24 °C Budapest

Nem sokat ér az új országos főépítész?

Pénzcentrum
2011. június 9. 16:02

Nagy Ervint nevezte ki országos főépítésznek a kormány. Az új országos főépítésznek saját bevallása szerint nagyon kevés dologra van hatásköre, konkrét ügyekbe nem igen szólhat bele, de nem is akar.

Nagy Ervin a magyarországi szerves építészet egyik legismertebb képviselője, korábban Balatonakarattya és a XII. kerület főépítészeként is dolgozott. Pályafutását a VÁTI-ban, Makovecz Imre műtermében kezdte, s a rendszerváltozás idején egy svédországi építészirodánál folytatta. 1990-ben alapította meg a Kupola Építészirodát. 2005-től Magyar Művészetért Alapítvány kurátora és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2003-ban elnyerte a Magyar Művészetért díjat, 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét, 2006-ban pedig az Alternatív Kossuth-díjat. Főművének a Hattyúházat tekintik, de a fővároson kívül tervezett Csurgón, Somogysámsonban, Sárospatakon, Tatabányán, Letenyén, Ceglédpusztán, Balatonfűzfőn, Esztergomban, Zircen, Kunágotán, Leányfalun, Balatonalmádiban és Szentendrén is.

Az új országos főépítész az Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nagyon kevés dologra van hatásköre, konkrét ügyekbe nem igen szólhat bele, de nem is akar, legfeljebb a legfontosabb épületek elbírálásánál lehet jelen, inkább tanácsokat ad az építési jog, a városrendezési tervek területén. Nagy Ervin, aki szakítana a Budapest központú szemlélettel, hozzátette: feladatának tekinti az építészszakma összefogását, és ennek jegyében egy rendszeresen megrendezendő fórumot szervezne.

 

Az országos főépítész felelősségi területei
Az országos főépítész legfőbb feladata az építészeti kultúra fejlesztése, ennek keretében rendszeres kapcsolattartás a szakmai, szakmapolitikai szervezetekkel, a felmerülő javaslatok "becsatornázása" az államigazgatási munkába, illetve a kormányzati elképzelések, döntések közvetítése a szakmai közvélemény felé, ugyanakkor feladata az együttműködés az épített környezet alakításában és védelmében fontos szerepet játszó területekkel, azaz a műemlékvédelemmel, a környezetvédelemmel de a közlekedési ágazattal is.

Fontos feladata továbbá a településtervezés és az építés harmóniájának megteremtése. Ez többek között a főépítészek építészeti minőséggel összefüggő tevékenységének szakmai irányításával, az egységes szemlélet, gyakorlat kialakításával és a különböző szintű tervtanácsok munkájának összehangolásával valósul meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országos főépítész fontos szerepet játszik az építészeti szakma presztízsének növelésében, megjelenítésében, egyrészt az országban kormányzati szinten és a társadalom számára, másrészt külföldön a magyar építészek nemzetközi versenyképességének javítása érdekében. Ő az, aki személyében képviseli ezt a területet, akiről mindenki tudja, hogy ő a szakmai felelőse az építészeti minőséggel összefüggő feladatoknak.


Nagy Ervin konkrét projektekről is beszélt a reggeli műsorban. Véleménye szerint a Várbazárt mindenképpen rendbe kell rakni, az ideális pedig az lenne, ha a terület valamilyen turisztikához kapcsolódó kulturális funkciót kapna. A Dunára tervezett új hidakról úgy vélte, ha azokat sikerül jól megcsinálni, becsületére válhatnak a fővárosnak, ha nem, akkor viszont sokat ronthatnak a Duna-part képén, ahogy erre, sajnos, példa is van. Ugyanígy óvatosságra intett a főépítész a Csipak Péter nevével fémjelzett Zeppelin-ház esetében is.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?