11 °C Budapest

Milliós bírságot kaphatnak a kertesház-tulajok: indul a razzia

2011. július 1. 12:32

Lejárt a parlagfűkaszálás első kötelező határideje. Június 30-ától ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket. Aki nem tett eleget kötelezettségének, s nem irtotta ki saját tulajdonáról a gyomnövényt az 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. Eszerint azon túl, hogy a földhasználó köteles volt június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, ezt az állapotot folyamatosan fenn is kell tartania. Ellenkező esetben a bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Tehát a razziákra a mai naptó lehet számítani. Belterületen a jegyző, külterületen a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága rendeli el a közérdekű védekezést, s utóbbi szabja ki a növényvédelmi bírságot. Közérdekű védekezés esetén a mulasztóval megtéríttetik annak összes költségét.

A hírek szerint idén a sikeres ellenőrzés érdekében kísérleti jelleggel légi felderítést is végeznek a felügyelők, melynek során fénykép és színképelemzés is készül. Mivel a sok eső és a kánikula jótékony hatással van a gyomnövény terjedésére, idén is számottevő fertőzöttségre kell számítani.

 

Parlagfűfertőzöttség Magyarországon, 2010 (Forrás: FÖMI)


Lapértesülések szerint a kormányzat közmunkapályázatot ígér az önkormányzatoknak - kifejezetten a parlagfű irtására. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint viszont csak július elején alakul meg a pénz elosztásáról rendelkező tárcaközi bizottság. A támogatás összegéről nem tudni.

Ugyanakkor azokból a korábban indult közfoglalkoztatási programokból is lehet parlagfüvet irtatni a közmunkásokkal, amiket például töltés- vagy erdőkarbantartásra kaptak a vízügyi társulatok, igazgatóságok, erdészeti társaságok, magán-erdőgazdálkodási társaságok.

 

Így irthatod ki a parlagfüvet
A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Az irtásra többféle mód is kínálkozik:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyomlálás: A parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni.

Kaszálás: A környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

Vegyszeres gyomirtás: A parlagfű terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg. Azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotáig hatásos.

Életlehetőségeinek csökkentése: Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.

 

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem