Eleged van a brutál fűtésszámlákból? Tippek a spóroláshoz

Pénzcentrum
2011. november 28. 18:02

Már több mint egy hónapja elindult a fűtési szezon, ám szerencsére az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, így csak a napokban ért minket utol a hideg tél. Az energiafogyasztás szempontjából a téli hónapok az éves átlagot tekintve mindig is a csúcsidőszakot jelentették: hamar sötétedik, és a hőmérséklet is egyre alacsonyabb, így nagyobb a fűtés- és áramszámla összege is. Szakemberek szerint ugyanakkor már néhány energiafogyasztási szokás újragondolásával is nagyban csökkenthetjük háztartásunk energiaköltségeit.

A téli energiafogyasztás legnagyobb és legköltségesebb részét természetesen a fűtés adja. A fűtésszámlán úgy lehet a legjobban spórolni, ha úgynevezett temperáló fűtést végzünk, ami csupán annyit jelent, hogy otthonukban megpróbálunk fönntartani egy állandó alaphőmérsékletet, azaz akkor sem engedjük kihűlni a lakást, ha nem vagyunk odahaza. Otthonunk hőmérsékletét távollétünkben is egy komfortos 15-16 fokon tartva elérjük, hogy ne hűljenek le a falak és a bútorok, s a fogyasztás csökkenése mellett annak is örülhetünk, hogy a hidegből hazaérve kevesebb idő alatt fűtjük be a lakást - javasolják EDF DÉMÁSZ szakemberei.

Több százezret is megtakaríthatnak a devizahitelesek - KATTINTS!

A különböző fűtőberendezések eltérő lehetőséget kínálnak a fogyasztás csökkentésére. A radiátoros rendszereket pár ezer forintért már hőfokszabályozóval láthatjuk el, a konvektorokat szakértő szerelő segítségével teljesítményszabályozó üzemmódra állíthatjuk át. A kazánnal fűtők a fűtési számlán akár 10-15 százalékot is megspórolhatnak avval, hogy az éves karbantartást elvégeztetik a szervizzel, hiszen az elszennyeződött alkatrészek miatt egy kazán több energiát fogyaszt és kisebb hőt termel.

Amennyiben már jó melegre fűtöttük a lakásunkat, fogyasztásunk attól is függ, hogy a meleget meddig tudjuk benntartani otthonunkban. Az ablaknál és a falaknál szökik a legtöbb meleg, ezért érdemes jól szigetelni lakásunk helyiségeit. Érdemes a régi nyílászárókat lecserélni, vagy korszerűsíteni, de ha ezeket a munkálatokat nem végeztük el ősz végéig, pár apró trükkel még most is segíthetünk helyzetünkön. Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz már pár száz forintokért beszerezhető az úgynevezett huzatfogó henger, mely az ablakok és ajtók réseibe illeszthető. Sokszor már az is segít, ha az ajtók és ablakok elé télen vastagabb sötétítőfüggönyt helyezünk fel. Léteznek már úgynevezett hőtükrök is, amiket a radiátor mögé a falhoz kell rögzítenünk, ezek a falban elnyelődő hőt visszaverve növelik a helyiség hőmérsékletét.

Mit eszünk valójában a kínai büfékben? - KATTINTS!

Télen az áramszámla összegével is takarékoskodhatunk, ha átgondoltan használjuk elektromos berendezéseinket. A karácsonyi díszvilágításnál mindenképpen figyeljünk oda az izzók energiafogyasztási tulajdonságaira. Ha lehetőségünk van rá, minden esetben válasszunk LED-égős díszeket, hiszen azok 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos égők, élettartamuk pedig húszszor nagyobb - nagyjából 20 ezer óra - a hagyományos izzókénál. Kültéri lámpáinkat mozgásérzékelővel, vagy időzítő kapcsolókkal érdemes takarékosabbá tenni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A téli időszakban igen látványosan spórolhatunk a hűtőhasználaton is. Ha van rá lehetőség, a hűtőnket helyezzük a lakás leghidegebb pontjára, hiszen a berendezés a külső hőmérséklet érzékelése mentén szabályozza a hűtés fokát. Így gyakorlatilag a külső hőmérséklet hűtőhatását is felhasználhatjuk.

A fűtés miatt szárazabb levegőt sokan elektromos párologtatóval teszik páradúsabbá, de ezek használatát teljesen kiválthatjuk a fűtőtestre helyezett hagyományos párologtató eszközökkel. A párás levegő melegebb hatást kelt, így ez a fűtési szokásunkra is visszahat.

Vigyázz, nehogy átverjenek: lakásvásárlás pontról pontra - KATTINTS!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?