Milliós bírságot kaphatnak a kertesház-tulajok: indul a razzia

2011. július 1. 12:32

Lejárt a parlagfűkaszálás első kötelező határideje. Június 30-ától ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket. Aki nem tett eleget kötelezettségének, s nem irtotta ki saját tulajdonáról a gyomnövényt az 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. Eszerint azon túl, hogy a földhasználó köteles volt június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, ezt az állapotot folyamatosan fenn is kell tartania. Ellenkező esetben a bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Tehát a razziákra a mai naptó lehet számítani. Belterületen a jegyző, külterületen a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága rendeli el a közérdekű védekezést, s utóbbi szabja ki a növényvédelmi bírságot. Közérdekű védekezés esetén a mulasztóval megtéríttetik annak összes költségét.

A hírek szerint idén a sikeres ellenőrzés érdekében kísérleti jelleggel légi felderítést is végeznek a felügyelők, melynek során fénykép és színképelemzés is készül. Mivel a sok eső és a kánikula jótékony hatással van a gyomnövény terjedésére, idén is számottevő fertőzöttségre kell számítani.

 

Parlagfűfertőzöttség Magyarországon, 2010 (Forrás: FÖMI)


Lapértesülések szerint a kormányzat közmunkapályázatot ígér az önkormányzatoknak - kifejezetten a parlagfű irtására. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint viszont csak július elején alakul meg a pénz elosztásáról rendelkező tárcaközi bizottság. A támogatás összegéről nem tudni.

Ugyanakkor azokból a korábban indult közfoglalkoztatási programokból is lehet parlagfüvet irtatni a közmunkásokkal, amiket például töltés- vagy erdőkarbantartásra kaptak a vízügyi társulatok, igazgatóságok, erdészeti társaságok, magán-erdőgazdálkodási társaságok.

 

Így irthatod ki a parlagfüvet
A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Az irtásra többféle mód is kínálkozik:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyomlálás: A parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni.

Kaszálás: A környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

Vegyszeres gyomirtás: A parlagfű terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg. Azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotáig hatásos.

Életlehetőségeinek csökkentése: Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.

 

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?