17 °C Budapest

A balatoni nyaralók is áldozatul estek a végtörlesztésnek

Pénzcentrum
2011. november 28. 12:34

A tapasztalatok alapján nem rázta meg még jobban, az egyébként is a szakadék mélyén pislogó hazai nyaralópiacot a végtörlesztési időszak, legalábbis ami az árakat illeti. A legnagyobb balatoni városokban mindössze 5 százalék körülire tehető azok aránya, akik kimondottan a végtörlesztés miatt keresik fel a közvetítőket. Bár pontos adatok erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, vélhetően, akik szeretnének élni a végtörlesztés nyújtotta lehetőséggel, azok már vagy elkezdték árulni a második számú ingatlanjukat, esetleg jelenleg nincs ilyen a tulajdonukban, vagy képesek más forrásból előteremteni a szükséges összeget.

Még a nyáron megírtuk, hogy tulajdonképpen kiárusítás van a balatoni ingatlanok piacán, ami azonban olyan jelentős volt már akkor, hogy a mostani végtörlesztési időszak már szinte semmilyen hatást nem gyakorolt a nyaralók, hétvégi házak piacára a Balaton környékén. Arra a kérdésünkre reagálva, hogy okozott-e mérhető változást a balatoni ingatlanpiacon a végtörlesztés, a Duna House keszthelyi és siófoki irodái szerint csak csekély mértékben. A közvetítők arról számoltak be, hogy ilyen jelenség, vagyis a végtörlesztés miatti "pánik" nem tapasztalható, csak igen csekély mértékben. A válság óta folyamatos átrendeződés van a nyaralók tulajdonosi körében, ez folytatódik idén is. Inkább az jellemző, hogy aki egyébként is árulja telkét/nyaralóját, az szól az értékesítőnek, hogy december 31-ig lehet csökkenteni az árat, hátha jön a vevő, nyilatkozták a szakértők.

Az Otthon Centrum környéki irodáiban sem tapasztaltak robbanást, és számokban kifejezve, mintegy 5 százalék körülire teszik azok számát, akik kizárólag a végtörlesztés miatt keresik fel a cég irodáit. Mint azt elmondták; "Ezek között vegyesen van az első ingatlanukat eladó végtörlesztő és a második, harmadik ingatlant, tehát nyaralókat értékesítő tulajdonosok. Sőt, Siófokon még inkább az első ingatlan eladása jelenti a végtörlesztéshez szükséges tőke forrását. Balatonfüreden is nagyobb számban vannak a végtörlesztés miatt eladók, mint a környező településeken, de alapvetően nem jelentős az ilyen eladók aránya a nyaralók piacán", alapítják meg.

Siófokon továbbra is az esetek nagy többségében az eddig megszokott okok miatt kerülnek eladásra a nyaralók, mint például, hogy nem használják már, vagy drága a fenntartás, örökölték és nincs rá szükségük, esetleg megöregedtek a tulajdonosok és már nem tudnak lejárni. Nem ritka az sem, főleg a magasabb árfekvésű nyaralók esetében, például Siófokon az Aranyparton, hogy ugyan hitel van a nyaralón, de azt a tulajdonosok az ingatlan eladása nélkül vissza tudják fizetni. Keszthelyen ezzel szemben nagyobb a végtörlesztés miatt eladó nyaralók aránya, az OC becslése szerint 20 százalék körüli azok száma, akik kimondottan a végtörlesztés miatt keresik meg a közvetítő céget. Mint mondják, itt inkább az a jellemzőbb, hogy a második, harmadik számú ingatlanokat "áldozzák fel" a tőke előteremtéséhez.

Mindeközben Keszthely piaci helyzete földrajzi okok miatt még különbözik is Siófokétól. Míg Siófokon például már lecsengett a nyaraló vásárlás időszaka, ami általában november közepéig tart, addig Keszthelyen még decemberig is elhúzódhat a szezon. Ennek az oka az, hogy a potenciális vásárlók mondjuk Budapest felől csak lassan érnek el a hozzájuk legközelebbi településektől a nyugati partig, ahogy szembesülnek az árakkal, illetve a lehetőségeikkel, haladnak folyamatosan nyugat felé, és lassan érnek el Keszthelyre, emiatt ott valamivel tovább tart a szezon.

Az OC szakembereinek véleménye szerint, bár még pontos statisztika nem áll rendelkezésre a tranzakciók árszintjét illetően, de a kínálati árakban egyértelműen észrevehető, hogy a végtörlesztés miatt az eladók könnyebben engednek korábbi elképzeléseikből. Ez a jelenség főleg az értékesebb ingatlanok szegmensében érvényes. Mindeközben az alku mértéke valamelyest megnövekedett, és mostanában 10 százalék körüli a Balaton környékén, de a végtörlesztésnél ennél nagyobb alku is elképzelhető. Ezt támasztja alá, hogy mind Balatonfüredről, mind Keszthelyről azt jelezték az OC munkatársai, hogy a vevők tisztában vannak a végtörlesztéssel, illetve ebből kifolyólag az eladók helyzetével, ezért bátran alkusznak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így az árakra vonatkozóan továbbra is igazak a nyáron tapasztaltak. Ami 2000 után épült, a válság előtt és után is átlagosan 350 ezer Ft körül mozog, de nagy a kilengés, hiszen rengeteg körülmény befolyásolja az összeget. A 60-70-es években épült nyaralók ára állapottól függ. A rosszabb minőségűeket 100 ezer Ft/nm ár alatt veszik, a közepesek 150-200 ezer Ft/nm között, de a jobb állapotú, vagy remek telekadottságú ingatlanok árai elérhetik a 250 ezer Ft/nm körüli árat is. Ezek egy részét persze úgy kell tekinteni, hogy nem a ház ér ilyen sokat, hanem a telekben rejlő potenciál, ami egy bontást követően nagyobb minőségi beépítéssel így az eredeti ár akár többszörösét is érheti. A Duna House adataiból továbbá kiderül, hogy a vevők legnagyobb része 7 és15 millió forint között vásárol balatoni ingatlant, és jelenleg ritkák a 20-30 millió forintos vásárlások.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem