Nem sokat ér az új országos főépítész?

Pénzcentrum
2011. június 9. 16:02

Nagy Ervint nevezte ki országos főépítésznek a kormány. Az új országos főépítésznek saját bevallása szerint nagyon kevés dologra van hatásköre, konkrét ügyekbe nem igen szólhat bele, de nem is akar.

Nagy Ervin a magyarországi szerves építészet egyik legismertebb képviselője, korábban Balatonakarattya és a XII. kerület főépítészeként is dolgozott. Pályafutását a VÁTI-ban, Makovecz Imre műtermében kezdte, s a rendszerváltozás idején egy svédországi építészirodánál folytatta. 1990-ben alapította meg a Kupola Építészirodát. 2005-től Magyar Művészetért Alapítvány kurátora és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2003-ban elnyerte a Magyar Művészetért díjat, 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét, 2006-ban pedig az Alternatív Kossuth-díjat. Főművének a Hattyúházat tekintik, de a fővároson kívül tervezett Csurgón, Somogysámsonban, Sárospatakon, Tatabányán, Letenyén, Ceglédpusztán, Balatonfűzfőn, Esztergomban, Zircen, Kunágotán, Leányfalun, Balatonalmádiban és Szentendrén is.

Az új országos főépítész az Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nagyon kevés dologra van hatásköre, konkrét ügyekbe nem igen szólhat bele, de nem is akar, legfeljebb a legfontosabb épületek elbírálásánál lehet jelen, inkább tanácsokat ad az építési jog, a városrendezési tervek területén. Nagy Ervin, aki szakítana a Budapest központú szemlélettel, hozzátette: feladatának tekinti az építészszakma összefogását, és ennek jegyében egy rendszeresen megrendezendő fórumot szervezne.

 

Az országos főépítész felelősségi területei
Az országos főépítész legfőbb feladata az építészeti kultúra fejlesztése, ennek keretében rendszeres kapcsolattartás a szakmai, szakmapolitikai szervezetekkel, a felmerülő javaslatok "becsatornázása" az államigazgatási munkába, illetve a kormányzati elképzelések, döntések közvetítése a szakmai közvélemény felé, ugyanakkor feladata az együttműködés az épített környezet alakításában és védelmében fontos szerepet játszó területekkel, azaz a műemlékvédelemmel, a környezetvédelemmel de a közlekedési ágazattal is.

Fontos feladata továbbá a településtervezés és az építés harmóniájának megteremtése. Ez többek között a főépítészek építészeti minőséggel összefüggő tevékenységének szakmai irányításával, az egységes szemlélet, gyakorlat kialakításával és a különböző szintű tervtanácsok munkájának összehangolásával valósul meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az országos főépítész fontos szerepet játszik az építészeti szakma presztízsének növelésében, megjelenítésében, egyrészt az országban kormányzati szinten és a társadalom számára, másrészt külföldön a magyar építészek nemzetközi versenyképességének javítása érdekében. Ő az, aki személyében képviseli ezt a területet, akiről mindenki tudja, hogy ő a szakmai felelőse az építészeti minőséggel összefüggő feladatoknak.


Nagy Ervin konkrét projektekről is beszélt a reggeli műsorban. Véleménye szerint a Várbazárt mindenképpen rendbe kell rakni, az ideális pedig az lenne, ha a terület valamilyen turisztikához kapcsolódó kulturális funkciót kapna. A Dunára tervezett új hidakról úgy vélte, ha azokat sikerül jól megcsinálni, becsületére válhatnak a fővárosnak, ha nem, akkor viszont sokat ronthatnak a Duna-part képén, ahogy erre, sajnos, példa is van. Ugyanígy óvatosságra intett a főépítész a Csipak Péter nevével fémjelzett Zeppelin-ház esetében is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem