18 °C Budapest

Eleged van a brutál fűtésszámlákból? Tippek a spóroláshoz

Pénzcentrum
2011. november 28. 18:02

Már több mint egy hónapja elindult a fűtési szezon, ám szerencsére az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, így csak a napokban ért minket utol a hideg tél. Az energiafogyasztás szempontjából a téli hónapok az éves átlagot tekintve mindig is a csúcsidőszakot jelentették: hamar sötétedik, és a hőmérséklet is egyre alacsonyabb, így nagyobb a fűtés- és áramszámla összege is. Szakemberek szerint ugyanakkor már néhány energiafogyasztási szokás újragondolásával is nagyban csökkenthetjük háztartásunk energiaköltségeit.

A téli energiafogyasztás legnagyobb és legköltségesebb részét természetesen a fűtés adja. A fűtésszámlán úgy lehet a legjobban spórolni, ha úgynevezett temperáló fűtést végzünk, ami csupán annyit jelent, hogy otthonukban megpróbálunk fönntartani egy állandó alaphőmérsékletet, azaz akkor sem engedjük kihűlni a lakást, ha nem vagyunk odahaza. Otthonunk hőmérsékletét távollétünkben is egy komfortos 15-16 fokon tartva elérjük, hogy ne hűljenek le a falak és a bútorok, s a fogyasztás csökkenése mellett annak is örülhetünk, hogy a hidegből hazaérve kevesebb idő alatt fűtjük be a lakást - javasolják EDF DÉMÁSZ szakemberei.

Több százezret is megtakaríthatnak a devizahitelesek - KATTINTS!

A különböző fűtőberendezések eltérő lehetőséget kínálnak a fogyasztás csökkentésére. A radiátoros rendszereket pár ezer forintért már hőfokszabályozóval láthatjuk el, a konvektorokat szakértő szerelő segítségével teljesítményszabályozó üzemmódra állíthatjuk át. A kazánnal fűtők a fűtési számlán akár 10-15 százalékot is megspórolhatnak avval, hogy az éves karbantartást elvégeztetik a szervizzel, hiszen az elszennyeződött alkatrészek miatt egy kazán több energiát fogyaszt és kisebb hőt termel.

Amennyiben már jó melegre fűtöttük a lakásunkat, fogyasztásunk attól is függ, hogy a meleget meddig tudjuk benntartani otthonunkban. Az ablaknál és a falaknál szökik a legtöbb meleg, ezért érdemes jól szigetelni lakásunk helyiségeit. Érdemes a régi nyílászárókat lecserélni, vagy korszerűsíteni, de ha ezeket a munkálatokat nem végeztük el ősz végéig, pár apró trükkel még most is segíthetünk helyzetünkön. Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz már pár száz forintokért beszerezhető az úgynevezett huzatfogó henger, mely az ablakok és ajtók réseibe illeszthető. Sokszor már az is segít, ha az ajtók és ablakok elé télen vastagabb sötétítőfüggönyt helyezünk fel. Léteznek már úgynevezett hőtükrök is, amiket a radiátor mögé a falhoz kell rögzítenünk, ezek a falban elnyelődő hőt visszaverve növelik a helyiség hőmérsékletét.

Mit eszünk valójában a kínai büfékben? - KATTINTS!

Télen az áramszámla összegével is takarékoskodhatunk, ha átgondoltan használjuk elektromos berendezéseinket. A karácsonyi díszvilágításnál mindenképpen figyeljünk oda az izzók energiafogyasztási tulajdonságaira. Ha lehetőségünk van rá, minden esetben válasszunk LED-égős díszeket, hiszen azok 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos égők, élettartamuk pedig húszszor nagyobb - nagyjából 20 ezer óra - a hagyományos izzókénál. Kültéri lámpáinkat mozgásérzékelővel, vagy időzítő kapcsolókkal érdemes takarékosabbá tenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A téli időszakban igen látványosan spórolhatunk a hűtőhasználaton is. Ha van rá lehetőség, a hűtőnket helyezzük a lakás leghidegebb pontjára, hiszen a berendezés a külső hőmérséklet érzékelése mentén szabályozza a hűtés fokát. Így gyakorlatilag a külső hőmérséklet hűtőhatását is felhasználhatjuk.

A fűtés miatt szárazabb levegőt sokan elektromos párologtatóval teszik páradúsabbá, de ezek használatát teljesen kiválthatjuk a fűtőtestre helyezett hagyományos párologtató eszközökkel. A párás levegő melegebb hatást kelt, így ez a fűtési szokásunkra is visszahat.

Vigyázz, nehogy átverjenek: lakásvásárlás pontról pontra - KATTINTS!

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30