásszövetkezetek juthatnak forráshoz épületeik, a helyi önkormányzatok pedig saját tulajdonú bérházaik biztonságtechnikai fejlesztésére. A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. december 5-től nyújthatók be elektronikus úton - tette hozzá Bencsik János.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem